Įkraunama...
Įkraunama...

Duonelės kepėjos renkasi čia

Apklausa: Kodėl valgote duoną (arba nevalgote)? (135 nariai(-ių) jau prabalsavo)

Balsuoti
QUOTE(trimama @ 2012 12 04, 16:21)
sveiki, gal kas is vilnieciu galetu pasidalint raugu, nesiseka man savo uzaugint, gal per vesu namuose, neauga ir viskas.


galiu, jei per piet ryt pasiimtumėt 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(sivita @ 2012 12 04, 12:25)
Man visada keista, kai sako, kad gavo raugo, bet nežino, ką su juo daryti. Tai ta kepėja, kuri pasidalino raugu, nieko nepasakė ? Kitas būdas yra perskaityti temos pradžią (ir dar nors kelis pusl.). Tikrai yra gerų receptų ir patarimų apie patį raugą ir kepimą. O, be to, neaišku, kokią duoną norite kepti...

atsiprašau , kad paklausiau, bet taip gavosi...susitikome su viena moterim, ji ir pasiūlė, bet atsiuntė per siuntas nes gyvena kitame mieste, ir išvyko į užsienį niekaip nesusisiekiu, tai tikejausi čia gauti atsakyma. 4u.gif
Atsakyti
Deli style Rye (Deli stiliaus Ruginė duona) Norma 4 kepaliukam po 454g.

3 puodeliai šilto vandens
1.5 šaukšto mielių
1.5 šaukšto druskos
1.5 šaukšto kmynų
1 puodelis ruginių miltų
5.5 puodelio kvietinių miltų.

1. SUmaišyti mieles, druską, kmynus vandenyje.
2. Šaukštu įmaišyti sausus ingridientus (minkyti nereikia).
3. Uždengus rankšluoščiu kildinti apie 2val.
4. Tešlą galima naudoti iškarto papildomai pakildžius suformuotą kepaliuką arba laikyti šaldytuve nesandariai uždarytame inde iki 2 sav.
5. Kepimo dieną, pabarstyti stalviršį miltais, atsipjauti norimą kiekį tešlos, greit suformuoti kepaliuką. Palikt pakilt 40min.
6. 20min prieš kepimą, ikaitinti orkaitę iki 210C. orkaitj įdėt indą, į kurį reiks įpilt vandens.
7. Pabarstyti viršų kmynais (jei norit), aštriu peiliu padaryt įpjovas.
8. Atsargiai duoną perkelti ant kepimo akmens, į indą įpilti puodelį karšto vandens, ir greit uždaryti orkaitę. Kepti apie 30min arba kol gražiai parus ir bus tvirta duona. (mažesni/didesni kepaliukai atitinkamai ilgiau/trumpiau kepami).
9.Atvėsinti ir SKANAUS.

Aš kepiau iš pusės normos. gavosi va toks kepaliukas wink.gif

user posted image

Pamiršus buvau, kad turiu šitą knygą... Artisan Bread in 5min...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo laurechka: 08 gruodžio 2012 - 16:47
sveikos kepejeles 4u.gif turiu toki klausima, kelinta karta is eiles , bekylanti rugine duona su raugu, sutruksta, ka darau ne taip?,ar ko nepadarau? Minkau ilgai tesla, kildinu uzdengus, kad neapdziutu, o ji vistiek sutruksta verysad.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo kutvela: 08 gruodžio 2012 - 20:32
QUOTE(kutvela @ 2012 12 08, 21:29)
sveikos kepejeles 4u.gif  turiu toki klausima, kelinta karta is eiles , bekylanti rugine duona su raugu, sutruksta, ka darau ne taip?,ar ko nepadarau? Minkau ilgai tesla, kildinu uzdengus, kad neapdziutu, o ji vistiek sutruksta  verysad.gif
pabandykit apglostyt duonele šlapiom rankom, dar gali trūkinėt dėl staigaus kėlimo kai ne iki galo iškilusia pastatėt kept
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2012 12 09, 13:27)
pabandykit apglostyt duonele šlapiom rankom, dar gali trūkinėt dėl staigaus kėlimo kai ne iki galo iškilusia pastatėt kept

tai va, kad ji sutruko kildama,dar neidejus kept g.gif ir as ja kildinu kildnimo krepselyje, tai ji buna apmiltuota, slapiom rankom nelabai eina apglostinet g.gif reiks pabandyt kada kildyt skardoj ir apglostineta slapiom rankom. Aciu uz patarima 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
Niu ką po kelių sėkmingų bandymų ruginės su raugu duonkepėje, vėl pribrendau pabandyt ir ilgojo proceso orkaitinį variantą smile.gif Pati užsiauginau raugą pr 5d. PIRMĄ KARTĄ gyvenime showoff.gif , atsidėjau jo kitiems kartams (kada jį reikia pamaitint ir ar reikia? help.gif ) ir užmaišiau tešlą, tada dar atsidėjau pagranduko dėl visa ko, nes paskutinį kartą pamiršau atsidėt sumesdama ryte visus likusius produktus į duonkepę ir paspausdama mygtuką prieš lekiant į darbą doh.gif ir iškepiau orkaitėj du kepaliukus pailgus ir vieną "kubą" duonkepėj thumbup.gif

TUriu klausimą: TAI KOKIOJ TEMPERATŪROJ IR KIEK LAIKO VIS GI REIKIA KEPTI RUGINĘ RAUGO DUONĄ? g.gif Nes vienur rašo 180 valandą ir dar valandą 160, kitur 220 valandą ir dar 200 neaišku kiek wacko.gif Kepiau 220 laipsnių 45min. ir dar tiek pat 160, tai nežinau ar turi būt tokia lyg vos drėgna ar čia dar trūko kepimo. Šiaip labai skani gavosi, su česnakiuku ir sviestu visa šeimyna kapojom jau essen.gif

