Įkraunama...
Įkraunama...

METŲ mezginiai

Su šv. Velykom :)

O kam prieš dažant vašku juos virti? :mastau:

O tai žalius paskui daužyt ar kaip?

Atsakyti

Geriausi kiaušiniai - pas Dr. Desertą

Atsakyti

Geriausi kiaušiniai - pas Dr. Desertą

Atsakyti

O tai žalius paskui daužyt ar kaip?

Taigi numargini žalius (baltus :D ) kiaušinius su vašku iš vakaro ar net ir prieš kelias dienas, jei ūpo yra; šeštadienį sumerki į ataušintą svogūnų lukštų nuovirą (tik skystį, jau be pačių lukštų, patartina pasūdžius šaukštu druskos), palieki per naktį, o ryte tiesiog užkaiti puodą ir išverdi kaip ir bet kokius kitus kiaušinius – būtent virimo metu kiaušiniai labiausiai ir prisigeria spalvos, vaškas pamažu nutirpsta, bet piešinys išlieka ryškiai kontrastingas, reikia tik dar karštiems švelniai nuvalyti vaško likučius popieriniu rankšluosčiu, patepti sviestu, kad blizgėtų, ir galima valgyti šiltutėlius šviežutėlius. :ax: Gal tik vienas nepatogumas, kad geriau turėti kokį prastesnį vien šiam reikalui skirta puodą, nes gana daug žaidimo norint jį paskui išvalyti visiškai švariai.

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo _Smalsutė_: 17 balandžio 2022 - 22:02

Kiek mes bandėm su vašku dažytus taip tai nesidažo. Nu gal kiaušiniai ne tokie. Vaškas nutirpsta greičiau nei reikia ir visaa piešinys užsidažo

Atsakyti

Labos,

Mano logika irgi tokia. Mano šeimoj niekada vašku nedažydavo, bet kiek girdėjus, tai tik virtus nuraštuoja, o tada į dažus.

Vyro žadintuvas skambėjo kaip darbo dieną, buvau įsitikinus, kad jau į darbą. Bet gerai, kad dar ne. Į kaimą. O naktį vis sapnavau apie kažkokias stebuklingas išeitis Mariupoliui....

Atsakyti

Aš kelis marginau vašku, bet nepavyko gražiai nuimti vaško. Vis tiek man geriausias būdas su svogūnų lukštais.

Atsakyti

Mūsų giminėj marginami vašku žali kiaušiniai. Tada merkiami į šaltus dažus nakčiai, ryte ištraukiami apdžiūti ir vėl merkiami nakčiai, ryte traukiami. Tada dedami į šaltą švarų vandenį su trupučiu druskos ir verdami labai labai lėta ugnimi. Vaškas nutirpsta. Raštai neužsidažo. O išvirus traukiami kiaušai ir blizginami vilnoniu audiniu su trupiniu taukų - ir visokie pašaliniai užsilikę vaško ar dažų trupiniai tuo pačiu pašalinami. Dažai rudi - svogūnų lukštų, juodi - juodalksnio žievės.

 

Priedas  received_378440737534929.jpeg   217,29KB   0 Parsiųsta kartų

Atsakyti

Šilinge, nepabosta tokia procedūra? Bet margučiai tai įspūdingi.

Klausimuks vaškuotojoms-iš kur gaunat vaško? Nes kiek mano žinios traukia,  tai tiesiog žvakė netinka, būt gerai tas korinis vaškas. Matyt su bitininkais draugaujat :D 

Yra tekę man išbandyti vaškavimo procedūrą jaunystėj. Važiavom pas grupiokės mamą į Dzūkijos kaimą. Virimo proceso nepamenu. Bet turbūt kad virtus tepliojom.

Kažkuriais metais buvom susižavėję skutinėjimu. Būdavo kuo užsiimt per tas valgymo dieneles.

Mezgimo pasaulyje-dar vienas dublis, šįkart panašu, kad pataikiau :rolleyes: turiu vieną kvadratėlių eilutę. Iš šešių :hmm:  arba siūlo pritruks. Bo nes mintis subrendo tai dviguba....reversinė. 

Atsakyti

Benedikto turguje yra bitininkas, kuris ir vašku prekiauja. Pirkau už eurą vaškinę žvakelę metaliniam induke, labai patogu.

Atsakyti

Katuk, aš jau daug metų nedalyvauju šitame rituale, atvarau ant gatavickės  :D​ Mes velykaujam visad pas tėvus, atvažiuojam šeštadienio popietę ir kiaušus jau išvirtus randam. Senesniais laikais ir pats marginimas vos ne prieš mėnesį prasidėdavo (savų vištų kiaušiniai, ant žalių, šaltai laikomi), bet ir margučių būdavo šimtukas suvirš. Dabar labiau proto ribose.

Atsakyti

O proto ribose tai 90 :D  nes primečiau, kad fotkėj tai tikrai virš 60.

Bet kažkaip jo, iš vaikystės pamenu, kad tas kiaušų marginimas tikrai būdavo gan ilgas procesas. Kiaušinius kaupdavom iš anksto, ir virdavom tikrai ne 5. Ir net 15 :D​ 

Atsakyti