Įkraunama...
Įkraunama...

Darbo teisė, darbo sutartys ir kita

QUOTE(Kristiniux @ 2009 01 26, 13:52)
klausykit ar galimas toks variantas:dirbu darbuką, kuris man nelabai patinka, turiu vaiką kuriam už 10 mėn bus 3m, sakykim susirandu naują darbą, ir iš dabartinio išeinu vaiko priežiūros atostogoms iki vaikui sueina 3m,  na,apsidraudimui, maža ką šiais laikas. ar įmanoma tokia situacija? g.gif  kaip skaitytųsi tas sakykim dabar surastas darbas-pimaeilis ar antraeilis, kaip su mokesčiais būtų?

jei iseini i vaiko atostogas, o isidarbini kitam darbe, tai antras darbas tau tampa antraeilis. Tau reikia parasyt prasyma pirmam darbe, kad pervestu i antraeiles. Tada tau tas kitas darbas taps pirmaeiliu- ir mokesciai normalus

Bet, kadangi, tau isejus vaiko augin. atost, jokiu mokesciu darbovietei moket nereikia, tai gal pasirinkus pagrindini darba pirmaeilems, anas nemielas automatiskai taptu antraeilis ir net prasymo nereiktu rasyt (na pvz. kad virsinykas nesuzinotu)
Atsakyti
QUOTE(1000inis @ 2009 01 26, 22:49)
jei iseini i vaiko atostogas, o isidarbini kitam darbe, tai antras darbas tau tampa antraeilis. Tau reikia parasyt prasyma pirmam darbe, kad pervestu i antraeiles. Tada tau tas kitas darbas taps pirmaeiliu- ir mokesciai normalus

Bet, kadangi, tau isejus vaiko augin. atost, jokiu mokesciu darbovietei moket nereikia, tai gal pasirinkus pagrindini darba pirmaeilems, anas nemielas automatiskai taptu antraeilis ir net prasymo nereiktu rasyt (na pvz. kad virsinykas nesuzinotu)

Automatiškai darbas netampa antraeiliu, nes daro sutartį turi būti nurodyta DS rūšis, t.y. DS dėl antareilių pareigų, tokiu atveju darbo laiko apskaitai darbovietė gali reikalauti pažymos iš pirmaeilės darbovietės apie darbo laiką įmonėje, nes negalima dirbti daugiau kaip 12 val. į dieną, tada iš pirmosios darbovietės galima pristatyti pažymą, kad jums suteiktos vaiko priežiūros atostosgos.
Mokesčiai tie patys, arba rašai prašymą, kad taikytų NPD arba nerašai.
Atsakyti
Norejau pasiklausti. Esme ta, kad imone, kurioje dirbu nemoka algu jau kelis menesius (veluoja atseit), o as planuoju po metu iseiti i dekretines, kaip zinia pinigeliai uz dekretines skaiciuosis jau is 12 menesiu, tai kaip man tuos menesius skaiciuos, kuriuos negausiu algos? g.gif
Atsakyti
Sveikos, prisiskaičiau čia Jūsų bet noriu pasitikslinti savo situacijoje

Įmonėje A esu vaiko priež.atostogose iki 3 metų. Įmonė B siūlo darbą. Iš A nenoriu išeiti dėl darbo stokos (krizė unsure.gif ). Įmonė B nelabai apsidžaiugtų sužinojusi, kad esu motinystės atostogose schmoll.gif Ar įmanoma taip, kad abi įmonės nežinotų apie antrus darbus? g.gif turbūt tik pasakose taip būna doh.gif

Oficialiai ką reiktų daryti tokiu atveju? Įmonėje B darbintis pirmaeiliu (pagrndiniu) darbu? A tęsti atostogas? Ar įmonę A turiu informuoti apie naują darbą? g.gif

ačiū labai, kas pagelbės 4u.gif
Atsakyti
Esu vaiko prieziuros atostogose iki 3 metu ir laukiuosi antro. I darba grizciau po antro vaiko prieziuros atostogu. ar privalo darbdavys sugoti mano darbo vieta ir pareigas? blush2.gif
Atsakyti
laba diena visoms mamoms smile.gif

norėjau paklausti, gal kas buvo susidurę su pamaininiu darbu,tai yra pas mus yra dvi pamainos, dieninės ir naktinės.Aš neperseniausiai grižau į darbą, ir man is kart buvo pastatytas naktinis ir savaitgalinis grafikas, kiek žinau, mamoms auginančioms vaiką iki trijų metų,grafiką aš galiu pasirinkti,nepriklausomai ar tėvas vaiko priežiuros atostogose ,ar ne,visos pas mus nori dienom dirbti, nes nakti tikrai sunkus darbas, gal kas buvote susidurę su sia problema,ar as galiu prasyti kito grafiko ir ar man priklauso?Dėkui už atsakymus iš anksto smile.gif
Atsakyti
Kiek žinau, auginančioms mažamečius vaikus negali dirbti naktinio darbo, nebent pati sutinki (gal alga didesnė? g.gif ).
1. Ne visas darbo dienos arba darbo savaitės darbo laikas nustatomas:
3)pareikalavus nėščiai moteriai, neseniai pagimdžiusiai moteriai (motinos, pateikusios darbdaviui sveikatos priežiūros įstaigos pažymą apie gimdymą ir auginančios vaiką, kol jam sukaks vieneri metai, toliau Kodekse – neseniai pagimdžiusios moterys), krūtimi maitinančiai moteriai (motinos, pateikusios darbdaviui sveikatos priežiūros įstaigos pažymą, kad augina ir maitina savo vaiką iki vienerių metų, toliau Kodekse – krūtimi maitinanti moteris), darbuotojui, auginančiam vaiką iki trejų metų, bei darbuotojui, vienam auginančiam vaiką iki keturiolikos metų arba vaiką invalidą iki šešiolikos metų;

