
Salyklas duonai duoda spalvą ir tokį spec skonį

QUOTE(sivita @ 2012 11 26, 19:25)
Duonai kepti naudoju ruginius rupius arba pilno grūdo (o paskutiniu metu ypač rupius, sumaltus ūkininko). Kvietinių (rupių+I rūšies) imu 1/4 dalį. Taip, kad bandykite įvairias variacijas, ir rasite sau optimaliausią skonį. O salyklas naudojamas tamsių rūšių duonai, suteikia juodai duonai reikiamą skonį ir spalvą. Duoną valgyti sveikiausia kitą dieną, kai atšąla. Bet kur gi išlauksi :-) tik šilta gali ir "veltis" ant peilio.
QUOTE(laurechka @ 2012 11 26, 22:03)
Labai dėkui už pasidalinimą patirtimi


Gal kuri galit pasidalint kaip kepėt ruginę su raugu (pagranduku) DUONKEPĖJE?
Kokią programą naudojot, kaip visas procesas vyko? Ačiū


QUOTE(Hippie @ 2012 11 28, 23:45)
Gal kuri galit pasidalint kaip kepėt ruginę su raugu (pagranduku) DUONKEPĖJE?
Kokią programą naudojot, kaip visas procesas vyko? Ačiū 


šiaip neišmaišo duonkepė ruginės duonos su raugu. Aš visuomet su mentele jai padedu. Be to ruginė duona ilgiau kyla nei kvietinė, todėl priklausomai nuo duonkepės ją reikia arba išjungt baigus maišyt, arba užprogramuot ilgesnį kildinimą. Kai pakyla, jungt tik kepimą.
Tik man labai skiriasi skonis iškeptos duonkepėj ir orkaitėj. Jei yra orkaitė, niekad nekepčiau duonkepėj

QUOTE(keistuole @ 2012 11 29, 07:31)
šiaip neišmaišo duonkepė ruginės duonos su raugu. Aš visuomet su mentele jai padedu. Be to ruginė duona ilgiau kyla nei kvietinė, todėl priklausomai nuo duonkepės ją reikia arba išjungt baigus maišyt, arba užprogramuot ilgesnį kildinimą. Kai pakyla, jungt tik kepimą.
Tik man labai skiriasi skonis iškeptos duonkepėj ir orkaitėj. Jei yra orkaitė, niekad nekepčiau duonkepėj
Tik man labai skiriasi skonis iškeptos duonkepėj ir orkaitėj. Jei yra orkaitė, niekad nekepčiau duonkepėj

Niu ir ką jūs manot viskas super




Orkaitė yra, gera orkaitė.., bet...orkaitinis variantas patyrė fiasko (po šitiek maišymo, kildinimo (įvyniojimai, pastovios aukštesnės temperatūros paieškos ir neradimas, visų namiškių "strojinimo", kad pro duonelę eitų ramiai ir tik gerom mintim apsiginklavę



Mano duonkepė labai protinga, mes su ja draugutės





************************
Taigi, merginos, kurios vis klausdavot dėl RUGINĖS DUONOS SU RAUGU KEPIMO DUONKEPĖJE, štai mano pasisekęs receptukas:
Maišiniui reikės:
200 g šilto vandens;
200 g paruošto ruginio raugo;
200 g viso grūdo ruginių miltų.
Į duonkepės kibiriuką įpilti vandenį, įdėti į ruginį raugą (dėjau vadinamą pagranduką/miksą) ir suberti viso grūdo (viso grūdo neturėjau, tai įbėriau rupaus malimo ruginius) ruginius miltus.
Įjungti programą tešlos maišymas (skirtingų gamintojų duonkepėse programa žymima kitu numeriuku). Geriausia, tai padaryti vakare. Išmaišytą tešlą palikti rūgti duonkepėje iki ryto (apie 12 val.).
Jeigu Jūsų duonkepė neturi programos vien tik tešlos maišymui (mano turi, mano turi

Patarimas:
Ryte iš paraugintos tešlos paimti 70 g masės, tai bus raugas kitam kartui. Nepamirškite maišinio masę pamaitinti 70 g viso grūdo ruginių miltų ir 70 g šilto vandens. Ryte pamaitinus, vakare galėsite su juo užrauginti duonos maišinio tešlą.
Duonos tešlai reikės:
120 g kvietinių miltų;
100 g vandens;
100 g viso grūdo ruginių miltų;
35 g cukraus;
35 g medaus;
10 g kmynų;
15 g druskos.
Į duonkepės kibiriuką su parauginta tešla (530 g) supilkite vandenį, cukrų, medų, kmynus (netyčia vietoj kmynų įdėjau nemalto kumino, bet nuo to skonis tik egzotiškesnis

Duonkepės nustatymai:
duonos svoris 1000 g; (kitą kartą visko 0,5k. padidinsiu ir kepsiu 2lbs svorio (1,5kg))
plutelės apskrudinimas (rinkausi TAMSI (DARK), tai pats tas)
kepimo programą pasirinkti pagal duonkepės modelį. Programa gali vadintis Borodino duona, Duonos su raugu kepimas ir pan. Šiuo atveju tinka programos, kur bendras duonos kepimo laikas daugiau kaip 3.2 valandos. Programą reikia parinkti tokią, kad prieš kepimą būtų ne mažiau kaip 50 min poilsis ir kepimas nuo 55 min iki 1val 20 min (ilgesnis kepimo laikas apskrudusi plutelė). (Nežinau kaip ten buvo su tuo poilsiu (buvau darbe


Pastaba:
Po pirmo tešlos maišymo, su šlapia ranką arba šaukštu palyginkite duonos paviršių ir nugraibykite sausus miltus nuo sienelių. Jeigu to nepadarysite, kepaliuko paviršius nelygus. Toliau duonkepė viską padarys pati.
Sudėjau>paspaudžiau>palikau nakčiai>sudėjau kas liko>paspaudžiau ir grįžus gardžiavausi

Sėkmės, einu su kavyte riekele pasimėgausiu su SB

Gal kokį batoną su razinomis turite? Ar tiesiog į bet kokį primesti razinų? Man vis neaišku su tais skysčiais tada, nes džiovinti vaisiai juos sunaudoja, taip?

QUOTE(picea @ 2012 11 30, 20:08)
Gal kokį batoną su razinomis turite? Ar tiesiog į bet kokį primesti razinų? Man vis neaišku su tais skysčiais tada, nes džiovinti vaisiai juos sunaudoja, taip? 

jei kažin kiek daug nedėsit ir dėsit tik minkymo pabaigoj, tuomet nereikia nieko keist, tiesiog primeskit ir viskas.
QUOTE(keistuole @ 2012 11 30, 21:32)
jei kažin kiek daug nedėsit ir dėsit tik minkymo pabaigoj, tuomet nereikia nieko keist, tiesiog primeskit ir viskas.
Supratau

sveikos duonytes kepejos...visada norejau issikepti duonos...ir ka gi gavau raugo bet nezinau kaip su juo elgtis,kaip jj augjnti,gal kas nors galetu padeti,aciu.
QUOTE(jitute @ 2012 12 04, 06:54)
gavau raugo bet nezinau kaip su juo elgtis
Man visada keista, kai sako, kad gavo raugo, bet nežino, ką su juo daryti. Tai ta kepėja, kuri pasidalino raugu, nieko nepasakė ? Kitas būdas yra perskaityti temos pradžią (ir dar nors kelis pusl.). Tikrai yra gerų receptų ir patarimų apie patį raugą ir kepimą. O, be to, neaišku, kokią duoną norite kepti...