Įkraunama...
Įkraunama...

Duonos kepėjos renkasi čia

Jei norit gauti gerą duoną, reikia įdėti meilės ir kantrybės. Kepkime duoną su meile, tuomet ji bus skani it medus

user posted image

Senoji tema 1
Senoji tema 2
Senoji tema 3
Senoji tema 4
Senoji tema 5
Senoji tema 6
Senoji tema 7
Senoji tema 8
Senoji tema 9
Senoji tema 10
Senoji tema 11
Senoji tema 12
Senoji tema 13
Senoji tema 14
Senoji tema 15
Senoji tema 16
Senoji tema 17

Salyklą, grūdų mišinį galima pirkt čia, tik reikia susikooperuot, nes prekiauja maišais

Ingredientus duonos kepimui perkam čia

Skaičiai ir raidės ant miltų pakelio šalia pavadinimo reiškia jų kokybę ir vertę sveikatai. Tiksliau sakant, tai reiškia, kiek kartų prieš malimą miltai buvo valomi ir/ar lupami. Skaičiai, nurodyti ant pakuotės, pavyzdžiui, 550 ar 1 600, rodo, koks miltuose likęs pelenų kiekis. Kuo skaičius mažesnis, tuo miltai bus baltesni.
Gardiems kepiniams reikėtų miltų, kurių pakuotė pažymėta skaičiumi 405, nes tai – patys balčiausi miltai. Raidės A, B, C, D, E, F, G rodo glitimo kiekį. Glitimas – baltymų kompleksas, kuris leidžia tešlai gerai kilti.
Plikytai ar mielinei tešlai reikia, kad glitimo indeksas būtų kuo didesnis – tuomet tešla geriau kyla. Tokiu atveju ieškokite miltų, kurie pažymėti raide, esančia arčiau abėcėlės pradžios – A arba B. Kepant kepinius iš trapios tešlos arba biskvitinės tinka ir mažesnio glitimo miltai, pažymėti C ar D raidėmis.

Dažniausiai kepant duoną duonkepėje su sausomis mielėmis, mieles reikia dėti pačias paskutines ir neleisti joms susiliesti su skystais ingredientai anksčiau, nei pradeda maišyti. Tuo tarpu šlapias mieles maišom su nedideliu kiekiu cukraus, šiltu vandeniu ar pienu (kaip recepte aprašyta) ir dedam vienus iš pirmųjų ingredientų kartu su kitais skysčiais.

7g sausų mielių atitinka 20g paprastų (šlapių) mielių maišant rankomis
7g sausų mielių atitinka 10g paprastų (šlapių) mielių maišant duonkepei


Nereikia maišyt sausą raugą su naminių, nes skirtumas tarp naminio raugo ir sauso yra didžiulis, naminis raugas- tai natūraliai subrandintas, gyvas produktas, su natūralia rūgštele ir laukinėmis mielėmis, o sausas raugas tai TIK ruginiai miltai, citrinų rūgštis ir askorbo rūgštis. Su sausu raugu būtinai reikalingos mielės, su natūralių-ne.

Duonos receptai
Saldžiuos duonos ir batonų receptai
Matavimo vienetai
Raugo receptai

Kelėta patarimų:
1. Geriausia pilt nechloruota vandenį
2. Esminė klaida, kad raugas išmetamas nors realiai jis būna geras, blogas raugas tai supelijęs raugas.
3. Nuo pelėsio dedama plėvelė ant raugo ir jokių razinų!
4. Jei raugas beviltiškai nekyla yra pagalba: medus (gliukozė, fruktozė), jogurtas, rūgpienis (tik ne pramoninės mielės).
5. Iš knygos "Laiko patikrintos idėjos ir patarimai" (ačiū regnai):
Prieš dedant tešlą į orkaitę, apibarstykite ją miltais arba aptepkite glajumi.
Glajaus rūšis lems kokia bus iškeptos duonos plutelė.
Norėdami, kad plutelė būtų traški aptepkite tešlą pienu.
Jei patinka minkšta plutelė, tešlą aptepkite skysta grietinėle.
O išėmę iš orkaitės padėkite ant grotelių, uždenkite švariu rankšluosčiu ir leiskite atvėsti.
Jei norite patikrinti ar duona iškepusi, išverskite kepaliuką iš skardos ant švarios pašluostės pabarbenkite pirštais į jo apačią. Jeigu skambesys aiškus vadinasi duona iškepusi.