QUOTE(kutvela @ 2012 12 08, 20:29)
sveikos kepejeles 4u.gif  turiu toki klausima, kelinta karta is eiles , bekylanti rugine duona su raugu, sutruksta, ka darau ne taip?,ar ko nepadarau? Minkau ilgai tesla, kildinu uzdengus, kad neapdziutu, o ji vistiek sutruksta  verysad.gif

QUOTE(nataliuncik @ 2012 12 09, 13:27)
pabandykit apglostyt duonele šlapiom rankom, dar gali trūkinėt dėl staigaus kėlimo kai ne iki galo iškilusia pastatėt kept


Aš apglostau šlapiom rankom, bet vistiek sutrūksta..., bet...man labai gražu, kai ji taip suktrūkinėja ax.gif
Atsakyti
QUOTE(kutvela @ 2012 12 09, 15:23)
tai va, kad ji sutruko kildama,dar neidejus kept g.gif ir as ja kildinu kildnimo krepselyje, tai ji buna apmiltuota, slapiom rankom nelabai eina apglostinet g.gif reiks pabandyt kada kildyt skardoj ir apglostineta slapiom rankom. Aciu uz patarima  4u.gif  4u.gif  4u.gif


Aš pirma apglostau, paskui įpjaunu, paskui apibarstau miltais ir palieku, kad iškiltų. Kartais įtrūksta šonai bekepant, kartais ne. Kol kas neperpratau, nuo ko priklauso g.gif smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo picea: 09 gruodžio 2012 - 18:53
QUOTE(picea @ 2012 12 09, 18:52)
Aš pirma apglostau, paskui įpjaunu, paskui apibarstau miltais ir palieku, kad iškiltų. Kartais įtrūksta šonai bekepant, kartais ne. Kol kas neperpratau, nuo ko priklauso

Gali dar įtrūkti, kai per mažai minkyta (reikia minkyti apie 15-20 min.) Labai padeda įpjovimai prieš kildinant.
Atsakyti
QUOTE(sivita @ 2012 12 09, 19:59)
Gali dar įtrūkti, kai per mažai minkyta (reikia minkyti apie 15-20 min.) Labai padeda įpjovimai prieš kildinant.


Būtent tiek ir minkau, reiks pabandyt įpjauti prieš kepant 4u.gif
O aš įtardavau, kad reikalas iškilime - ar pakankamai iškyla prieš kepant, arba tešlos kietume, man atrodydavo, kad kietesnė tešla labiau trūkdavo. Skonio aišku nekeičia, bet šiaip įdomu smile.gif
Atsakyti
QUOTE(kutvela @ 2012 12 08, 21:29)
sveikos kepejeles 4u.gif  turiu toki klausima, kelinta karta is eiles , bekylanti rugine duona su raugu, sutruksta, ka darau ne taip?,ar ko nepadarau? Minkau ilgai tesla, kildinu uzdengus, kad neapdziutu, o ji vistiek sutruksta  verysad.gif


kiek zinau gali buti per trumpas kildinimo laikas, nepamirskit, kad kiekvienuose namuose skirtinga temperatura, ir netinka tas variantas, kad parasyta butent kildinti 3 val iki kepimo (cia kaip pvz nurodytas), kartais reikia ir ilgiau. rugine sunkiau kyla be to reikia tikrinti ar ji tinkamai iskilo, kad galetumete kepti. pvz as tikrinu taip - paspaudziu su pirstu tesla ir jei ji grizta greitai i savo vieta tai, dar reiketu kildinti, jei palaipsniui letai, gali ir uztekti.
Papildyta:
QUOTE(Hippie @ 2012 12 09, 18:24)

TUriu klausimą: TAI KOKIOJ TEMPERATŪROJ IR KIEK LAIKO VIS GI REIKIA KEPTI RUGINĘ RAUGO DUONĄ? g.gif Nes vienur rašo 180 valandą ir dar valandą 160, kitur 220 valandą ir dar 200 neaišku kiek wacko.gif Kepiau 220 laipsnių 45min. ir dar tiek pat 160, tai nežinau ar turi būt tokia lyg vos drėgna ar čia dar trūko kepimo. Šiaip labai skani gavosi, su česnakiuku ir sviestu visa šeimyna kapojom jau essen.gif
Aš apglostau šlapiom rankom, bet vistiek sutrūksta..., bet...man labai gražu, kai ji taip suktrūkinėja ax.gif


dazniausiai kepama 10 - 15 min aukstoj teperaturoj 230 ar panasiai, kad apskrustu virsus ir po to likusi laika apie 200 laipsniu, kol iskepa. retai ziuriu i laika, nes tikrinu pabeldus i duona, jei skamba traukiu ja lauk is orkaites.
Atsakyti
QUOTE(wituxas @ 2012 12 10, 08:08)
dazniausiai kepama 10 - 15 min aukstoj teperaturoj 230 ar panasiai, kad apskrustu virsus ir po to likusi laika apie 200 laipsniu, kol iskepa. retai ziuriu i laika, nes tikrinu pabeldus i duona, jei skamba traukiu ja lauk is orkaites.


Ačiū, gal tikrai neteisingai supratau receptą, gal ten tik pradžioj reikėjo tuos 220, o vėliau 200 ir viso tik 1h doh.gif


***************

Niu žinokit pagavau azartą, jau kai gavosi orkaitinis variantas, tai dabar savaitgaliais bus orkaitinis (dėl ilgumo), o kas antrą, trečią dieną dar duonkepė sukasi smile.gif Pas mus duona, kaip koks delikatesas smile.gif Tuoj ir saldumynų nepirksim, išsikepsim kokios saldžios duonos su vaisiais ax.gif
Atsakyti