Įkraunama...
Įkraunama...

Globėjai ir įtėviai kalba apie viską

p.s. Toms, kurios dar tik ruošiatės įvaikinti ar globoti ir tik paskaitote, bet nedalyvaujate diskusijoje - kiekviena savo širdies ir proto paisykit, man toks įspūdis ir iš šio forumo, ir iš realaus gyvenimo susidarė, kad norintiems įvaikinti tenka ir vaikiukas 'įvaikintinas' - ne tik toks statusas, bet ir polinkis (kaip čia paaiškinti dviem žodžiais... smile.gif ), o globėjams - 'globotinas'. Nežinau, čia kaip nešiojimo ir gimdymo istorijos, nėra vienodų, neprisimatuosi, o jausmus sujaukti gali. Bet gal ir gerai, tada susidėlioja sąmonė ir pasąmonė apie viską savoje situacijoje, jei stengiesi, jei valią turi tam susidėliojimui. O tada apibendrinimai nebesuglumina smile.gif. Giežtai nepritariu apibendrinimams.

Ačiū visoms, kas rašote! smile.gif
Papildyta:
QUOTE(alfija @ 2013 04 18, 08:25)
bet čia taip man atrodo, bet be jokio neigiamo atspalvio.

Globodamas nori nenori išsilukšteni anksčiau. Vaikui tas išsilukštenimas- padeda. Mamos(globėjos, įmotės) išsilukštenimas.

alfija, nespėjau ištrinti, pamatėte, aš iki kokio 4 psl. paskaičius paklausiau per anksti, reikėjo viską pasakityt smile.gif

Išsilukštenimas būtinai būtiniausiai gyvybiškai. Todėl neužskaitau apibendrinimų (čia jau mano nuostata, niekam neprivaloma smile.gif ), o diskusiją skaityti įdomu, skayčiau, kartais net ir sveika 4u.gif
Atsakyti
Sveikos.
Labai saunu, tikrai, kad karts nuo karto uzismezga, rutuliojasi ta diskusija - sena kaip pasaulis, ko gero, aktuali, ir bus tokia, kol bus sios institucijos... Proga ir vel permastyti, pamedituoti smile.gif
Man stai iskilo toks klausimas...apie globos minusus ir pliusus kalbeta, apie ivaikinimo pliusus taip pat. Kas galetu papasakoti apie ivaikinimo trukumus...cia be jokios ironijos. Nes vienintelis kiek dabar girdziu - vaiko "nusavinimas"...man tai kazkas neapibrezta, neapciuopiama, vien tik nuo musu pajautimo priklausoma. Gal yra vis tik labiau realiu "negerumu"... Ir tame net as nematau nieko bloga, pazeidaus vaikui...ypac mazam, juk vaikui gyvybiskai svarbu yra kazkam priklausyti, is to nepriklausymo niekam ir kyla neprisirisimas, nesaugumas ir tt... Suvokimas kinta su amzium, bet be saugaus prisirisimo - priklausymo kazkam - saugiai - kaip gali veliau ivykti saugus atsiskyrimas...
Ir dar - globos ir ivaikinimo skonis - kai seimoje - visi tik globojami, tik ivaikinti, ir kai statusas - skirtingas - pvz. globa, arba ivaikinimas kai seimoje yra ir bio - bendraamziu...
Atsakyti
QUOTE(Karita @ 2013 04 18, 08:34)
p.s. Toms, kurios dar tik ruošiatės įvaikinti ar globoti ir tik paskaitote, bet nedalyvaujate diskusijoje - kiekviena savo širdies ir proto paisykit, man toks įspūdis ir iš šio forumo, ir iš realaus gyvenimo susidarė, kad norintiems įvaikinti tenka ir vaikiukas 'įvaikintinas' - ne tik toks statusas, bet ir polinkis (kaip čia paaiškinti dviem žodžiais... smile.gif ), o globėjams - 'globotinas'.

