Šiaip tuoj paklausiu galiu ir papainiot su kokia nors Albanija
Nu ištrinam, ką ten rašiau Albanija-ne.
Juodkalnijos kalnai faini, paplūdimiai akmenuoti. Budva-a la Palanga. Podgorica neverta
Ačiū Katuk.
Apėjom 100 parduotuvių, šiaip taip nupirkom dvi sukneles paskutiniam skambučiui. Abi ne itin džiugina, bet kad niekas netiko poniai
O kaip šiais laikais paskutiniai skambučiai vyksta? Mane mažumėlę suglumino, kaip kolegė gal kelias savaites savo abiturientei suknelės, aukštakulnių ieškojo, iš ryto nuvežusi (šiaip nevežioja) po kelių valandų vėl lėkė į mokyklos renginį, tame tarpe klasė su nuomotu autobusu vyko fotosesijos. Mano paskutinis skambutis visai kitoks buvo – prisimenu paskutinę pamoką su auklėtoja labai jaukiai vienuoliktokų papuoštoje klasėje, smagų fotografavimąsi ant mokyklos stogo, dar berods keletą balionėlių paleidome, gal kažkas paskui dar salėje vyko, nebeprisimenu, bet tikrai ne su balinėmis sukniomis ir tuo labiau ne su tėvais.
Buvau net pamaniusi, kad kolegė gal apie išleistuves kalba, bet pasirodo ne. Įdomu ar tiesiog viskas taip smarkiai pasikeitė, ar skirtingose mokyklose skirtingos tradicijos?
Mums dar keletas metelių, bet gi mėgstu pasiruošti iš anksto bent moraliai.
Juodkalnijoje labai patiko, labai graži šalis. Palyginti nedidelė, tai daug gali aplakstyti. Gyvenom Budvoje, bet joje mažai buvom. Paplūdimių pačių įvairiausių matėm Ulcinyje net visiška kaip Baltijos jūra ir paplūdimiai. Limit irgi buvo Juodkalnijoje, tegu pati parašo, kaip patiko . Labai patogu, kad euras pas juos, nors ne ES.
Paskutinis skambutis dabar kitoks, nes nebėra išleistuvių šventės. Mūsų mokykloje bus renginys, vienuoliktokai organizuoja ir tėvams, ir vaikams. O išleistuvės bus vakare pramogų banke, bet jau visai neformaliai.
Restar, o jūs visą laiką ten pat gyvenote ir važinėjot? Galvoju gal irgi apsigyventi visą savaitę Kotore. Paprastai tai mėgstam važiuot ir nakvoti pakeliui, bet labai tingiu dėlioti maršrutą ir viską planuot.
Mes skridom tada su agentūra už gerą kainą, tai neturėjom pasirinkimo. Kitą kartą nakvynes paskirstyčiau bent kiek. Tikrai verta prie Durnitoro kalnų panakvoti. Nes 200 km nuvažiuoti trunka 4 val. Mes labai anksti išvažiavom, bet vis tiek grįžom 1 nakties. Ir tą naktinį važiavimą kalnų keliais prisimenu kaip didžiausią siaubą. Galvojau - žemę bučiuosiu, kai sustojom degalinėje prie Podgoricos . Durmitoras mano meilė.
Labas dienas
Labai ačiū už sveikinimus Pirmąkart teko ne namie gimtadienį sutikt
Liniuka, tikrai siūlau užsisakyti tik pirmą nakvynę, o pakui sukti ratu ir apsistoti vis kitur, jei tikslas nėra gulėt po plame prie jūros.
Nuomos vietų pilna, kainos buvo geros dar prieš pora metų. Žiūrėdavom nakvynes jau pakeliui, kai žinodavom iki kur važiuosim, kaip ir visose kitose mūsų kelionėse. Juodkalnija tikrai LABAI graži šalis
Šiukšlių pilna kaip ir visuose Balkanuose, bet grožėtis netrukdo, į foto kadrą galima ir neįtraukti
Kai kurios vietos vairavimui kalnuose buvo ekstremalios, nes labai siauri keliukai, tai teko ir atbulom kokį puskilį, jei ne kilą važiuoti vienoj vietoj.
Dėl Podgoricos pritariu - nėr ko važiuot, eilinis miestas, keletas gražesnių pastatų, net turgus nebuvo kažkuo ypatingas.
Dar pridursiu, jei skrendi su agentūra už gerą kainą (kaip mes į Vietnamą), tai vis tiek verta lagamimus palikt toj vienoj vietoj ir varyt aplink nakvojant skirtingose vietose. Apsimoka. Daug daugiau pamatai ir nesijauti prisirišęs, nes savarankiškai perkant tik bilietus gali kainuoti panašiai, kiek agentūros bilietai su paketu.
O apie Tunisą ką galiu pasakyti - jei norit skaniai pavalgyti ir pigiai, tai reik ten važiuoti Skanesnio maisto dar nei vienoj šaly nebuvau valgius
Pamatėm įspūdingų vietų, sutikom nuostabių žmonių Turėjom ir ekstremalių patirčių (užklimpom Sacharoj su paprasta nuomota mašina. Lyg ir buvo keliukas, bet pradėjo dinginėt, smėlio audra, nepamatavo kai kas rizikos
ir pirmąkart gavau karščio smūgį (ne Sacharoj, ten važiavom paskui), tai viena kelionės diena iškrito, bet džiaugiuos, kad tik viena
) Visur jautėmės saugiai, jie kas planuosit apsilankyti, išsisaugojau keletą kontaktų labai nuoširdžiai dirbančių žmonių
Būtų dar viskas buvę nuostabiau, jei būtume bent kiek mokėję prancūziškai. Labai retas kalba angliškai (bet važiavom po daugiausia po neturistines vietas, gal dėl to), o google vertėjas, panašu, kad su arabų kalba nelabai bendrauja
nes vertimui tai gaudavom tiesiog nesąmones
Vėliau išsiaiškinom, kad tunisietiška arabų yra gerokai kitokia ir sudėtingesnė, tai google gal tai bendrinei pritaikytas.
