QUOTE(Suprantama @ 2014 01 26, 21:51)
O kada prasideda darbo diena? Kiek ji trunka? Kokios specialybės laikomos prestižiškomis? Kokia mokslo ir studijų sistema? Ta prasme, kiek trunka pagrindinis mokslas? Jei ne per daug sudėtingi klausimai

Vaje
Na, Korėjoje man neteko nei dirbti nei mokytis, tad nuogirdomis, nuožiūromis čia galėčiau tik remtis.
Darbo diena prasideda ganėtinai anksti manau (bet gal nuo profesijos priklauso).
Pamenu draugės tėtis, pas kurią buvau apsistojusi, turėjo apie pusę penkių ryto keltis, kad susiruoštų į darbą...
O dėl darbo pabaigos - čia jau skirtingai.
Bet kiek teko girdėti, tai viskas labai priklauso nuo darbdavio.
Pavyzdžiui, jeigu veiksmas vyksta oficinėje įmonėje, darbuotojams yra nemandagu/negerai išeiti iš darbo anksčiau negu išeina viršininkas. Nesvarbu, kad darbą pabaigei, bet sėdi žmonės. Kiek supratau, tai dauguma viršvalandžius dirba.
Dar teko girdėti apie mokyklas - oficialiai pamokos ir užsiemimai baigiasi 4-5 valandą, bet dauguma mokytojų pasilieka darbe iki 6-7, o kartais net 9 vakaro - kad ištaisytų darbus, paruoštų medžiagą kitoms pamokoms ir panašiai. Bet gal čia ne visose mokyklose.
Girdėjau, jog anksčiau mokytojo profesija buvo labai gerbiama, bet dabar tai keičiasi.
Visi labiausiai svajoje dirbti didžiosiose Korėjos kompanijose - Hyundai ir ypač Samsung.
Gilesnių žinių šia tema pas mane nelabai daug.
Pagrindinis mokslas trunka 12 metų, kaip ir pas mus. Bet mokyklos yra suskirstytos į 3 dalis - pradinė mokykla, vidurinė mokykla ir aukštesnioji mokykla (kaip pas mus gimnazija).
Universitetuose sistema panaši kaip ir pas mus - 4 metai bakalauro yra standartinis periodas.
Merginos stoja pabaigusios mokyklą, o vaikinai dažniausiai iškart po mokyklos eina į kariuomenę, o atitarnavę stoja į universitetus.
Kas man patiko - kad jie yra artimesni su dėstytojais. Ne taip kaip pas mus iš aukšto žiūri.
Atrodo tiek.
QUOTE(Suprantama @ 2014 01 26, 21:51)
Ir dar vienas klausimas apie sodžu

Jei gerai suprantu, tai nestiprus gėrimas, koks maždaug skonis?
Ne toks jis jau ir nestiprus

Svyruoja nuo 16 iki 45 laipsnių. Tai - stipriausias Sodžiu=silpna degtinė. Bet jo skonis yra toks specifinis. Nors stipriųjų alkoholinių gėrimų nemėgstu, soju man patiko.
Jeigu domina skonis ir šeip pojūtis - Vilniuje, Dariaus ir Girėno gatvėje esančioje krautuvėlėje Asia Food, galite nusipirkti. Tiek kad kad brangu ir sakyčiau neapsimoka :/ Be to jis skirtas importui, tai truputį skiriasi.
Aš dar turiu likučių iš Korėjos atsivežto sodžiu. Jeigu įdomu, štai katik nufotografavau.

Ir Supermamos forumas fone

"Alkoholinius gėrimus vartoti galite nuo 19 metų" Manęs dokumento neprašė

Nors bare Seule kartą prašė
QUOTE(mjforever @ 2014 01 26, 22:38)
zhmogeliuk , ačiū labai labai už atsakymus-pasakojimus. Vis aiškiau ir aiškiau apie tą egzotiškąją k-doramų tėvynę. O žinių apie Korėją tikrai labai daug turi
Ačiū labai
Bet nepasakyčiau, kad mano žinios labai gilios.
Vis sužinai ir sužinai žmogus ką nors naujo..
Be to - visuomenė keičiasi, kasdien atsiranda kažko naujo.
nuorodų su pilnais atlikėjų koncertais jau norėčiau

