Įkraunama...
Įkraunama...

Duonelės kepėjos renkasi čia

Apklausa: Kodėl valgote duoną (arba nevalgote)? (135 nariai(-ių) jau prabalsavo)

Balsuoti
Salyklas duonai duoda spalvą ir tokį spec skonį wub.gif
Atsakyti
Gal kas norės išbandyti? ax.gif
Arbatos duona
Duonyte
ir daug kitų skanėstų..
Niami niami smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Koxamte: 26 lapkričio 2012 - 22:20
QUOTE(sivita @ 2012 11 26, 19:25)
Duonai kepti naudoju ruginius rupius arba  pilno grūdo (o paskutiniu metu ypač rupius, sumaltus ūkininko). Kvietinių (rupių+I rūšies) imu 1/4 dalį.  Taip, kad bandykite įvairias variacijas, ir rasite sau optimaliausią skonį.    O salyklas naudojamas tamsių rūšių duonai, suteikia juodai duonai reikiamą skonį ir spalvą. Duoną valgyti sveikiausia kitą dieną, kai atšąla. Bet kur gi išlauksi :-) tik šilta gali ir "veltis" ant peilio.

QUOTE(laurechka @ 2012 11 26, 22:03)
Salyklas duonai duoda spalvą ir tokį spec skonį wub.gif


Labai dėkui už pasidalinimą patirtimi 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
Gal kuri galit pasidalint kaip kepėt ruginę su raugu (pagranduku) DUONKEPĖJE? 4u.gif Kokią programą naudojot, kaip visas procesas vyko? Ačiū notworthy.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Hippie: 28 lapkričio 2012 - 23:46
QUOTE(Hippie @ 2012 11 28, 23:45)
Gal kuri galit pasidalint kaip kepėt ruginę su raugu (pagranduku) DUONKEPĖJE? 4u.gif Kokią programą naudojot, kaip visas procesas vyko? Ačiū notworthy.gif


šiaip neišmaišo duonkepė ruginės duonos su raugu. Aš visuomet su mentele jai padedu. Be to ruginė duona ilgiau kyla nei kvietinė, todėl priklausomai nuo duonkepės ją reikia arba išjungt baigus maišyt, arba užprogramuot ilgesnį kildinimą. Kai pakyla, jungt tik kepimą.
Tik man labai skiriasi skonis iškeptos duonkepėj ir orkaitėj. Jei yra orkaitė, niekad nekepčiau duonkepėj 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(keistuole @ 2012 11 29, 07:31)
šiaip neišmaišo duonkepė ruginės duonos su raugu. Aš visuomet su mentele jai padedu. Be to ruginė duona ilgiau kyla nei kvietinė, todėl priklausomai nuo duonkepės ją reikia arba išjungt baigus maišyt, arba užprogramuot ilgesnį kildinimą. Kai pakyla, jungt tik kepimą.

Tik man labai skiriasi skonis iškeptos duonkepėj ir orkaitėj. Jei yra orkaitė, niekad nekepčiau duonkepėj  4u.gif


Niu ir ką jūs manot viskas super thumbup.gif Galiu su duonkepe išsikept juodos duonelės yahoo.gif Ir išmaišė (vakar vakare sudėjau pagranduką, rugini miltų ir šilto vandnens (visko po 200) ir šiek tiek pakildino (programa TEŠLA-maišymas ir neilgas kildinimas), tada palinkėjau labanakt ir nuėjau miegot palikus 8val. (reik 12, bet per vėlai sugalvojau pradėt, o į darbą keltis 6-ą), ryte sudėjau likusius produktus (receptas apačioje) ir paspaudžiau programą PILNO GRŪDO (3h40min.-ilgesnis laikas skiriamas kildinimui), palinkėjau sėkmės ir išlėkiau darban, grįžus visi namai kvepėjo kepta duona wub.gif wub.gif

Orkaitė yra, gera orkaitė.., bet...orkaitinis variantas patyrė fiasko (po šitiek maišymo, kildinimo (įvyniojimai, pastovios aukštesnės temperatūros paieškos ir neradimas, visų namiškių "strojinimo", kad pro duonelę eitų ramiai ir tik gerom mintim apsiginklavę biggrin.gif ), saugojimo, 2h kepimo, tai vienoj, tai kitoj temperatūroj doh.gif ), tai kol kas neturiu su kuo palygint (na, kada nors gal vėl pribręsiu pasižaist cool.gif )
Mano duonkepė labai protinga, mes su ja draugutės friends.gif biggrin.gif Todėl aš su ja gyvenu ir skyryboms neduodu schmoll.gif Ji žino, kad turiu kur dėt savo laiką ir jėgas, tai dar nepavedė nė karto (3k. tpfu hihihi.gif ) Orkaitėj, įsivaizduoju, skanesnė jau vien dėl to, kad tiek darbelio, laiko, vargelio įdėta (nuo to kilogramo tešlos maišymo rankos nejaučiau) ax.gif

************************

Taigi, merginos, kurios vis klausdavot dėl RUGINĖS DUONOS SU RAUGU KEPIMO DUONKEPĖJE, štai mano pasisekęs receptukas:


Maišiniui reikės:
200 g šilto vandens;
200 g paruošto ruginio raugo;
200 g viso grūdo ruginių miltų.

Į duonkepės kibiriuką įpilti vandenį, įdėti į ruginį raugą (dėjau vadinamą pagranduką/miksą) ir suberti viso grūdo (viso grūdo neturėjau, tai įbėriau rupaus malimo ruginius) ruginius miltus.

