Įkraunama...
Įkraunama...

Mūsų turtingas ir nuostabus daržas

QUOTE(Kulke @ 2014 01 19, 20:57)
Ju is viso nereikia auginti, gyvybiskai jie nesvarbus man, net neragavusi as ju. Palikima kartu su sklypu juos gavome.  doh.gif

Girdėjau patarimą, kad norint išnaikinti topinambus, labai svarbu laikas. Reikia juos rauti pavasarį kai išleidžia naujus stiebus, bet dar nepražydę. Tada senos ropelės jau būna sunykusios (nes iš jų išaugę nauji stiebai), o naujos dar nebūna susiformavusios.

O kas dėl to, kad neverta auginti, tai nereikėtų taip kategoriškai - pvz.diabetikams tai daržovė Nr.1, nes tai natūralaus insulino šaltinis smile.gif
Atsakyti
Patarkit- praitais metais pirkom sklypa, salia kompostines senieji seimininkai buvo prisodine cukiniju, rudeni tvarkiau viska, perkasem, primeciau serenciu ton vieton. Ka galeciau ten sodint siemet( klausiu nes visgi salia kompostine be dugno, gaunas nuo kompostines krasto iki braskiu pas mane apie 1.5metro tuscia nesuplanuota lysve ir apie 1m gylis jos...
Atsakyti
QUOTE(rim @ 2014 01 19, 21:19)
Girdėjau patarimą, kad norint išnaikinti topinambus, labai svarbu laikas. Reikia juos rauti pavasarį kai išleidžia naujus stiebus, bet dar nepražydę. Tada senos ropelės jau būna sunykusios (nes iš jų išaugę nauji stiebai), o naujos dar nebūna susiformavusios.

O kas dėl to, kad neverta auginti, tai nereikėtų taip kategoriškai - pvz.diabetikams tai daržovė Nr.1, nes tai natūralaus insulino šaltinis  smile.gif

drinks_cheers.gif Kas vertinga tai verta ir auginti, ne tik kas gražu ax.gif O tai kada jų derlius imamas? Pernai tik sodinau maniau anksti pavasarį reiks kast g.gif
Atsakyti
QUOTE(Rūta Mėta @ 2014 01 19, 23:58)
drinks_cheers.gif Kas vertinga tai verta ir auginti, ne tik kas gražu ax.gif O tai kada jų derlius imamas? Pernai tik sodinau maniau anksti pavasarį reiks kast g.gif

Kasama kiek žinau arba vėlai rudenį arba anksti pavasarį, kol dar nesudygę ar tik tik pradeda dygt smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Kulke @ 2014 01 19, 19:57)
Ju is viso nereikia auginti, gyvybiskai jie nesvarbus man, net neragavusi as ju. Palikima kartu su sklypu juos gavome.  doh.gif

http://www.youtube.c...h?v=JcvUN5HKHIw
Kaip supratau jie ir per ūglius dauginasi, ne tik per gumbus g.gif Bet tai neiššąla mūsų sąlygom per žiemą g.gif
Papildyta:
QUOTE(rim @ 2014 01 19, 23:02)
Kasama kiek žinau arba vėlai rudenį arba anksti pavasarį, kol dar nesudygę ar tik tik pradeda dygt smile.gif

Nu bandysiu anksti pavasarį jų ieškot, rudenį jie nelabai aktualūs ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Kulke @ 2014 01 19, 19:42)
Pas mane sitie batatai su ta pacia istorija, kad juos kur velnias skradziai zeme pradangintu is mano sklypo  schmoll.gif Tai yra siaubas, baisiausias koks tik gali buti, neima ju nei Roundapai jokie  schmoll.gif  Nebent isarti ta vieta ir isrankioti po gumbeli.

