Įkraunama...
Įkraunama...

Duonelės kepėjos renkasi čia

Apklausa: Kodėl valgote duoną (arba nevalgote)? (135 nariai(-ių) jau prabalsavo)

Balsuoti
QUOTE(georgiana @ 2012 11 16, 15:36)
merginos pastrigau padekite: ogi apziurejau kas vis tik saldytuve palikau per mazai raugo kokius 2 saukstus ar mano reiketu pasipildyti ir kokia butu papildymo eiga: raugas kvietinis maisytas su pilno grudo ir saulegrazomis ir t.t. labai lauksiu kaip toliau elgtis: ar reikia isemus is saldytuvo palaikyti kol susils ir tada kazka papildyti, parasykite prasau nesudetinga eiga, didelis Aciu 4u.gif
Kaip suprantu, pas jus paliktas pagrandukas, jus galit daryt kaip ir anksčiau darėt, t.y. užminkius tešlą atidėt (su anksčiau darytu pailgės tik kildinimo laikas) arba klasiškai pamaitint ir tik tada minkyt tešlą
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2012 11 16, 16:35)
Kaip suprantu, pas jus paliktas pagrandukas, jus galit daryt kaip ir anksčiau darėt, t.y. užminkius tešlą atidėt (su anksčiau darytu pailgės tik kildinimo laikas) arba klasiškai pamaitint ir tik tada minkyt tešlą

nataliuncik gal galite placiau apie pamaitinima ir teslos ruosima, neismanau dar as visos technologijos blush2.gif busiu labai dekinga drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(georgiana @ 2012 11 17, 10:58)
nataliuncik gal galite placiau apie pamaitinima ir teslos ruosima, neismanau dar as visos technologijos  blush2.gif busiu labai dekinga drinks_cheers.gif

Pamaitinti, tai įdėti miltų ir šilto vandens į jūsų pagranduką tiek, kad būtų reikiamas kiekis raugo ir palaikyt kokias 12 val, o tada minkyt duoną įprastai 4u.gif .
Atsakyti
QUOTE(georgiana @ 2012 11 17, 10:58)
nataliuncik gal galite placiau apie pamaitinima ir teslos ruosima, neismanau dar as visos technologijos  blush2.gif busiu labai dekinga drinks_cheers.gif
jau matau viršuj atsakė, reikia paimt beveik po lygiai miltų ir šilto vandens ir sumaišyt su pagranduku(nes nuo miltų rupumo priklauso ir vandens kiekis, maišydami žiūrėkit kad gautusi grietinės tirštumo masė), palaikyt šiltai ir turėsit raugą 4u.gif
Atsakyti
Maja Di, nataliuncik lenkiuosi zemai, labai dekui kad taip greitai atsakete 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo georgiana: 17 lapkričio 2012 - 13:43
Sveikos. turiu klausimą smile.gif jau kelintą kartą bandau raugo pasidaryt bet vos ne visada jis man po kokio trijų dienų supelyja - užsideda tokia baltai melsva plutelė...kaip supratau tokio raugo jau naudot negalima, bet kodėl taip atsitinka? per daug šiltai laikau?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aqvilux: 18 lapkričio 2012 - 15:49
QUOTE(aqvilux @ 2012 11 18, 16:47)
Sveikos. turiu klausimą smile.gif  jau kelintą kartą bandau raugo pasidaryt bet vos ne visada jis man po kokio trijų dienų supelyja - užsideda tokia baltai melsva plutelė...kaip supratau tokio raugo jau naudot negalima, bet kodėl taip atsitinka? per daug šiltai laikau?
dažniausia būna dėl pelėsio sporų
pabandykit prieš užmaišant raugą viską gerai perplaut verdančiu vandeniu ir pabandykit pakeist miltus, gal jose slypi problema
Atsakyti
Sveikos, susiradau šią temą, kai kolegė davė, kaip paskaičius temą supratau, ne raugo, o pagranduko biggrin.gif Taigi man PIRMAS kartas su raugu, nes turiu duonkepę ir kitokias duoneles šviesias jau iš receptų knygelės bandžiau su sausom mielėm, dabar laikykit kumščius už ruginę duoną, kepsiu orkaitėj rolleyes.gif Aš tą gautą pagranduką išmaišiau su visais ingredientais ir pastačiau prie židinio kilti, tai jau dabar matau, kad išlipo kiek lauk iš indo doh.gif

Kaip daugmaž paskaičiuoti į kokį indą dėt, kad duonelė neišliptų bekildama?

Ką dabar daryt su ta pabėgusia tešla?

Ar jau ryt kepama duona dar kils ar jau ir liks tokio dydžio kai piškilus?

Ar su ruginiu raugu/pagranduku galiu kept batonus ir bandeles?

Kam naudojamas salyklas duonos kepime? blush2.gif

QUOTE(grazina37 @ 2012 09 02, 15:25)
kepu tik juoda duona su raugu,ir kuo rupesne,ir sveika ir skanu ax.gif


Naudojau rupaus malimo ruginius miltus (800g.) ir 250g. grikinių. Klausimas-ar galima ir kokią tešlos dalį, naudoti PILNO GRŪDO rupaus malimo ruginius/kvietinius miltus?

