Įkraunama...
Įkraunama...

Alkoholis, rūkymas, narkotikai, klijai

QUOTE(Radvyle @ 2007 04 10, 17:25)
Man asmeniškai labai neramu dėl dviejų paauglių, gyvenančių po mumis. Jų motina neranda nei reikalo, nei noro kartu leisti laiką ir juos suprasti, todėl savaitgaliais, kai ji išvažiuoja pas savo naują draugą, jų bute nuolat girtaujama  doh.gif  Neįsivaizduoju, kas dėsis toliau  blink.gif Laiptinė jau atrodo kaip pas bomžus - ne tik sienos, bet ir langai aprašinėti  doh.gif  doh.gif  Praeitą pavasarį sudaužė motinos mašiną ir dar vieną aikštelėje apgadino  doh.gif  O kažurį vasaros savaitgalį atėjo jų motina pas mus ir paklausė, ar kartais ne mes padegėm jų kėdę balkone  lotuliukas.gif  lotuliukas.gif  Aš tai sakau jai:
„o jūs nežinot, kad jūsų sūneliai geria ir rūko? Vakar pas juos buvo neblogas tūsas, iki antros negalėjom užmigti nuo garsios muzikos.“. Jai akys tik išvirto... Aš tai nesuvokiu, kaip šitaip galima nieko nežinoti apie savo vaikus?  g.gif  g.gif

pas mus buvo tas pats, tik paaugliai ne du o keturi. savaitgaliais tėvai -- į sodus, o pas sūnelius bordelis. dabar biški ramiau, nes du didesnieji užaugo ir apsiženijo, bet jaunesnieji nesiramina.
bet matyt, ne visiems vaikams lemta užaugt padoriais žmonėm.
Atsakyti
Jūs teisios. Vaikai, negavę tėvų dėmesio, pasiduoda draugų įtakai ir va kas būna. Pačiai man gan pasisekė ir mano mama gan gerai mane žino, domis, atpažįsta mano mintis ir nuotaikas iš pusės šypsnio ar kitos mimikos. Gal todėl negeriu (man šeima pasiūlo, o atsisakau, nors man 18metų), nesu rūkius (ir nenoriu. mano mama ir niekad nerūkė ir man tai pavyzdys, kurio laikaus). Vakarėliai ir nemasina manęs, net jei dėl to sunkiau susirasti naujų pažinčių.
Deja, nelabai ką galiu patarti, kai jaunimas taip linksminasi. Net man neteko su tuo susidurti realiai. blush2.gif
Atsakyti
Sveikos 4u.gif

Perskaičiau temą, nes norėjau suprast kaip su tais paaugliais bendrauti nors man pačiai tik 20 blush2.gif bet jaučiu, kad taip ir nesuprasiu.

Kai kalbos nepadeda jiems reikia pagalio gero per kupra, tai tik mano nuomonė, bet ji tvirta ir jos nekeisiu, net esu girdėjus iš mano amžiaus vaikino, kad taip tėvai ir turėtų elgtis- bausti fiziškai, bet paaiškinti už ką. nes vaikas gavęs "diržo" pirmą, antrą, trečią kartą kai nusikalsta, jam pradeda veikti smegenys ir pradeda galvoti ką daro. rolleyes.gif

Manau, kad tėvai turėtų patys rodyti gerą pavyzdį, kalbėt apie vertybes, bet dar svarbiau yra vaikų pagarba, meilė tėvams, kol to nebus tai nebus ir tarpusavio supratimo. kartais tik vienas žodis tinkamu metu ir tinkamoj vietoj gali padėti vaikui pasirinkti gariausią variantą. o ir bendravimas su žmonėmis yra menas.

Man labai patiko pačioj pradžioj pasiūlytas paauglės auklėjimo ir drausminimo modelis, pasiūlytas ***smile*** didžiulė kontrolė... Jeigu mano paauglystė būtų buvusi labai sunki ir su manim būtų buvę labai sunku susitvarkyti, manau tai būtų man padėję: bendravimas -> kontrolė -> diržas

Tie paaugliai patys net nežino ko nori, pastoviai kažkokios problemos su tėvais, jie net nemoka išklausyti ir suprasti, galvoja, kad jiems negerai, o tėvai jų nesupranta, turiu tokią vieną paauglę, jai nuo paauglystės psichika sutriko, vaistus ryja, ligų ieško, bet linksmintis, gerti ir rūkyti turi laiko ir sveikatos. jos gyvenime pilna prieštaravimų, nesimoko- bet planuoja apie universitetą. Egliasi kaip vaikas- bet nori gyvent atskirai.. o ir tėvu siuntinėja kur saulė nešviečia, bet pati sutrinka kai jai tą patį atsako...
nebesuprantu, arba jau ir senstu, mano laikais to nebuvo ir su mano vaikais taip nebus, išauklėsiu juos žodžiu arba pagaliu, bet tokių dalykų trikrai neleisiu savo šeimoj. schmoll.gif
Atsakyti
šiuolaikiniai paaugliai labai kvailoje padėtyje.
iš vienos pusės rėkiama, kad "vaikų teisės visagalės" -- jau ir mokytojas negali griežto žodžio pasakyt, nei tėvas diržą paimt. (tik kažkaip tos "vaikų teisės" nesugeba apgint nuo smurto mokyklose)
kita vertus -- iki 18 metų žmogui beveik niekas negalima. nei darbą susirast, nei banko sąskaitą atsidaryt, nei pas gydytoją nueit be tėvų žinios.
dėl ko paaugliui nemaištaut, jei visuomenė jo žmogum nelaiko?