Karita - vaikai, siūlomi globai ir siūlomi įvaikinimui - 'skirtinguose sąrašuose". Teko lankytis globos namuose, vat vaikiukas, mielas, bet jis įvaikinimo sąrašuose, globos namai nežino, ar antriems potencialoiems įtėviams jau pasiūlytas ar ne, bet su manimi, globėja, į kalbas net nesileidžia - vaikas bus įvaikintas. Aiškiai pasako - tik virš trijų metų arba su potencialiais sveikatos sutrikimais. arba tie, kurių statusas nesikeis, bet tai ir yra tie, su potencialiais dideliais sutrikimais.
Atsakyti
Labas rytas,

po vakar vakarinių diskusijų naktį sapnavau Alfiją biggrin.gif Nelabai jau oamenu, apie ką, tik žinau, kad ji dalyvavo mano sapne tongue.gif
Patinka man tokie pokalbiai, atrodo, visos skirtingai reiškia mintis, bet ramiai galvojant, visų mintys ir tikslai panašūs. 4u.gif

QUOTE(MuseZuze @ 2013 04 17, 22:00)
Neatmeskim to varianto, viskas imanoma. Kaip? - pirmas i galva soves pavyzdys: vaikas sveciuojasi pas biomociute, kuri yra geras tvarkingas zmogus, o jus pavyzdingi kursu klausytojai mezgat biorysius. Uzeina kaimynas, ir klausia: "A kas cia per vaikas?" Mociute atsako: "ai, taigi cia mano anukas, mano Julka gi pries 5 metus prislaks..." ...ir tuo momentu visi nutile suziura i vienoda vaiko ir to kaimyno ryza eziuka ir vienodu kampu atlepusias ausis...  biggrin.gif
Cia aisku baikom, bet gali b.uti ivairiu variantu ir galimybiu suzinoti

g.gif na, tų situacijų teoriškai prikurt galima. Bet iš anksto nemanau, kad galim sudėlioti savo reakcijas ir elgesį... unsure.gif bet kokiu atveju, tokioj situacijoj ar globoji, ar įvaikinęs kreipiesi i vaikų teises. Manau taip. Tada pagal tėvo geranoriškumą, vaiko norus, ir daug kitų faktorių nustatoma, kaip tas tėvas bendraus su vaiku (jei bendraus). unsure.gif

QUOTE(Ute @ 2013 04 17, 22:25)

Man visada buvo svarbi vaiko pavardė, nes tai reiškia priklausymą giminei kokia ji bebūtų. Buvau prieš pavardės keitimą (tiksliau už antros pridėjimą).

Bet va tokiu atveju ypač jei bio-mama tos pavardės jau seniai nenešioja esu už pavardės keitimą. Čia jau pavardė reiškia ne priklausymą giminei, o atsitiktinį epizodą. Mūsų atvejis turėjo panašumų ir dėl to giminystės nereiškiančios pavardės nusprendėme nepalikti įvaikindami.

g.gif Na, pavardės keitimas... aš už keitimą. Bet, man tai panašu pvz, žmonės susituokia, vienos moterys kiečia pavardes į vyro, kitos - per brūkšnelį, trečios pasilieka savo. Kiekvienu atveju yra argumentai ir jie yra gerbtini. Taip ir čia. Kaip kas sureikšmina ir kokią prasmę mato... unsure.gif

Atsakyti
QUOTE(Karusia @ 2013 04 18, 09:31)
Karita - vaikai, siūlomi globai ir siūlomi įvaikinimui - 'skirtinguose sąrašuose".