Iš pradžių gal ir atrodys, kad nieko jums nesigauna, bet neskubėkit ir viskas pasiseks. Sėkmės mirksiukas.gif
Atsakyti
nataliuncik kokia tavo megstamiausia duonele? rolleyes.gif
Atsakyti
aciu uz namucius wub.gif
as dbr kepu kvietine duonele su zalumynais, ir bulviu milteliais, idomu kas gausis g.gif laukiu... smile.gif
Atsakyti
QUOTE(sssagis @ 2011 01 12, 18:36)
nataliuncik kokia tavo megstamiausia duonele? rolleyes.gif

juoda, bet kaskart ieškau ko nors naujo, nes greitai pabosta blush2.gif
Atsakyti
O ar yra kažkokie skaičiavimai, kad būtų galima pasiskaičiuoti kiek raugo reikia ant tam tikro miltų kiekio?
Ir dar...
Ar nėra merginų, kurios pirko ar ruošiasi pirkti salyklo? Norėčiau prisidėti, nes jau laaabai reikia blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Mičiko @ 2011 01 12, 20:31)
O ar yra kažkokie skaičiavimai, kad būtų galima pasiskaičiuoti kiek raugo reikia ant tam tikro miltų kiekio?
Ir dar...
Ar nėra merginų, kurios pirko ar ruošiasi pirkti salyklo? Norėčiau prisidėti, nes jau laaabai reikia  blush2.gif


na pradžioj kol rasit su kuo susikooperuot nuvažiuokit į deloną, jie parduoda mažais kiekiais
Atsakyti
Bandysiu kept duonelę ax.gif Noriu pasiteiraut, ar reikia pamaišyt raugą, kai pastovi pirmas 48 val. ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Medag @ 2011 01 12, 21:22)
aciu uz namucius wub.gif
as dbr kepu kvietine duonele su zalumynais, ir bulviu milteliais, idomu kas gausis g.gif laukiu... smile.gif

sukrito man si duonele verysad.gif
Atsakyti
Šiandien ketvirta diena mano raugui. Ir jis nė padidėjo, nė burbuliukų nėra, skystis viršuj... Ar gali net šalia drungno radijatoriaus jam per šalta būt?
Einu pamaitint antrą kartą, bet jis įtartinas man toks... Nors rūgštus kvapas...
Atsakyti
QUOTE(Vaidullka @ 2011 01 13, 14:09)
Šiandien ketvirta diena mano raugui. Ir jis nė padidėjo, nė burbuliukų nėra, skystis viršuj... Ar gali net šalia drungno radijatoriaus jam per šalta būt?
Einu pamaitint antrą kartą, bet jis įtartinas man toks... Nors rūgštus kvapas...

pamaitinsi ir suvyniokit į rankšluostį turi būt normaliai
Atsakyti
QUOTE(keistuole @ 2011 01 12, 22:40)
na pradžioj kol rasit su kuo susikooperuot nuvažiuokit į deloną, jie parduoda mažais kiekiais


Dar porai kartų turiu pirktų iš delonos, bet norėtųsi nusipirkti daugiau salyklo. Juo labiau, kad už pusę kainos, nei delonoje blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Mičiko @ 2011 01 13, 16:13)
Dar porai kartų turiu pirktų iš delonos, bet norėtųsi nusipirkti daugiau salyklo. Juo labiau, kad už pusę kainos, nei delonoje  blush2.gif

Norėjau paklausti, o kur jūs kmynus ir po kiek perkate? Aš kol kas pigiausiai Prome radau. Už kilą prašo 11,99lt. Gal yra kur pigiau?

Atsakyti