Įkraunama...
Įkraunama...

Retesni lietuviškos kilmės vardai

QUOTE(Ašaka @ 2013 07 07, 20:43)
O kas čia juokingo? Man ir skamba gražiai, ir prasmė graži

Vienu žodžiu kiek žmonių tiek nuomonių smile.gif tad būkite moterys tolerantiškesnės viena kitai... mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(biti atskrend @ 2013 07 07, 19:00)
Koks skirtumas, kokia reikšmė, jei vardas skamba mažų mažiausiai... juokingai?  g.gif  Na, nežinau, kokie pankuojantys tėvai turi būt, kad tokiu vardu dukrą pavadintų  doh.gif Ne veltui tik viena mergaitė tokiu vardu pagal tėvų daržely skelbiamus gyventojų registro tarnybos duomenis.

dar pagooglink Pajauta ir Pojauta - gal labiau paieška pasiseks smile.gif
Atsakyti
Su lietuviškos kilmės vardais išiies sunku. Pirma, jų labai mažai (palyginus su mariomis svetimos kilmės vardų). Antra, dar mažiau tokių, kurie patraukliai skambėtų mūsų šiuolaikinei ausiai, be bereikalingų asociacijų ir dar turėtų priimtiną reikšmę. Ir trečia - tie, kurie turi šias savybes, nėra reti smile.gif

Iš visų lliet.mergaičių vardų, radau lygiai du vardus (be trečiojo, kuris - mano dukros), kurie man patiktų ir būtų dar gana reti. Vienas jų čia paminėtas.
Bernužėlių situacija - panaši...

Ir, kaip kas supranta sąvoką "retas". Man retas vardas - tai kai nuo, pvz., 1990 metų per visą Lietuvą registruoti ne daugiau kaip 100 asmenų tuo vardu. Jei daugiau - jau nebe retas. Jei skaičius eina tūkstančiais (pv., Joris - jau virš 900 vnt), tada - pakankamai "nutąsytas". Be abejo, varduko grožis nuo populiarumo nenublanskta, tai - tik tėvų prioritetai, ar jie norėtų savo vaikui populiaraus vardo, ar ne.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo flight: 11 rugpjūčio 2013 - 11:07
Keli retesni vardai:

Mintarė („tas, kurios vardas minimas, tariamas“), Gelminė (gel- (gelti širdį) + min- (minėti) – „tas kurio labai (skaudžiai) ilgimasi“, Mirga (mirgėti „šviesti tamsoje“ – „nušviečianti kelią, išsiskirianti žibėjimu“).

Atsakyti
Melda
Atsakyti
Vakarė 4u.gif
Atsakyti
Aukse
Atsakyti
Une ,kolkas retas ,idomus vardas smile.gif
Atsakyti
Kai paskaitau kai kuriuos vardus net juokas sukyla...ir pagalvoji kooks negrazus vardas lotuliukas.gif bet kiek zmoniu tiek nuomoniu...kas vieniems negrazu kitiems labai grazu smile.gif Dabar kazkaip madinga duoti vaikui kuo mandresni varda... doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Ponia-Ruta @ 2013 09 01, 12:08)
Dabar kazkaip madinga duoti vaikui kuo mandresni varda...  doh.gif

Ponia Rūta, šioje temoje kalbama ne apie mandrumą, o apie senus, dabar retus, gal nepelnytai pamirštus baltiškos kilmės lietuviškus vardus mergaitėms. Lietuviai, priešingai nei pvz., latviai, turi išsaugoję turtingą baltišką vardyną ir man atrodo pagirtina, kai žmonės sąmoningai ieško būtent lietuviškos kilmės vardo savo vaikui. Tai rodo jų norą domėtis ištakomis, nepamiršti savo šaknų ir savo vaikų "nesutarptautininti" bet kuria kaina. 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo flight: 01 rugsėjo 2013 - 21:04
QUOTE(Korsikiete @ 2013 06 28, 22:54)
Dėl varo Urtė kilmės aš labiausiai, kaip kalbininkė, sutikčiau su šia versija: Vardo kilmė nėra aiški. Vokiečiai teigia, kad vardas yra Baltiškos kilmės ir reiškia „su kardu“ (kitaip sakant „karingoji“). Labiau tikėtina, kad tai – adaptuotas senovės skandinavų likimo deivės Urdės vardas. Iš Urðr (Urdė) [= dalia, lemtis]. Iš kitų versijų paminėsime šias: iš lietuvių urtas [= didelis noras, užsispyrimas]; albanų urti [= išmintinga]; danų urte [= augalas, žolelė]; vardo Ruth variantas baskų kalba [= kompanionė, draugė] variantas; sutrumpinta ir sulietuvinta vardo Dorotėja versija. Kildinti iš vardo Dorotėja - nepasiduoda jokiai kalbiniai logikai.

Buvau radusi viename šaltinyje, kad Urtė - vardo Uršulė sutrumpintas variantas... Man šis kildinimas lyg ir logiškesnis nei iš Dorotėjos...

QUOTE(tulpe5 @ 2013 09 01, 08:29)
Une ,kolkas retas ,idomus vardas smile.gif

Ne lietuviškos kilmės 4u.gif Iš lot uno - vienas, vienintelis. Taip pat ir Juna, Mona...

Mano dukrytė vardu Mintė - tikrai lietuviškas, prasmingas (mintis, išmintis, menantis ir .t.t) ir retas vardas wub.gif
Atsakyti
Gaivile
Atsakyti