Jei tie batatai topinamai,tai aš niekaip nesuprantu,ko juos taip keikiat schmoll.gif Ir ten ne batatai,o bulvinė saulėgrąža.Rudenį aš jų nekasu,nes ir taip užtenka kitų daržovių,bet pavasarį,kai tik įmanoma kažkaip iki jų per įšalą prisikast, tai labai liuks thumbup.gif Ir niekaip neplinta jie pas mani taip beprotiškai-aš juos pakerpu,kad horizonto neužstotų reguliariai,nemėtau bilekur net ir mažiausių bulbukių,nes anos labai gajos.Kiek buvo ploto skirta,tiek ir auga g.gif ...

O su tikrais batatais,iš parduotuvės pirktais, oranžinėm bulbėm, man nesigavo nieko gero ax.gif.Kažkoks vijoklis šiltnamy užaugo ir išroviau. Bet jie man ir neskanūs.... biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo adija5: 20 sausio 2014 - 02:28
Pritariu adijai5 smile.gif pati pirma darzove pavasari thumbup.gif .Del plitimo,sunkioj zemej iskasem duobe metro plocio,05 gylio pripylem perpuvusio meslo thumbup.gif .Gumbas ant gumbo lipa toj duobej,plestis nera kur lotuliukas.gif .Aisku duobe kasem, tiesiog pievoj,ne darzo lysvej smile.gif .nauda dviguba mirksiukas.gif ir vitaminu turim ,ir pievos kampas apzeldintas
Atsakyti
O man tai jų skonis geras, mes net darbe pasisodinę kampe ir pavasarį nusilupam ir graužiam. Skonis man kaip riešuto sakė skanu ir salotas daryti. mirksiukas.gif
Atsakyti
Man tai labai patinka topinambai. Augo daržo gale ir buvo užuovėja nuo vakarų vėjų. Išnaikinti neproblema. Vasarą kelis kartus nurauni išaugusius stiebus ir jais pamulčiuoji ką nors. Raunasi lengvai. Dar sekančią vasarą yra, bet ryškiai mažiau. Kaip toliau dar nežinau.
Dabar pasodinau dviem eilutėmis kitoj vietoj . Graži sienelė gavosi. Pusę rudenį nukasiau ir pasidėjau naudojimui, kitą pusė liko pavasariui. Kasdama palieku sėklines kitiemas metams tokiu tankumu kaip bulvės. Jei auginti tankiai, tai jos susmulkėja. Auginant nesutankinus, gaunasi gana nemaži ir lugūs gumbai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo amba41: 20 sausio 2014 - 09:56
QUOTE(yerena @ 2014 01 19, 00:49)
Auginu ir Kelsae, ir Exhibition, ir Globo. Kelsae ilgiausiai išsilaiko, iki šiol dar turiu.

Kelsae sėklų mačiau Kalvarijų turguj, prie gėlių, ir Erfurto sėklos turi.

Jei norite parodinių dydžių (virš kg), sėti reiktų dar gruodį  ax.gif 
Aš balandžio pradžioj sėju į dežutę, o rugpjūtį surenku padorų derlių- galvos 500-700 g.

norėčiau klausti išmanančių,o kai svogūnas auga,ar jo laiškus galima skinti,ar nuo to kentės jo galvutės dydid?Kalbu apie tuos sėklinius-Kelsae,aš auginau pernai ailsa craig
Atsakyti
QUOTE(Amapatria @ 2014 01 20, 10:01)
norėčiau klausti išmanančių,o kai svogūnas auga,ar jo laiškus galima skinti,ar nuo to kentės jo galvutės dydid?Kalbu apie tuos sėklinius-Kelsae,aš auginau pernai ailsa craig

galima. Bent jau pas mus jie be kuriuo atveju dideli užauga. Tik va šitų didžiųjų ir laiškai tokie masyvūs, tai pas mus jais nelabai kas viliojasi. Laiškus namiškiai skinasi nuo daugiagalvių.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo saintlina: 20 sausio 2014 - 10:07
Dabar jau as susimaisiau, ar pas mane tikrai batatai auga g.gif Ot busiu apsikvailinusi, jei ne jie. Zodziu gumbai tokios gelsvos spalvos, auga kaip vijoklis, zydi geltonai g.gif Dauginasi paselusiai greitai, gajus beprotiskai g.gif
Atsakyti