Mūsų miesto molyklose vietiniai policininkai organizuoja kasmet piešinių konkursą "Narkotikams - ne" ( tiesa, ir darželiuose).
taip, kai net tik patys kalbame, bet ir džiaugiamės tokia policijos iniciatyva. geriausi piešiniai būna apdovanojami.
VISADA ITARINEKIT SAVO VAIKA (tik nezeminkit ju,
o man atrodo, įtarinėjimas ir yra žeminimas. taip, tėvų pareiga prižiūrėt, kontroliuot, bet nuolat kad visada įtarinėti
puikiai besimokancius vaikus kurie tapo narkomanais ir seimos inteligentiskos ir t.t ir pan.
geri pažymiai ar inteligentiška šeima tai dar nerodo, kad tėvų ir vaikų santykiai pilnaverčiai. pažįstu kelias tokias šeimas. tai kad vaikui materialiai nieko netrūksta, ir mokslo rezultatai geri, nereiškia kad tam vaikui nieko netrūksta dvasiškai.
o įtarinėjimas tikrai gerų santykių nepridės.
šiaip pažįstu vieną vaikiną, kuris paauglystėj pats pasisakė tėvams, kad norėtų pamėginti žolės. o tėvai nestaugė ir testų darytis neptempė, o tiesiog iškėlė salygą -- perskaityti eilę knygų ir straipsnių apie narkotikų žalą sveikatai, o tada jei vis dar norėsis... juk vistiek pabandys. rezultatas buvo tas, kad bent jau kurį laiką dingo noras eksperimentuot su žole. pabandyt jis pabandė, bet kai jau buvo kokių 20 ir buvo nuvykęs į Olandiją.
ir dar -- narkotikai narkotikams nelygu. žolės dūmelis gal ir grasina priklausomybe kada nors ateityje, bet nuo vieno-antro į reanimaciją nepakliūsi. manau kad labiausiai reikėtų akcentuoti, kad per diskotekas neimtų visokių tablečių, ar panašių brudų. ir kad atsargiai su visokiais kokteiliais per šokius, nes ten irgi nežinia ko įmaišo.
kas būtent mane paauglystėj atgrasino nuo bet kokių narkotikų, tai žurnale perskaityti straipsniai apie tai, kaip dileriai maišo į tuos narkotikus visokiausių velnių -- pvz. cemento, kalkių, ar net žiurknuodžių. dėl to tai dar pavojingiau.
QUOTE(Dios @ 2007 05 25, 23:41)
o man atrodo, įtarinėjimas ir yra žeminimas. taip, tėvų pareiga prižiūrėt, kontroliuot, bet nuolat kad visada įtarinėti
geri pažymiai ar inteligentiška šeima tai dar nerodo, kad tėvų ir vaikų santykiai pilnaverčiai. pažįstu kelias tokias šeimas. tai kad vaikui materialiai nieko netrūksta, ir mokslo rezultatai geri, nereiškia kad tam vaikui nieko netrūksta dvasiškai.
tu netaip mane supratai... as turejau omeny, kad tevai visad mano jog jau ju vaikas, tai tikrai nevartoja, todel ir sakau... kad galvokit jog ir jusu vaikas gali pradet vartot... manau , kad netik vaikams truksta info apie narkotikus, bet ir tevams, kad jie zinotu kaip elgtis ir t.t. ir pan.
o i zolyte ir primaiso visokio brudo...
ne tik diskotekose pasiulo... labai daznas atvejis mokyklose pasiulo, taip pat ir draugai kuriais pasitiki...
ir mokyklose ir zurneluose apie tai nemazai kalbama.. o siaip visai nepritariu apie itarinejima ar kontroliavima. as manau, jog pasitikejimas yra draugystes pagrindas. o kai gerai bendrauji su tevais, nemanau, jog isivelsi i narkotikus. as pati moskleive.. puikiai sutariu su mama, nors ji man niekad apie narkotikus ar pan. nepasakojo. kazkada karta norejo, bet pati atsisakiau
taip, istiesu tai priklauso nuo zmogaus vidines pilnatves, o ne nuo geru pazimiu ar materealios geroves. niekad nebandziau ir tikrai nenoriu.
