Valgyti galima ir reikia

Džiovinti vaisiai yra vertingų maistinių medžiagų šaltinis. Džiovintuose vaisiuose yra mineralinių medžiagų, ląstelienos, natūralaus cukraus, skaidulų.
Razinos yra vertingų maistinių medžiagų šaltinis. Jose yra geležies, vitaminų C ir B, ląstelienos, natūralaus cukraus. Gausios boro, kuris padeda organizmui įsisavinti kalcį, tad stabdo osteoporozę (kaulų retėjimą). Taip pat turi nemažai kalio, reikalingo širdies darbui.
Džiovintos slyvos suteikia daug energijos ir turi skaidulų, vitaminų bei antioksidantų, yra gera profilaktinė priemonė prieš vėžį ir kitas ligas.
Džiovinti abrikosai, palyginti su kitais džiovintais vaisiais, turi daug kalio, reikalingo širdies darbui, fosforo, būtino kaulams, bei geležies (patariama valgyti sergant mažakraujyste). Taip pat juose yra labai daug vitamino A, kuris kaip ir karotinas, svarbus regai.
Papajos. Turi šiek tiek fermento papaino, kuris padeda virškinti baltymus, nemažai beta karotino, reikalingo normaliai akių ir gleivinės veiklai.
Datulėse gausu kalio, kuris reikalingas raumenų ir širdies veiklai. Jose gausu kalcio, kuris būtinas sveikų dantų vystymuisi, bei magnio, kuris mažina stresus, geležies, vitamino B12, reikalingo gaminti raudoniesiems kraujo kūneliams, kuriems reikia nuolat generuotis. Jose yra medžiagų, cheminėmis savybėmis panašių į aspiriną. Tad ne veltui senovėje šiais vaisiais gydydavo peršalimus ir galvos skausmus.
Kriaušės. Padeda iš organizmo šalinti nuodingas medžiagas ir sunkiuosius metalus. Jose daug kietos ląstelienos, kuri normalizuoja žarnyno veiklą.
Džiovinti vaisiai yra saldūs, nes juose daugiau natūralaus cukraus fruktozės ir gliukozės nei šviežiuose vaisiuose. Šie angliavandeniai greitai patenka į kraują ir suteikia skubios energijos pavargus ar po fizinio krūvio. Tik palyginti su šviežiais vaisiais, sotumui užtikrinti džiovintų reikia mažiau. Džiovinti vaisiai papildomas maistas, ypač stokojant šviežių vaisių ir daržovių, ar tiesiog užkandis užimtiems ar keliaujantiems žmonėms.
Džiovinti vaisiai yra kaloringi, bet po džiovinimo juose išlieka organizmui labai vertingų medžiagų: kalcio, geležies, magnio, kalio, pektinų. Džiovinti vaisiai ypač naudingi dėl virškinimą gerinančios ląstelienos.
Džiovinti vaisiai gali puikiai patenkinti saldumynų poreikį nedarydami žalos organizmui ir nepakenkdami figūrai tai kur kas sveikesnis produktas nei konditerijos gaminai