Taip taip, tą turėdama galvoje sakau, kad plius ir gyvenime, jau gavus vaikiuką pgl. "valdišką" sąrašą, vis tiek kažkaip atitinka, na, vieniems pašaukimas globoti, kitiems - įvaikinti, ir dar tų vaikelių lūkesčiai subtilieji kažkaip susišaukia su būtent įtėvių arba su būtent globėjų nuostata. Čia nelabai apčiuopiami dalykai, nemoku tiksliai užrašyti, sakau, ką stebiu gyvenime. Vėl apsisukus, aišku, galima rasti ir tragedijų. Bet esmė mano požiūrio - yra dalykų, kurie apibendrinami (vieni vaikai galimi globoti, kiti - įvaikinti, vieni turi ryšį su biologine šeima, giminėm, kiti - visiški pamestinukai, įvaikinusioji šeima yra vienintelė jų gyvenime turima šeima ir pan.), ir kurie - neapibendrinami (tai būtų kiekvieno atskiro žmogaus nepakartojama asmenybė, neskirstoma į stulpelį "įtėvis" ar "globėjas", tarsi visi tame stulpelyje atitinka kažkokias nuostatas, gebėjimus, suvokimą). Ne kiekviena globėja yra gerbianti vaiką (žmogų, asmenį) aukščiausia giliausia prasme ir gyvenanti pašaukimu būtent globoti (filosofine, jei norime, prasme), ne kiekviena įmotė yra nesąmoningai bijanti būti nustumta nuo laiptelio "Mama" ir visaip tų temų bijanti glaistanti nesuvokianti ir užsigrobusi (nuo ko? nuo vaikų namų?) vaiką - "mano!" smile.gif Viena prasme - mano ir tik mano (įsipareigojimas, atsakomybė, meilė), kita - visą gyvenimą neiškalbėsim... Per tą 'ne mano' suvokimą - dar vienu lygiu labiau "mano" suvokimas smile.gif

Atsakyti
Kad iškeltas labai gilus ir prasmingas klausimas. Ar galime paimtą vaiką mylėti tiek, kad nuoširdžiai linkėtume jo bio-šeimai atsitiesti ir atsiimti vaiką.

Neturiu omeny pseudo-atsitiesimo kai bando atsiimti dėl pašalpos ar pan.

QUOTE(Germinė @ 2013 04 17, 22:46)
Nelabai supratau,ką turėjai omeny paryškindama?

Papildyta:
Kiek mes/pažįstami susidūrėme, tai probleminiai yra ribiniai atvejai, kai šiuo metu vaikas viename sąraše, tačiau "greičiausiai" tuoj bus perkeltas į kitą.

Kai mums siūlė mažąją su laikina globa, tai labai aiškiai įvardino grėsmes, kad siūlomo vaiko esamu momentu nėra įvaikinimo sąrašuose ir gali būti, kad nepavyks įvaikinti ar net yra rizika, kad vaiką atsiims. Tačiau siūlė mums, šeimai iš įvaikinimo sąrašo nes jos dokumentai buvo tvarkomi įvaikinimui.

QUOTE(Karusia @ 2013 04 18, 09:31)
Karita - vaikai, siūlomi globai ir siūlomi įvaikinimui - 'skirtinguose sąrašuose".

Atsakyti
QUOTE(Ute @ 2013 04 18, 10:51)
Kad iškeltas labai gilus ir prasmingas klausimas. Ar galime paimtą vaiką mylėti tiek, kad nuoširdžiai linkėtume jo bio-šeimai atsitiesti ir atsiimti vaiką.
Kai paskambino,kad yra mums mergytė,braidžiojau karjere.Socialinė viską išdėstė:kad yra keturi broliai,kad prioritetai paimantiems visus,ar bet du,kad yra giminių,kurie gali norėti,kad tėvai gali susitvarkyti...Manot aš girdėjau?O jei girdėjau,tai aš juk gelbėju pasaulį-reikės ir atiduosiu.Juk būsiu padarius gera...Imančios nebe pirmą vaikelį viską supranta kitaip.Pirmas kartas,kai tenka gražinti gali tapti tragedija šeimai,giminei.Net vaikui,kuris plėšomas į dalis,kurį reikia nuteikti,paruošti grįžimui,o jis tik tvirčiau rišamas ir supriešinamas.Kai ėmiau savo tris laikinas,jau žinojau,ką turiu daryti-neprisirišti lotuliukas.gif Džiaugiuosi,kad save išbandžiau ir perlipau.Patyriau,todėl bijau dėl tų,kurie nepatyrę,prisisvajoję ir gali labai susižeist.
Atsakyti
QUOTE(Amade @ 2013 04 18, 11:09)
Labas rytas,