Taip pat:
Darbuotojai, vieni auginantys vaiką iki keturiolikos metų, jeigu yra galimybė, turi pirmumo teisę pasirinkti darbo pamainą.
Atsakyti
QUOTE(Tomienė @ 2009 01 29, 21:57)
Kiek žinau, auginančioms mažamečius vaikus negali dirbti naktinio darbo, nebent pati sutinki (gal alga didesnė? g.gif ).
1. Ne visas darbo dienos arba darbo savaitės darbo laikas nustatomas:
3)pareikalavus nėščiai moteriai, neseniai pagimdžiusiai moteriai (motinos, pateikusios darbdaviui sveikatos priežiūros įstaigos pažymą apie gimdymą ir auginančios vaiką, kol jam sukaks vieneri metai, toliau Kodekse – neseniai pagimdžiusios moterys), krūtimi maitinančiai moteriai (motinos, pateikusios darbdaviui sveikatos priežiūros įstaigos pažymą, kad augina ir maitina savo vaiką iki vienerių metų, toliau Kodekse – krūtimi maitinanti moteris), darbuotojui, auginančiam vaiką iki trejų metų, bei darbuotojui, vienam auginančiam vaiką iki keturiolikos metų arba vaiką invalidą iki šešiolikos metų;

Taip pat:
Darbuotojai, vieni auginantys vaiką iki keturiolikos metų, jeigu yra galimybė, turi pirmumo teisę pasirinkti darbo pamainą.

Šitą aš žinau,del pinigų aš nesiplešau,bet aš jau buvau užsiminusi, kad norečiau dienomis dirbti, pirmą men.dirbau, po to man pastatė grafiką naktimis,na kaip ir kekviename darbe tu mandagiai kalbiesi ir tariesi,taremes del atostogų vasaros laikotarpiu, buvau apšaukta, o prasiau tik vienos sav., dabar visai pasimetusi ir nenoriu pyktis,bet bijau ,kad mano prasymas vel sukels pasipiktinimą,as visiskai pasimetusi verysad.gif
Atsakyti
Toks klausimas :IKi vaiko prieziuros atostogu dirbau dviejuose darbuose ( iki ju pabaigos dar puse metu).

Norejau paklaust, ar galima isidarbint naujame darbe (kad skaitytusi pirmaeiles pareigos), o is senu darbuovieciu dar neiseit - t.y. likt vaiko prieziuros atostogose, kaip ir dabar skaitosi? Kaip tai padaryt, t.y. ar reikia kazka pildyt senuose darbuose ir pan?
Atsakyti
Patarkit kaip pasielgti.
1. Esu vaiko auginimo atostogose iki vaikui sueis 2 metai (iki š.m. birželio mėn.). O dabar sužinojau, kad įmonėje vyksta reorganizacija ir kad naikina mano etatą, t.y. kai birželį grįšiu į darbą, iškart gausiu atleidimo lapelį. Ar įmonė turi teisę mane atleisti, kai vaikui dar tik du metukai.
2. Dabar man dar pranešė, kad yra viena išeitis, jei aš nuo kovo 1 dienos grįšiu į darbą, tai man dar gali išsaugoti etatą, nes pagal įstatymus, privalo saugoti daro vietą iki kol vaikui sueis 3 metai. O mano vaiką tik nuo rugsėjo mėn tepriims į darželį, tai kur man vaiką palikti nuo kovo mėn jei grįšiu į darbą???

patarkit kaip elgtis tokiu atveju...
Atsakyti
QUOTE(AsJa @ 2009 01 15, 21:28)
Darbo kodeksas

214 straipsnis. Papildomos lengvatos asmenims, auginantiems vaikus

Darbuotojams, auginantiems neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų arba du vaikus iki dvylikos metų, suteikiama viena papildoma poilsio diena per mėnesį (arba sutrumpinamas darbo laikas dviem valandomis per savaitę), o auginantiems tris ir daugiau vaikų iki dvylikos metų – dvi dienos per mėnesį (arba atitinkamai sutrumpinamas darbo laikas keturiomis valandomis per savaitę), mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį.

ar yra skirtumas-ar 1 etata dirbu ar 0,5 etato?
Atsakyti
QUOTE(zhanna @ 2009 01 30, 14:24)
ar yra skirtumas-ar 1 etata dirbu ar 0,5 etato?

Ne nėra,
jeigu dirbate 0,5 etato, vadinasi, jumyra nustatytas nepilnas darbo laikas,

DK 146 tr.

Darbas ne viso darbo laiko sąlygomis nesukelia jokių apribojimų nustatant kasmetinių atostogų trukmę, apskaičiuojant darbo stažą, skiriant į aukštesnes pareigas, keliant kvalifikaciją, neapriboja kitų darbuotojo darbo teisių. Darbas apmokamas proporcingai dirbtam laikui arba atliktam darbui.
Atsakyti