čia gali įkelt

man be raktinių korėjietiškų heroglifų nerast
Tai aš tada į AŽ mestelsiu

Bet noriu jūs pataisyti - korėjiečiai nerašo heroglifais.
Hangul yra sisteminga ir ganėtinai paprasta rašto sistema, kuri su hieroglifais neturi nieko bendro.
Taip, kadaise jie rašė kiniškai, todėl dalis pavadinimų iki šiol yra atėję iš kinų kalbos, bet hangul yra atskira abecelė.
Ją 1443 sukūrė Džosono dinastijos valdovas (karalius) Sedžongas. Beje kaip greitai ją sukūrė, taip greitai ją galima ir išmokt.
Spalio 9d. yra nacionalinė šventė, kuomet yra minima Hangul diena.
dėl tos Japonijos, santykiai į ją kaip mūsų į Rusiją- Korėja kurį laiką japonų buvo okupuota. Ir dabar, kiek esu skaičiusi, japonai žiūri į korėjiečius kaip į žemesnę klasę.
Filmas toks yra apie japonų diskriminaciją korėjiečių atžvilgiu. Labai neblogas.
Dėl to tai tikra tiesa. Tiek istoriškai, tiek dėl salų kartais jaučiama įtaka.
Kažkada žiūrėjau tą filmą, bet tada dar nelabai supratau kas ta Korėja iš viso yra

Dabar manau kitokios akimis jį matyčiau.
Nežinau dėl tos žemesnės rasės nieko, nes kiek mačiau, bet jaunesni žmonės nelabai ką besako.
Be to, pažįstu kelias japones, kurios yra didelės Korėjos gerbėjos.
Bet manau šie pokyčiai įvyko vos per kelerius pastaruosius metus ir vyresnės kartos turi visiškai kitą nuomonę.
Beje, korėjiečiai kažkada privalėjo mokintis japonų kalbos, o dar anksčiau - rašyti kiniškai.
Bet čia būtų jau gilesnis kapstymasis istorijoje.
zhmogeliuk, dar norėjau paklausti-sako, kad P. Korėja dabar velniškiai ekonomiškai stipri, ar tai jaučiausi dairantis , ar teko būti P. Korėjos karoliniškėse

gal turi nuotraukų.
Em..kad tos Korėjietiškos karoliniškės yra sulyg mūsų miesto centru
Kurį laiką buvau apsistojusi Anyange (foto kažkur buvo įkelta). Nuo miesto centro iki ten su metro užtrugdavo nuvažiuoti kažkur 25-30 min. Autobusu - dar ilgiau.
Ir ką gi: ir vietiniai kino teatrais, ir krūvos daugiabučių su 24/7 parduotuvėmis pirmuose aukštuose.. Net tas Red Model Bar apie kurį čia katik pasakojau (
veduoklė) yra įsikūręs "karoliniškėse". Nors patys korėjiečiai tai "kaimas kaimas". Aha pamatytumėt jūs kaimą galvoju...
Bet labai norėčiau nuvykti kur nors į vidurio Korėją (Sangdžiu arba Džiondžiu miestams keliu pirmenybę, bet dar mažesni kaimeliai būtų įdomiau).
Štai ši nuotrauka (man atrodo ją čia dėjau. o gal ir nedėjau..) buvo padaryta Anyange, prie draugės namų:

Ir ką gi mes matome pritraukę...

Nors..na matosi, matosi, kad ne miesto centras..
O jau gatvėse kaip ramu. Centriuke visi
Bet man vitiek viskas buvo "Vaaau".
O taip pat ir nuotrauka su cikada kurią buvau įkėluse temos pradžioje - gyvenamąjame rajone daryta, tai galima truputį pamatyti, koks vaizdas už lango.
Gilesniame kaime pabuvoti neteko, bet susidarė toks vaizdas, kad daug maž visur yra civilizuota.
Svajonė sekančiam kartui Korėjoje - aplankyti tą tikrąjį kaimą, kur nuosavi namai ir fermos, kur ryžių laukuose dirba ūkininkai

Traukia mane ten kažko..Baisiai noriu.
ir dar klausimas: kada ten prasideda žiema?
Gruodžio pradžioje/viduryje.
Bet kiek pastebėjau daugiau -12-15 pas juos nebūna...
Nors šiemet buvo porą dienų, kai pas juos buvo šalčiau, nei pas mus. t.y. -14 naktį, kai mes žiemos nesulaukėm

Ir jau skundėsi...
Vat pasižiūrėjau dabar orų prognozę šiai savaitei, tai įkelsiu čia.
Neblogas Sausis...

Bet Seule yra šalčiau nei kitur. Pavyzdžiui Daegu, visada bent jau keletu laipsnių šilčiau.
Kam mums kas tokius orus..