QUOTE(Corudel @ 2007 05 26, 09:48)
ir mokyklose ir zurneluose apie tai nemazai kalbama.. o siaip visai nepritariu apie itarinejima ar kontroliavima. as manau, jog pasitikejimas yra draugystes pagrindas. o kai gerai bendrauji su tevais, nemanau, jog isivelsi i narkotikus. as pati moskleive.. puikiai sutariu su mama, nors ji man niekad apie narkotikus ar pan. nepasakojo. kazkada karta norejo, bet pati atsisakiau
taip, istiesu tai priklauso nuo zmogaus vidines pilnatves, o ne nuo geru pazimiu ar materealios geroves. niekad nebandziau ir tikrai nenoriu.
niekada, nesakyk niekada... bet tikiu jog esi pakankamai ismintinga...
as kontroliavima turiu omeny kaip vaiko elgesio stebejima...
Doviliucas>> visiskai nepritariu siai nuomonei. mano manymu, geriausia yra bendravimas, pasitikejimas. tik tada viskas iseina. o kontrole ar bausmes nieko nepakeis. bausmes ivaro baime, o baime pagimdo kompleksus, nepilnavertiskumo jausma ir pan. pati esu paaugle, bet puikiai sutariu su mama ir ja labai myliu, bet jei ji pradetu bausti ar dar kazka daryti - maistauciau. del to kalbekit, bendraukit su savo vaikais kaip su draugais! bausmes tikrai problemu neisspres, o tik apsunkins viska. ir dar manau, kad isbandyti reikia viska, bet su galva...
QUOTE(Pingvinukė @ 2007 05 24, 09:29)
Galima sąskaita atsidaryti,net jei vaikas nepilnametis,bet su tėvų leidimu ,dabar ir darba galima susirasti nepilnamečiams (ypač dideliuose miestuose),o pas gydytoją ir gali nueiti be tėvų žinios,net pas ginekologę ar dar ( juk vaikai nemažiukai).Nebent kituose miestuose kitaip ,bet pas mus va galima.
O rūko ,geria,bijo kad "draugai" nepripažins,nepriims tokių . Aišku čia viskas nuo kompanijos priklauso,nuo draugų, ir nuo pačio paauglio.
O rūko ,geria,bijo kad "draugai" nepripažins,nepriims tokių . Aišku čia viskas nuo kompanijos priklauso,nuo draugų, ir nuo pačio paauglio.
turėti galima, bet naudotis ne. t.y. pinigų išimt ar padėt gali tik tėvai.
o su darbais galima daugiau teoriškai, nes dauguma darbdavių kratosi nepilnamečių, nes jiems visokie apribojimai -- ir dėl darbo laiko, ir dėl pobūdžio.
dėl gydytojų nežinau, gal jau pasikeitė ta nesąmonė, bet visai neseniai gydytojai net neapžiūrinėdavo vaiko be tėvų parašo. ir dėl to buvo akcentuojama tėvų išvykusių į užsienį problema, nes vaikai negali pas medikus pakliūt be tėvų žinios.
viskas priklauso nuo santykių šeimoje.jei šeimoje psichologinis klimatas geras,jei abu tėvai rodo gerą pavyzdį vaikams,tai tokių nutrūkimų tikiuos nebūtų.o jei šeimoje rietenos,vaikai mato,kad tėvai vienas kito nemyli,tai ir bėga vaikai iš namų.mano atveju problemos su paaugliu sūnum kilo todėl,kad jis matė kaip vyras nepagarbiai elgiasi su manim.dabar ir jis (gal nesąmoningai)pradėjo atsikalbinėt,šaukt ant manęs.jokios pagarbos.o tėvo bijo.galvojau vaikams reikia abiejų tėvų,kentėjau vyro išpuolius,o dabar tai kartoja sūnus.bijau kas bus toliau.sūnus,pastebiu,net pradėjo kartoti tėvo žodžius.negražiai elgiasi ir su seserim.gal todėl,kad ir ji mot.giminės.skauda širdis matant tai.ir iš vis sunkus tas gyvenimas.sunkiausias gyvenimo egzaminas:užauginti gerais žmonėmis vaikus.kad kitus gerbtų,kad negalvotų,kad jiems viskas galima,o tėvai turi jiems vos nevergauti ir pildyti jų užgaidas.