po vakar vakarinių diskusijų naktį sapnavau Alfiją  biggrin.gif Nelabai jau oamenu, apie ką, tik žinau, kad ji dalyvavo mano sapne  tongue.gif

tikiuosi, kad tai nebuvo visiškas košmaras biggrin.gif
šiaip tai taip. visų tikslai ir lūkesčiai panašūs. visi nori auginti, mylėti, džiaugtis.
Kažkoks tas oras, taip greit nepajėgiu persiaotientuoti. Pora valandų saulutėj- pavargstu ir aš ir mažiukė biggrin.gif .Ir dar tie šaligatviai doh.gif tai per juos pavažiavus- kai su pniaumatiiu plaktuku padirbėjus.
Papildyta:
QUOTE(Ute @ 2013 04 18, 11:51)

Tas atiduoti g.gif čia dar nuo vaiko priklauso kiek jis pats "atsiduos" atgal. Duksiu va taip galiu ramiai dalintis, bet čia greičiausia todėl, jog aš žinau kad tas vaikas visus taškus sau susidėliojęs. Auginimas 10 metų visiškai ramiai ir be įstaigų dėmesio ir giminės dėmesio irgi davė daug. Man. Aš viską su savim nuveikiau pati- neraginama ir nespiečiama kampan. Man neskaudėtų, jei jis Nijolę vadintų mama.
O toliau ką aš žinau, visokių pasvarstymų būna, kai pavargsti nuo Žiogo klasės atmosferos, nuo jo išdaigų ar elgesio, pasvarstai labai taip retoriškai- va atsirastų jo normali giminė, gal jie vieni kitus suprastų lengiau- išsimiegi, pailsi ir taip nebegalvoji. Aišku, kad gali norint apvilkt visa tai į gražiausius rūbus, giedot ditirambus meilei. Bet esmė ta- pirmoji.
Zylutė, apie tai kol kas net nesvarstau.
Atsakyti
QUOTE(alfija @ 2013 04 18, 07:11)
Va iš vienos pusės labai džiaugiuosi dėl Germinės, iš kitos pusės yra liūdna, kad jos vaikiukams neišeina taip lengvai susitaikyti su viskuo. Bet čia nuo Germinės labai daug ir nepriklauso ir ji moka padėt vaikams.
Padėtis keista-jiems liūdna,nes gaila dvynių.Kadangi situacija jau yra,tai kalbam,kaip tos mūsų sesės gyvena-šaunūs tėveliai,mylintis didelis brolis,šiuolaikiškas namas,bent dvi užsienio kelionės per metus.Tada lyginam,ką turėjo:maniežas tamsiam sandėliuke,nekeičiami pampersai,maistas tik retkarčiais,dažniausiai atliekos,smūgiai nuo gimimo.Retom šventėm išleidžiamos į šviesą pabūti su visa šeima.Palyginam,pašnekam,kad joms ypatingai pasisekė.Turėtų džiaugtis.Bet...liūdna.Manau,tai noras būti kartu ir išprovokuoti prisiminimų siaubai.Labiau pažeistiems reikia daugiau laiko.Atrodo,ką naujo galiu sužinot,ko dar apie jų gyvenimą nežinau?O dar pasakoja,apsivalo.Bet jau kitaip,be isterikų,bėgimo slėptis,gemalo pozos kokiam kampe.Sąmoningai atsiveria,ne kaip pradžioj,kai išsitaria plepėdami,ar tarpusavy kalbėdami
Atsakyti

QUOTE(Amade @ 2013 04 18, 10:09)
Labas rytas,

g.gif na, tų situacijų teoriškai prikurt galima. Bet iš anksto nemanau, kad galim sudėlioti savo reakcijas ir elgesį...  unsure.gif bet kokiu atveju, tokioj situacijoj ar globoji, ar įvaikinęs kreipiesi i vaikų teises. Manau taip. Tada pagal tėvo geranoriškumą, vaiko norus, ir daug kitų faktorių nustatoma, kaip tas tėvas bendraus su vaiku (jei bendraus).  unsure.gif
g.gif