Įjungti programą „tešlos maišymas“ (skirtingų gamintojų duonkepėse programa žymima kitu numeriuku). Geriausia, tai padaryti vakare. Išmaišytą tešlą palikti rūgti duonkepėje iki ryto (apie 12 val.).

Jeigu Jūsų duonkepė neturi programos vien tik tešlos maišymui (mano turi, mano turi thumbup.gif -tešla (DOUGH) vadinasi, pirma trikdė, kad buvo parašyta ne tik maišymas, bet ir kildinimas, bet jis trumpas ir nesutrukdė),be kepimo, tuomet sumaišykite maišinio produktus iki vientisos masės šaukštu. Kibiriuką išimkite iš duonkepės (niekur nieko neišiminėjau, tiesiog palikau iki ryto, nes ten tos programos buvo vos vos buvo pašildyta ir ta šilumėlė labai ilgai laikėsi) ir iki ryto palikite rūgti šiltoje vietoje.

Patarimas:
Ryte iš paraugintos tešlos paimti 70 g masės, tai bus raugas kitam kartui. Nepamirškite maišinio masę pamaitinti 70 g viso grūdo ruginių miltų ir 70 g šilto vandens. Ryte pamaitinus, vakare galėsite su juo užrauginti duonos maišinio tešlą.

Duonos tešlai reikės:
120 g kvietinių miltų;
100 g vandens;
100 g viso grūdo ruginių miltų;
35 g cukraus;
35 g medaus;
10 g kmynų;
15 g druskos.

Į duonkepės kibiriuką su parauginta tešla (530 g) supilkite vandenį, cukrų, medų, kmynus (netyčia vietoj kmynų įdėjau nemalto kumino, bet nuo to skonis tik egzotiškesnis essen.gif), druską, miltus.

Duonkepės nustatymai:

duonos svoris 1000 g; (kitą kartą visko 0,5k. padidinsiu ir kepsiu 2lbs svorio (1,5kg))
plutelės apskrudinimas (rinkausi TAMSI (DARK), tai pats tas)
kepimo programą pasirinkti pagal duonkepės modelį. Programa gali vadintis „Borodino duona“, „Duonos su raugu kepimas“ ir pan. Šiuo atveju tinka programos, kur bendras duonos kepimo laikas daugiau kaip 3.2 valandos. Programą reikia parinkti tokią, kad prieš kepimą būtų ne mažiau kaip 50 min poilsis ir kepimas nuo 55 min iki 1val 20 min (ilgesnis kepimo laikas – apskrudusi plutelė). (Nežinau kaip ten buvo su tuo poilsiu (buvau darbe smile.gif), bet pasirinkau 3h 40min. programą WHOLE WHEAT), tai programa Nr.3, Nr.1-paprasta duona-irgi virš 3h manau tiktų, Nr.2 kaip suprantu skirta ilgesniam kildinimui šviesiai duonai FRENCH, jos trukmė 3h 50min. g.gif

Pastaba:
Po pirmo tešlos maišymo, su šlapia ranką arba šaukštu palyginkite duonos paviršių ir nugraibykite sausus miltus nuo sienelių. Jeigu to nepadarysite, kepaliuko paviršius nelygus. Toliau duonkepė viską padarys pati.


Sudėjau>paspaudžiau>palikau nakčiai>sudėjau kas liko>paspaudžiau ir grįžus gardžiavausi smile.gif

Sėkmės, einu su kavyte riekele pasimėgausiu su SB rolleyes.gif

Atsakyti
Gal kokį batoną su razinomis turite? Ar tiesiog į bet kokį primesti razinų? Man vis neaišku su tais skysčiais tada, nes džiovinti vaisiai juos sunaudoja, taip? g.gif
Atsakyti
QUOTE(picea @ 2012 11 30, 20:08)
Gal kokį batoną su razinomis turite? Ar tiesiog į bet kokį primesti razinų? Man vis neaišku su tais skysčiais tada, nes džiovinti vaisiai juos sunaudoja, taip?  g.gif


jei kažin kiek daug nedėsit ir dėsit tik minkymo pabaigoj, tuomet nereikia nieko keist, tiesiog primeskit ir viskas.
Atsakyti
QUOTE(keistuole @ 2012 11 30, 21:32)
jei kažin kiek daug nedėsit ir dėsit tik minkymo pabaigoj, tuomet nereikia nieko keist, tiesiog primeskit ir viskas.


Supratau 4u.gif
Atsakyti
sveikos duonytes kepejos...visada norejau issikepti duonos...ir ka gi gavau raugo bet nezinau kaip su juo elgtis,kaip jj augjnti,gal kas nors galetu padeti,aciu.
Atsakyti
QUOTE(jitute @ 2012 12 04, 06:54)
gavau raugo bet nezinau kaip su juo elgtis

Man visada keista, kai sako, kad gavo raugo, bet nežino, ką su juo daryti. Tai ta kepėja, kuri pasidalino raugu, nieko nepasakė ? Kitas būdas yra perskaityti temos pradžią (ir dar nors kelis pusl.). Tikrai yra gerų receptų ir patarimų apie patį raugą ir kepimą. O, be to, neaišku, kokią duoną norite kepti...
Atsakyti
sveiki, gal kas is vilnieciu galetu pasidalint raugu, nesiseka man savo uzaugint, gal per vesu namuose, neauga ir viskas.
Atsakyti