Įkraunama...
Įkraunama...

Darbo teisė, darbo sutartys ir kita

QUOTE(Gurmano @ 2009 02 01, 15:30)
Ar gali darbdavys siulyti tokius "pasirinkimus" - puse etato/ sumazinta uzdarbi arba "zemesne" darbo pozicija .. o jei nesutinki - iseik is darbo savo noru..  blink.gif 
Pagal istatymus, zinoma, turetu siulyt iseitine kompensacija, o realiam gyvenime??
Kokie "kovos" uz save budai ir veiksmai?  blush2.gif

Siūlyti be abėjo gali. O prašyti išeiti savo noru tikrai ne.
Paskaitykite LR DK 120, 129 ir 130 str.

QUOTE(KARKŪŠA @ 2009 02 01, 17:04)
Žinau, kad darbdavys darbuotojui mažindamas atlyginimą turi jį įspėti prieš mėnesį. Įdomu įspėjimas galioja žodinis ar turėtų būti raštiškas?

Be abejo turi būti pranešta raštu.
Atsakyti
Gal kas žinot,kaip ten yra su tomis keturiolika neapmokamu atostogu (DK 184 str.).žinau kad galiu man pareikalavus išeiti kada yra man patogu, gal kam teko su tuo susidurti ir tureti problemu pasirenkant sau laika,nes pas mus amzina problema, ner kam dirbt ir tik jie nusprendžia kada aš galiu jas pasiimt, o jei man netinka..... verysad.gif ....negi reik eiti i svecius pas VDI? g.gif
Atsakyti
QUOTE(Spiglyte @ 2009 02 01, 18:21)
Gal kas žinot,kaip ten yra su tomis keturiolika neapmokamu atostogu (DK 184 str.).žinau kad galiu man pareikalavus  išeiti kada yra man patogu, gal kam teko su tuo susidurti ir tureti problemu pasirenkant sau laika,nes pas mus amzina problema, ner kam dirbt ir tik jie nusprendžia kada aš galiu jas pasiimt, o jei man netinka..... verysad.gif ....negi reik eiti i svecius pas VDI? g.gif

184 straipsnis. Nemokamos atostogos
1. Darbuotojo reikalavimu nemokamos atostogos suteikiamos:...

Rašote prašymą nurodydama datas. Juk nurodyta ne šaliu susitarimu, o darbuotojui pareikalavus.
Pas mus jokių problemu su tuo nėra. smile.gif
Tik norėčiua pažymėti, kad šis sąrašas yra baigtinis, ne visi turi teisę į nemokamas atostogas.

Atsakyti
QUOTE(Marija5 @ 2009 02 01, 17:47)
184 straipsnis. Nemokamos atostogos
1. Darbuotojo reikalavimu nemokamos atostogos suteikiamos:...

Rašote prašymą nurodydama datas. Juk nurodyta ne šaliu susitarimu, o darbuotojui pareikalavus.
Pas mus jokių problemu su tuo nėra. smile.gif
Tik norėčiua pažymėti, kad šis sąrašas yra baigtinis, ne visi turi teisę į nemokamas atostogas.

Ačiu už atsakymą, bandysiu tartis gražiuoju dar kartą, gerai paraset, kad šalių susitarimo nera, arba sutiks, arba mes iš darbo biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(AsJa @ 2009 01 30, 15:43)
Ne nėra,
jeigu dirbate 0,5 etato, vadinasi, jumyra nustatytas nepilnas darbo laikas,
DK 146 tr.

Darbas ne viso darbo laiko sąlygomis nesukelia jokių apribojimų nustatant kasmetinių atostogų trukmę, apskaičiuojant darbo stažą, skiriant į aukštesnes pareigas, keliant kvalifikaciją, neapriboja kitų darbuotojo darbo teisių. Darbas apmokamas proporcingai dirbtam laikui arba atliktam darbui.

O dėl stažo irgi panaikinti apribojimai? g.gif Pirmoje savo darbovietėje dirbau 0,5 etato. Tada dar buvau studentė. Išėjus iš tos darbovietės teko 1 mėn. būti užsiregistravus darbo biržoje. Pašalpos negavau, nes darbo stažą skaičiavo perpus. T. y. dirbau dvejus metus, bet puse etato, todėl skaičiavo tik metus. Gal ir nuo gautų pajamų priklausė, bet taip buvo. Tiesa, 2003 m., nuo to laiko gal pasikeitė.
Atsakyti
Smalsu, ar visos išeidamos iš darbo paprašot darbdavio įrašo apie darbo sutarties nutraukimą savo turėtame sutarties variante? g.gif Šiandien reikėjo įrodyti tam tikrą stažą, o visos mano turimos sutartys neturi pabaigos įrašų. T. y. prieš išeinant darbovietėse, aišku, pasirašai, bet tik ant jų egz. Sodros knygelėje įrašai baigiasi 2003 m., nes pasikeitė įstatymas ir darbdaviams nebereikia nieko rašyti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vitalija: 02 vasario 2009 - 17:07
va visa istorija. gal galit padeti man issiaiskinti? kaip cia sitais klausimais