Šiaip Tunisas pritaikyta poilsiui "viskas įskaičiuota". Daug didžiulių viešbučių pakrantėj. Vienam didžiuliam ir mes vieną naktį nakvojom. Ir.. buvom vieninteliai svečiai visam komplekse
Buvo keistas jausmas
Ten dar ne sezonas šiuo metu.
O ir dar ką galiu pasakyti - po chatGPT atsiradimo, kelionę vietoje planuoti super lengva ir info susirasti, ir bet kokiam klausimui iškilus sprendimą rasti. Porakart gal ir pavedė su bendrine informacija, bet iš esmės tai liuks reikalas Rekomenduoju! Tai va, Liniuka, gali duot užduotį ir nereiks pačiai jokio maršruto planuoti, viską padarys, o tu pati maždaug patikrinsi, ar tinka maršrutas, kol sudėlios, kaip tau tiks. Galėsi čia įmest, mes su Restar galėsim patikrint
Aš važiuodama Restar buvau klausus, ką ji rekomenduoja, tai matyt, būsim matę tas pačias vietas
Ačiū Limit, tas pusė kilo atbulom kalnų keliuku skamba demotyvuojančiai Mums dar po Portugalijos kalnų keliukų prisimint nesinori to ekstrymo
Kai kelias praktiškai vienos juostos pločio, o reikia prasilenkti ir nėra jokio kelkraščio nei bordiūro, tiesiog skardis
Tai čia kaip suprantu panašiai.
Tunise esam buvę, tuose dideliuose viešbučiuose Bet pavažinėjom aplinkui, taksai pigūs tai apkinkinius miestus aplankėm. Bet man po arabų kraštų kokius 3-4 metus reikia daryt pertrauką, kad tą jų įkyrumą pamiršt
Ne panašiai, o lygiai taip pat ir Juodkalnijoj Jokio bordiūro, žemyn skardis
Aha, ekstremalu, buvom su vienu ratu pakibę, dar foto kažkur turiu
Va, mes su įkyrumu susidūrėm tik kai pradžioj taxi reikėjo, tai jau tikrai lenda ir siūlosi. O šiaip, daugiau niekur, net turguj. Susos medinoj tik vienas "gidas" buvo prisigretinęs "miestą aprodyti", jau buvo pradėjęs pasakoti bet susivokėm, kas čia vyksta, davėm pora dinarų ir paprašėm nebelydėti
Labai gerus apmokymus gavom iš pirmo mūsų šeimininko, kuris mūsų net į oro uostą atvažiavo paimti, nors nebuvo įskaičiuota šita paslauga, o paskui ryte iki miesto pavežė.
Gal vienintelis man nejaukiausias epizodas būdavo, kai reikėdavo vakarais ir ne tik vakarais kur kavinėj pavalgyt, tai visur vien tik vyrai būdavo
Bet niekad jokio nesklandumo neiškilo. Visur buvo malonus aptarnavimas ir labai skanus maistas net mažiausioj kaimo pakelės skylėj.
Gal ne sezono metu mažiau įkyruolių
Tai daugumoj keliai superiniai, ten palei Skodaro ežerą toks baisuokliškas keliukas kalno šlaitu, kurio mes gal pusę įveikėm ir nusileidom irgi baisiu keliuku prie ežero vakare pasimaudyti, paskui jau beveik tamsoj grįždinėjom, o Limit gal ir daugiau nuvarė, nes jos vyras - ekstremalas . Pamiršau, kaip ten ta vietovė vadinasi, lyg iš V raidės, galit ir nevažiuoti
. Nors vaizdai į ežerą - nuostabūs. Ten važiuodami ir vėžliuką ant kelio sutikom ♥.
Limit - kiek jūs laiko keliavot - kažkaip ilgokai tavo foto stebėjau, įtartinai ilgai . Žinai, kad batutai jau prasidėjo? Toj pačioj vietoj, tuo pačiu laiku. Aš jau šią savaitę nebelankysiu
, žiūrėsiu ką gydytojai pasakys, kiek laiko vengti sporto.
Užpraeitą ketvirtadienį nuskridom, vakar parskridom. 10 dienų ten. Noriu sau atminimui susikraut foto į FB, tai gal taip atrodo nes laiko reik
tai dalim imu.
Turėjom dieną vėl Dortmunde. Pataikėm ateit į kavinę, kur savininkai leituvė ištekėjus už graiko. Šiaip, labai skaniai pavalgėm ten, jei ką ir dirbo sekmadienį, kai viskas kitkas uždaryta ten Tai va, jie Vokietijoj jau 13 metų ir jei ne tas kavinių biznis, tai važiuotų iš ten. Papsakojo visokių siaubo istorijų iš gyvenimo emigrantų iš trečiųjų šalių apsupty
vos ne kiekvieną dieną koks vidurio rytų atvykėlis kur nors ką nors papjauna, kaip tik prieš pora dienų priešais esančioj parduotuvėj arabas nudūrė pardavėją
Sakė, peiliai šiuo metu valdo..
O šiaip dar toks juokas. Paskambina mane Paryžiaus draugė pasveikint, sakau atvaryk į Tunisą, tau netoli ir pigu iš Paryžiaus, susitiksim. Sako, aš nusileidžiu laiptais į gatvę ir man visi tunisai su marokais ir alžyrais po kojom jau stovi