Elemire
Sulčių-jogurto žele-tortas

arba


Tikslaus recepto kaip ir nėra... svarbu žinoti principą, tada galima bus pritaikyti bet kokiems produktams. Pas mane - jogurto-grietinėlės drebučiai, sulčių drebučiai.
Matuojame formą, tada paliekame apie 40 proc. tūrio vaisiams, o likusį tūrį padaliname į tiek dalių, kiek norime drebučių. Viena dalis turi būti visiškai skaidrių drebučių iš vandens ir cukraus, nes tik toks sluoksnis gražiausiai parodys visus raštus.
mano 3 l formai:
zelatina 1 l skysciu (skaitome įdėmiai įpakavimą

))) )
šaltas virintas vanduo
cukrus ir c.rūgštis
3 pakeliai citrininio žele
0.5 l jogurto
0.25 l plakamosios grietinėlės
0.5 l sulčių
citrina
konservuotų anansų ir persikų sirupas
vaisiai
Užpilame želatiną:
viena dalis: želatinos kiekis skirtas 1 l skysčio uzpilame 250 ml šalto virinto vandens
kita dalis: 2 pakeliai žele 250 ml konservuotu vaisiu sirupo
trečia dalis: vieną pakelį žele užpilti sultimis
viską palikti, kad išbrinktų.
Užvirinti sirupą iš 600 ml vandens ir 200 g cukraus. Truputį praaušinti, supilti pirmą želatinos mišinį, išmaišyti kol želatina ištirps. Tai pirmam sluoksniui. Turi būti iš vandens, jei norime, kad būtų skaidri. Štai tokia:
Tokiame skaidriame sluoksnyje ypač gražiai atrodo visokie raštai, gražios uogos.
Į formą įpilame apie stiklinę vandens žele, aušiname. Ruošiame vaisius. Gražiai deliojame ant drebučių, po truputį lašiname drebučių tirpalo, stingdiname. Kai sustingo tik tada galime užpilti daugiau žele tirpalo.
Antra dalis: Želatiną ištirpinti, ataušinti iki kambario temperaturos, grietinėlę išplakti, sujungti su jogurtu, sutarkuoti citrinos žievelę, pridėti cukraus pagal skonį. Reikia turėti omeny, kad sustingus žele skonis tampa švelnesnis, tad reikia daryti stipresnio skonio. Į praaušintą želatiną dėti po šaukštą jogurto-grietinėlės tirpalo, supilus maždaug stiklinę arba kiek daugiau, tada galima sumaišyti su likusia mase. 1/3 kremo išpilti ant sustingusios skaidrios dalies. Pridėti smulkiai supjaustytų vaisių.
Sultyse išbrinkintą želatiną ištirpinti. Paragauti, jeigu reikia - pridėti cukraus arba citrinos sulčių. Supilti pusę želę tirpalo ant grietinėlės sluoksnio. Likusius tirpalus ir vaisius sudėti pagal pageidavimą

tik paskutiniu sluoksniu būtinai turi būti smulkiai supjaustyti vaisiai, sudarydami tokią "pagalvelę" ant kurios po to stovės tortas.
Atrodo štai taip

Lėkštę, ant kurios žadame išversti žėlė reiktų suvilgyti vandeniu. Tai daroma tam, kad galima būtų žėlė išversti tiesiai į centrą, o ne ant krašto. Jeigu kreivai išsivers, tai ant suvilgytos lėkštės žėlę galima bus pastumti.
Pripilti į didelį dubenį (praustuvą) labai šilto vandens, tokio, kad ranka vos kentėtų. Jeigu bus labai karšta, tai žėlė iš karto smarkiai aptirps, jeigu bus per šaltas vanduo, tai tada laikysite-laikysite ir nieko neišversite. Labai svarbus momentas - pirštais žėlę reikia lengvai apspausti nuo formos kraštų. Jeigu yra žiedo forma, tai tada apspausti ir nuo vidurinės dalies kraštų. Tada formą įdėti trumpam į karštą vandenį ir palaikyti apie pusę minutės. Tada išimti ir lengvai pakratyti. Jeigu jaučiasi, kad žėlė pradėjo judėji, tada formą uždengti lekšte ir apversti.