QUOTE(Miaška @ 2012 09 02, 16:10)
Jei netyčia užsimaišo per daug - antrasis kepaliukas keliauja šaldiklin, ir ten palaukia, kol suvalgysim pirmąjį


Antrą iškeptą kepaliuką užšaldot? Suvyniojat į maistinę plėvelę?
Atsakyti
QUOTE(Hippie @ 2012 11 26, 02:40)


1. Kaip daugmaž paskaičiuoti į kokį indą dėt, kad duonelė neišliptų bekildama?

2. Ką dabar daryt su ta pabėgusia tešla?


3. Antrą iškeptą kepaliuką užšaldot? Suvyniojat į maistinę plėvelę?

1. na indas indui nelygus. As manau taip: duona pakils taip dvigubai. Tiesiog idejus tesla turi dar maziausiai 1/3 laisvo ploto likti wink.gif

2. Jus labai jau siltai kildinat...Ruginiam raugui reikalinga temperatura max. ~32°. Gali buti , kad jis Jums kitaip perrugs ir tada jau duona kepant nepakils. Manau kiek jau liko indely tiek sunaudociau duonai o ta kas isbego ismesciau.
Ir siaip duona kepama dar turi pakilti. Rugine tik minimaliai, kepaliukas pries pasaunant jau turi buti gerai iskiles, o kvietines dazniausiai zymiai bekepant iskyla.

3. as kepaliuka susipjaustau, susiporcijonuoju ir sudejus i maistiniu krepselius uzsisaldau.

Atsakiau tiek, kiek galiu 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(aguonele @ 2012 11 26, 10:27)
3. as kepaliuka susipjaustau, susiporcijonuoju ir sudejus i maistiniu krepselius uzsisaldau.



O skonis lieka visai toks pat?
Krepšeliai sandarūs? Galima į dėžutes, ar maišelius turbūt?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo picea: 26 lapkričio 2012 - 12:06
Sveikutės, niu nežinau nežinau kaip čia tas mano pirmas blynas cool.gif Dvi valandas kepiau-pirmą 180 laipsnių, antrą valandą-160. Dabar uždengiau drėgnu rankšluostėliu, vėsta ax.gif

Kiek laiko vėsinat iki ragavimo?

Ar tepat ruginės paviršių kuo nors prieš dedant kepti (pienu, grietinėle, gal tik vandeniu)? Ar daromas kažkoks glajus ant duonos? Jei taip, tai gal žinot kaip? smile.gif


QUOTE(aguonele @ 2012 11 26, 09:27)
Jus labai jau siltai kildinat...Ruginiam raugui reikalinga temperatura max. ~32°. Gali buti , kad jis Jums kitaip perrugs ir tada jau duona kepant nepakils. Manau kiek jau liko indely tiek sunaudociau duonai o ta kas isbego ismesciau.
Ir siaip duona kepama dar turi pakilti. Rugine tik minimaliai, kepaliukas pries pasaunant jau turi buti gerai iskiles, o kvietines dazniausiai zymiai bekepant iskyla.
3. as kepaliuka susipjaustau, susiporcijonuoju ir sudejus i maistiniu krepselius uzsisaldau.


Ačiū labai 4u.gif Gyveni ir mokaisi žmogau thumbup.gif

Tai aš nuo to židinio gerokai patraukus buvau, bet baigė jis degt naktį, kol pabudau ryte, tai jau ir nebuvo taip stipriai išsipūtus duonelė, bet ir nesukrito iki pradžioj įdėtos tešlos lygio (oras atvėso, o turbūt turi būti pastovi temperatūra? g.gif ). Kepant jau nelabai kilo unsure.gif

**************************

Dar liko šitie klausimėliai, jei kuri žinot, susidūrėt-pasidalinkit žiniom 4u.gif :

Ar su ruginiu raugu/pagranduku galiu kept batonus ir bandeles?

Kam naudojamas salyklas duonos kepime? blush2.gif

Klausimas-ar galima ir kokiai tešlos daliai, naudoti PILNO GRŪDO rupaus malimo ruginius/kvietinius miltus?

Atsakyti
Ruginį raugą galima panaudoti kepant batonus, tik jį reikia pamaitinti kvietiniais miltais reikiamu kiekiu miltų ir vandens. Prieš kepant juodą duoną, aš niekuo netepu, tik šlapiom rankom suformuoju kepaliuką, arba apibarstau rupiais miltais arba sėlenom. Duonai kepti naudoju ruginius rupius arba pilno grūdo (o paskutiniu metu ypač rupius, sumaltus ūkininko). Kvietinių (rupių+I rūšies) imu 1/4 dalį. Taip, kad bandykite įvairias variacijas, ir rasite sau optimaliausią skonį. O salyklas naudojamas tamsių rūšių duonai, suteikia juodai duonai reikiamą skonį ir spalvą. Duoną valgyti sveikiausia kitą dieną, kai atšąla. Bet kur gi išlauksi :-) tik šilta gali ir "veltis" ant peilio.
Atsakyti