Esu jauna mama, taigi visa tai man pazistama ir dar nepamirsta. Elgiausi labai panasiai kaip ta 15mete, alkoholis, cigaretes, vyresni vaikinai. ka patarti net neisivaizduoju, mano mama kovojo is tikruju visokiom priemonem, bet nelabai gelbejo. Tik zinau tiek, kad keiksmai ir riksmai dar pablogins situacija, dukra pyks, nesikalbes, dar labiau atitols.Labiau gal padetu atvirkstine situacija - parodykit dukrai,kad jus leidziate elgtis kaip ji nori ir prisiimti atsakomybe, netgi kad jums ji nerupi. Po panasiu mamos zodziu susimastydavau, kad darau kazka netaip, mama nekreipia i mane demesio. Bet is tikruju kas padejo labiausiai - draugai.Susidraugavau su tokiom panelem, kurios neruke, negere, i sokius ilgai nevaiksciojo - ir pati atsisakiau blogu iprociu
aš visada galvoju,kaip mamos vaikus augino iki15m?jeigu dabar nesusitvarko tėvai su vaiku,tai toks vaikas nuo mažens neturėjo jokių pareigų,trūko šilto,artimo bendravimo,nuolatos buvo lepinamas ir leidžiama jam viskas,ar taip?
neveltui sakoma-lenk medį kol jaunas.neteko girdėti,kad puikiai auklėjami vaikai paauglystėje staiga taptų nevaldomi.
pagarbos,gerų manierų,atjautos,pagarbos ir t.t reikia mokinti nuo kūdikystės.
kai mamai blogai,turi prieiti ir išsipasakoti savo vaikui.kai mato,kad vaikui blogai,privalo nenusisukti,pasidomėti ,kodėl be nuotaikos.kartu turi spresti visas šeimynines problemas,tartis dėl darbų ,pareigų ir t.t. iir ne nuo 15m o nuo kokių 3m.tiesiog,tėvai vaikus turi priimti kaip pilnateisesir pilnavertes asmenybes,o ne kaip ,,, neužaugas,kurie nieko neupranta.,,.
neveltui sakoma-lenk medį kol jaunas.neteko girdėti,kad puikiai auklėjami vaikai paauglystėje staiga taptų nevaldomi.
kai mamai blogai,turi prieiti ir išsipasakoti savo vaikui.kai mato,kad vaikui blogai,privalo nenusisukti,pasidomėti ,kodėl be nuotaikos.kartu turi spresti visas šeimynines problemas,tartis dėl darbų ,pareigų ir t.t. iir ne nuo 15m o nuo kokių 3m.tiesiog,tėvai vaikus turi priimti kaip pilnateisesir pilnavertes asmenybes,o ne kaip ,,, neužaugas,kurie nieko neupranta.,,.
QUOTE(SUPER HERA @ 2007 06 07, 17:17)
aš visada galvoju,kaip mamos vaikus augino iki15m?jeigu dabar nesusitvarko tėvai su vaiku,tai toks vaikas nuo mažens neturėjo jokių pareigų,trūko šilto,artimo bendravimo,nuolatos buvo lepinamas ir leidžiama jam viskas,ar taip?
Visiskai sutinku. Netgi ir skauciau, kad tik vaikai iki 3metu, max iki 5, yra ismokomi ir isauklejami. Paskui jau beviltiska. Aisku mamos sakys, gi 2metuku vaikas nieko blogo nedaro. Bet pateiksiu pavyzdi. Sakykim mama nuperka saldainiu, paskui stovi virtuvej,verda pietus. vaikas viena po kito saldainius ciumpa, mama gal ir mato bet visai nieko nesako, nes "vaikutis dar mazas, nesupranta ir t.t." Betgi dar ne metuku neturintis vaikas supranta daug ka! Pirmiausia aisku is balso tono. Jeigu mama uz kokia isdaiga linksmu balsu ji "pabars",tai vaikas ir galvos, jog tai gerai, ir toliau ta darys. O neismokes kontroliuoti saves, klausyti suaugusiuju, gerbti tevu ir tureti atsakomybes, toks bus ir 15metu.tai vat, paporinau as cia
QUOTE(SUPER HERA @ 2007 06 07, 17:17)
tada esi labai mažai girdėjusi savo gyvenime
O šiaip paauglystė ieškojimų metas. Daugiau ar mažiau yra visiškai normalu, jog yra problemų. Ir jos išaugamos. Kaip mes tarp kolegų kalbam: jei su paaugliu nėra jokių problemų - tai jau problema- "atsilikęs brendimas"
O šiaip, tai taip. Tai ką mes įskiepijam, tai maždaug iki 5 metų amžiaus. O po to, tai jau tik pasekmes savo darbo vaisių ir prigimties matom