As gal labiau akcentuociau ne emocini, bet teisini aspekta - mano suvokimu, ivaikinimas geriau apsaugo tokioje situacijoje nei globa. Visu pirma, dazniausiai suveiks ivaikinimo paslaptis, o antra - pats teisinis statusas neleistu taip paprastai paimti vaiko is seimos kurioje jis auga. Si klausima parasiau kaip teorine situacija, bet stai Germines atvejis parode kad pavyzdziu toli ieskoti nereikia, tai labai realu. Kadangi kaip pastebejau diskusija seka nemazai esanciu apsisprendimo kelyje, o sio argumento dar neaptarinejote, nusprendziau parasyti smile.gif.
Papildyta:
O dar vienas dalykas pasvarstancioms:

O kodel jus tuoketes su vyru (jei tuoketes smile.gif)?
Gi butumete turejusi savo prigimtine pavarde, meiles ir pagarbos nuo to ziedelio ant pirsto nepadaugeja, turta galima ir testamentu palikti, sugyventinio tevus irgi galima anyta/sesuru, ar net mamyte/teveliu vadinti, bet tikriausiai kazkodel susituokete, kazkodel tai atrode sbarbu ir reikalinga? ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Germinė @ 2013 04 18, 13:24)
Padėtis keista-jiems liūdna,nes gaila dvynių.Kadangi situacija jau yra,tai kalbam,kaip tos mūsų sesės gyvena-šaunūs tėveliai,mylintis didelis brolis,šiuolaikiškas namas,bent dvi užsienio kelionės per metus.Tada lyginam,ką turėjo:maniežas tamsiam sandėliuke,nekeičiami pampersai,maistas tik retkarčiais,dažniausiai atliekos,smūgiai nuo gimimo.Retom šventėm išleidžiamos į šviesą pabūti su visa šeima.Palyginam,pašnekam,kad joms ypatingai pasisekė.Turėtų džiaugtis.Bet...liūdna.Manau,tai noras būti kartu ir išprovokuoti prisiminimų siaubai.Labiau pažeistiems reikia daugiau laiko.Atrodo,ką naujo galiu sužinot,ko dar apie jų gyvenimą nežinau?O dar pasakoja,apsivalo.Bet jau kitaip,be isterikų,bėgimo slėptis,gemalo pozos kokiam kampe.Sąmoningai atsiveria,ne kaip pradžioj,kai išsitaria plepėdami,ar tarpusavy kalbėdami

taviškiams irgi labai pasisekė- turi tave, du didelius brolius, tėtį ir galimybę bendrauti laisvai su sesėmis ir broliu. Tai yra labai daug. Jie turi meilę. Ir namus.
Na dėl skirtingos materialinės padėties, tai suaugę vaikai irgi ne visi vienodai gyvena. Tuo gyvenimas ir įdomus, kad jame yra ir panašumų ir skirtumų.
Atsakyti
QUOTE(MuseZuze @ 2013 04 18, 13:12)
O dar vienas dalykas pasvarstancioms:

O kodel jus tuoketes su vyru (jei tuoketes smile.gif)?

Ir man buvo šmėstelėjusi mintis apie santuoką drinks_cheers.gif Pagalvojau, kad ir tuokdamasi saviniesi, užsigrobi vyrą, nes širdies draugė (ne lovos, ne bendro šaldytuvo ir dušo, bet širdies, ane) tai juk žymiai labiau gal myli ir gerbia, 'paleidžia' vyrą, o žmona - tai tik į(si)pareigojusi, kas sužiūrės tas meiles... wink.gif Paironizavau pati sau tyliai smile.gif

Bet susivokiau, kad mūsų atvejai skirtingi, jei jau galima su santuoka lyginti: vienos ištekėjom 'paprastai', kitos - už našlių, kitos susituokėm su išsiskyrusiais, o kitos priglaudėm brolius, kol šie su savo žmonom susitaikys...ir dar galima analogijų gal sugalvot smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Karita: 18 balandžio 2013 - 13:34