gėrimas, rūkymas -- tai tik ledkalnio viršūnė. be to, kai dauguma suaugusiųjų taip daro ir tai reiškia "būti dideliu", dėl to ir paaugliai to griebiasi.
Atsakyti
QUOTE(Dios @ 2007 04 13, 16:17)
iš vienos pusės rėkiama, kad "vaikų teisės visagalės" -- jau ir mokytojas negali griežto žodžio pasakyt, nei tėvas diržą paimt. (tik kažkaip tos "vaikų teisės" nesugeba apgint nuo smurto mokyklose)
kita vertus -- iki 18 metų žmogui beveik niekas negalima. nei darbą susirast, nei banko sąskaitą atsidaryt, nei pas gydytoją nueit be tėvų žinios.

gėrimas, rūkymas -- tai tik ledkalnio viršūnė. be to, kai dauguma suaugusiųjų taip daro ir tai reiškia "būti dideliu", dėl to ir paaugliai to griebiasi.

biggrin.gif
o tėvams lengva?su tom pačiom vaikų teisėm?

visais laikais paauglystė buvo problema ir pačiam žmogui ir jo artimiesiems - išbandymas

Jei padarytos auklėjimo spragos vaikystėje, jei vaikas nežino ką reiškia žodis - negalima, arba nėra išmokytas, kad ir kiti žmonės turi širdį, jausmus, kad negalima elgtis taip, kad mamą tėtį iki kruvinų ašarų davarytum - nieko gero nebesitikėk.
Belieka laukti stebuklo arba tikėtis, kad jį pastatyts į vietą visuomenė, policija, teisėtvarka ar gyvenimas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo #Antradiene#: 16 balandžio 2007 - 10:15
QUOTE(#Antradiene# @ 2007 04 16, 10:14)
visais laikais paauglystė buvo problema ir pačiam žmogui ir jo artimiesiems - išbandymas

tame ir reikalas kad nevisais. primesk kad ir mūsų močiučių laikus -- 15-16mečiai kaip dideli ūkiuose dirbo, į karą ėjo, merginos tekėdavo. o šiais laikais, kai žmogus tik 19 būdamas mokyklą baigia, iš paauglio norima kad jo poreikiai būtų vaikiški, ir suaugę nežino ko tvertis, kad kuo ilgiau tą vaikystę užtempt. iš to dauguma ir problemų.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Dios: 16 balandžio 2007 - 20:23
na paauglai siais laikais nemaza problema.nezinau kur cai spraga.ar tevai blogai aukleja ar visuomene taip itakoja elgtis paauglius.mano laiptineje gyvena trys paaugles,su 2 merginome problemu jokiu.na o trecioji gryna siaubune.jai 15 metu bet ir geria ,rukoir sneka kad kartais anfetamina vartoja.is vienos mokyklos ismete,gresia ir is kitos pasalinimas nes mokytojai daznai apsilanko ir jos iesko.laiptineje senesni kaimynai jos prisibijo.jei turejai knflikta su ja tai ziurek durys apspjaudytos.pasto dezuteje primesta deganciu popieriu,kai perspejau kad vakarais negesintu laiptineje sviesos tai sudegino jungiklius.jei tevams ka pasakai.nekreipai demesio.tik atkerta ji lankosi pas psihologa.mergite vienturte.bandziau graziai su ja sneketi bet niekas nepadeda,viena diena pasakiau kad pagavusi nagus nudauzysiu,o ji tik nusijuoke ir sako. pasiskusiu vaiku teisem.na ir tesiasi jos isdaigos.taip kad paaugliai nevienodi.
as ir pati jau bijau to artejancio laikotarpio doh.gif ,bijau kad ir pati nemokesiu susitvarkyti,nors dabar kolkas klauso ir girdi ka jam sakau. g.gif
Atsakyti
QUOTE(K.KEITE @ 2007 04 19, 10:59)

kai perspejau kad vakarais negesintu laiptineje sviesos tai sudegino jungiklius.

mes laiptinėje tokį senį chuliganą turim....pastoviai ką nors iškrečia, tai lemputes išsukinėja, tai jungiklių tas detales nudaužo, kad nebūtų galima šviesos įsijungt...kai bandai su juo kalbėt - žvengia ir vartosi iš situacijos - maždaug ne jis...
šituo atveju jau ne paauglystė kalta - suvaikėjimas turbūt lotuliukas.gif
Atsakyti
Aš tai esu pakraupusi kas darosi aplinkui... Ryte eidami į mokyklą dešimtmečiai lyg diedai susėda ant suoliuko ir rūko... Jaunimėlis su alumi rankose ir cigaretės dūmas...
Man liūdna, kad taip vaikai pradeda savo gyvenimą. Belieka tikėtis, kad bent dalis jų nenueis klystkeliais...