Mokykloje dirbo operatore Ineta, kuri pastojo ir isejo i dekreta. vietoj jos prieme mane terminuotai. taciau ir as pastojau. tada prieme kita darbuotoja, Irma, man isejus i dekretines irgi terminuotai.

Inetos vaiko auginimo atostogos dabar yra iki 2009.05.31

Mano vaiko auginimo atostogos iki 2009.11.08

1. taciau as noriu nutraukti vaiko auginimo atostogas nuo kovo menesio ir grizti i darba. ar privalo darbdavys man saugoti darbo vieta ir dabar atleisti ta kuri dirba dabar, t.y. Irma ir priimti mane nuo kovo man pageidajant iki kol gris pirmoji darbuotoja Ineta?

2. ir dar jeigu as negriztu ir auginu vaika iki 2009.11.08, ir pirmoji grizta i darba nuo 2009.05.31. ar mane atomatiskai darbdavys atleidzia is darbo? ar atleis tik tada kada man baigsis vaiko auginimo atostogos? t.y. 2009.11.08?
Atsakyti
gal kas zinot del nemokamu atostogu pagal DK 184 strp. :
"Nemokamos atostogos
1. Darbuotojo reikalavimu nemokamos atostogos suteikiamos:
1) darbuotojams, auginantiems vaiką iki keturiolikos metų - iki keturiolikos kalendorinių dienų; "
Cia tos 14 d. vienam kartui ar per metus? ir ar reikia prasyme nurodyti priezasti, kodel noriu iseiti nemokamu atostogu?
Atsakyti
QUOTE(RasuteK @ 2009 02 06, 11:45)
gal kas zinot del nemokamu atostogu pagal DK 184 strp. :
"Nemokamos atostogos
1. Darbuotojo reikalavimu nemokamos atostogos suteikiamos:
1) darbuotojams, auginantiems vaiką iki keturiolikos metų - iki keturiolikos kalendorinių dienų; "
Cia tos 14 d. vienam kartui ar per metus? ir ar reikia prasyme nurodyti priezasti, kodel noriu iseiti nemokamu atostogu?

Kadangi sąrašas baigtinis tai priežastį nurodyta būtina. Jeigu priežastis neatitinka 184 str. punktų, darbdavys turi teisę neišleisti.

Atsakyti
Darbdavys nuo lapkričio menėsio nemoka atlyginimų be jokio paaiškinimo. Noriu pasiteirauti ar vienintelis kelias atgauti pinigus teismas bei darbo inspekcija? Gal dar koks variantas yra. Gražiuoju kalbėtis su juo neišeina. Vis žada kad rytoj, bet pažadai lieka nieko verti.
Atsakyti
QUOTE(Makaka @ 2009 02 06, 16:43)
Darbdavys nuo lapkričio menėsio nemoka atlyginimų be jokio paaiškinimo. Noriu pasiteirauti ar vienintelis kelias atgauti pinigus teismas bei darbo inspekcija? Gal dar koks variantas yra. Gražiuoju kalbėtis su juo neišeina. Vis žada kad rytoj, bet pažadai lieka nieko verti.

O koks dar būdas gali būti teisėtai gauti DU.
Tik VDI arba teismas. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Marija5 @ 2009 02 06, 13:17)
Kadangi sąrašas baigtinis tai priežastį nurodyta būtina. Jeigu priežastis neatitinka 184 str. punktų, darbdavys turi teisę neišleisti.

Dažniausiai priežastis nurodoma"del šeimynyniu aplinkybių, ar priežasčių",geriausia tureti du egzepl.,čia eina kalba jei jus turite vaiką.... ax.gif ,tiesa pasakius aš ir ruosiuos paimti tas keturiolika dienų,buvau VDI, ir man paaiskino butent taip,neši sekretorei, ji pasiraso ant dviejų egz.,na maža kas, kad nepasimestu kur nors, o tai išeisi iš darbo, o jie prasymą pames biggrin.gif ,
Papildyta:
QUOTE(Marija5 @ 2009 02 06, 13:17)

Pamiršau pasakyti, kad kekv.metais priklauso keturiolika kalendorinių dienų... smile.gif iki kol sueis vaikučiui 14-ka.
Atsakyti