O štai atvejis, kuris neseniai man nutiko... po jo aš labai nusivyliau mūsų teisėsauga... vis prie jaunimo klubo susirenka nepilnamečiai geria ir rūko. Tai aš paskambinau 112, iškviečiau policiją. Na jaunimelis aišku pamatė juos ateinant ir viską susislėpė ir įkalčių nėra... Tai aš paskui už kampo tuos policininkus pasigavau ir sakau kaip buvo... sakau, kad reikia vaikyti tokį jaunimą... sakau, kas iš tokio užaugs, jei nuo vaikystės geria ir rūko. Jis man sako "va aš policininku užaugau"... va taip va... nėra tvarkos ir jos nebus...

Aš manau, kad reikia griežtumo ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Dios @ 2007 04 13, 17:17)

Galima sąskaita atsidaryti,net jei vaikas nepilnametis,bet su tėvų leidimu ,dabar ir darba galima susirasti nepilnamečiams (ypač dideliuose miestuose),o pas gydytoją ir gali nueiti be tėvų žinios,net pas ginekologę ar dar ( juk vaikai nemažiukai).Nebent kituose miestuose kitaip ,bet pas mus va galima. doh.gif
O rūko ,geria,bijo kad "draugai" nepripažins,nepriims tokių . Aišku čia viskas nuo kompanijos priklauso,nuo draugų, ir nuo pačio paauglio.

Atsakyti
Na, kažkada buvau čia pasisakius, tai ir dar pasisakysiu biggrin.gif bigsmile.gif

Na, nežinau, dauguma čia labai akcentuoja "geria", "rūko" - na taip, deviantiniu elgesiu garsejantys paaugliai turi šiuos blogus įpročius, bet toli gražu ne visi paaugliai, kurie geria ir rūko yra deviantinio elgesio.

Aš pati rūkau nuo 14 metų, alkoholį vartoju nuo 15 metų - bet kai yra proga, nekasdien biggrin.gif bet būdavo kartais, ypač karštomis dienomis, kad su draugem eidamos į mokyklą išgerdavom alaus buteliuką - na buteliukas keturioms panoms biggrin.gif

Žolę rūkiau ilgai ir nuobodžiai paauglystėjė - metus su viršum ir labai dažnai. Paskui pradėjo nebepatikt ir nustojau.
Tėvai apie tuos mano bajerius nežinojo - na tik buvo prigavę kad rūkau, tai mano mamai buvo pasaulio tragedija. Ilgai negalėjo su tuo susitaikyti - baudė, barė - nepadėjo.
Tėvas man nieko nesakydvo, tik juokdavosi - pats jaunystėj hipis buvęs, tai nusprendė kad išaugsiu iš visų išdaigų,

Mokykloje mokiausi gerai, Na, į mokslą nedėjau jokių pastangų - man jis tiesiog gerai sekėsi. Buvo 11 ir 12 klasėj užėjusios nelankymo bangos, bet pasiteisindavau ir stengdavausi nepraleisti man svarbių pamokų, o į tas kurios man nerūpėdavo - eidavau retai.

Kodėl buvau "pasiutus" paauglė, - dabar manau, kad todėl, jog mano mama gimtajame mieste yra labai gerai žinomas žmogus, iš manęs visuomenė reikalaudavo gero, nepriekaištingo elgesio. Todėl ir maištavau.

O finalas toks, kad išaugau normalus žmogus, kremtu socialinius mokslus, keliauju po pasaulį ir su tėvais gerai sutariu. Su tėvu geriau nei su mama ir manau dėl to, kad nekniso man proto mane bardamas, o pasitikėjo manim ir leido išsidūkt.
Mano draugės ir paauglystės "bendražygės" irgi nenusivalkatavo, kai kurios mokosi, kai kurios dirba, o kai kurios ištekėjo. Kiek žinau yra nuostabios motinos savo vaikams.

Atsakyti
siulau visiems teveliams kalbeti apie narkotikus, jei yra galimybe parodyt ju pasekmes ir kas svarbiausia VISADA ITARINEKIT SAVO VAIKA (tik nezeminkit ju, isiveskit kokia tai kontrole susitare su vaiku, kad tai jam butu iprasta)!!! nes dauguma tevu galvoja, "kad tik jau ne ju vaikas"... o kiek galeciau papasakot pvz. apie puikiai besimokancius vaikus kurie tapo narkomanais ir seimos inteligentiskos ir t.t ir pan. ... visad galvokit, kad ir jums gali taip nutikti ir daugiau skirkit demesio vaikams, bei patys pasiskaitykite l-ra apie narkotikus.
dabar dauguma vakareliu (ir netik) neapseina be siu reikalu...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo pop_mama: 24 gegužės 2007 - 21:58