[Aguonele labai jau skaniai atrodo
Gal galėtum paaiškinti kas tas 10 g raugo starterio ? (Bazelio duona)
QUOTE(saulyte33 @ 2011 05 01, 20:43)
[Aguonele labai jau skaniai atrodo
Gal galėtum paaiškinti kas tas 10 g raugo starterio ? (Bazelio duona)
Raugo starteris tai nuo raugo atsidetas raugas (jis vadinamas tada starteriu, nes yra labai jau aktyvus), kuris pupso saldytuve ir kai reikia yra damaitinamas ir su juo kepama duonike
QUOTE(pipete @ 2011 03 28, 21:15)
Pagaliau ir Kaune Prismoj atsirado
Bet irgi tik apvalūs.
QUOTE(Ulė @ 2011 04 12, 14:53)
klausykit,as nezinau ar cia vis kraunu savo saldzias pynes
bet nerandu tokios temos,o gal sukurti ir det atskirai a?
Lietuviška pynė
Tobula, man labai priminė skoniu jau mano kepta Vokišką šventinę duoną .
Auksinė traški pluta ir sniego baltumo ir purumo vidus.

375 gr. kvietinių miltų
6gr. druskos
5 gr. sausų mielių
8gr. cukraus
55 ml.alyvuogių aliejaus
200 ml. vandens
kiaušinio trynys aptepimui
kaip skaniai ir graziai atrodo pynute:) reikes pabandyti isikepti:)
Pynė sveria 650gr.
Mieles įmaišyti į šiltą vandenį ir pridėti 125 gr. miltų, viską gerai permaišyti ir palikti 30 min.
Sudėti druską, cukrų ir aliejų. Tada palaipsniui supilti miltus likusius ir užminkyti tešlą, kuri pradžioj bus lipni, bet kuo ilgiau minkysit tuo ji taps malonesne, elastingesnė.
Pastatyti tešlą šiltai, kad pakiltų dvigubai. Vėliau tešlą padalinti į tris dalis. Iškočioti liežuvėlius ir juos susukti į volelius.
Va taip:

Supinti pynę, dėti ją į aliejumi išteptą skardą ir pastatyti kilti maždaug valandai ar 1.5 val.
Pakilusią pynę patepti išplaktu kiaušinio tryniu ir kepti 180 C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.

Atvėsinti ant grotelių.
Skanaus!!!

Lietuviška pynė
Tobula, man labai priminė skoniu jau mano kepta Vokišką šventinę duoną .
Auksinė traški pluta ir sniego baltumo ir purumo vidus.
375 gr. kvietinių miltų
6gr. druskos
5 gr. sausų mielių
8gr. cukraus
55 ml.alyvuogių aliejaus
200 ml. vandens
kiaušinio trynys aptepimui
kaip skaniai ir graziai atrodo pynute:) reikes pabandyti isikepti:)
Pynė sveria 650gr.
Mieles įmaišyti į šiltą vandenį ir pridėti 125 gr. miltų, viską gerai permaišyti ir palikti 30 min.
Sudėti druską, cukrų ir aliejų. Tada palaipsniui supilti miltus likusius ir užminkyti tešlą, kuri pradžioj bus lipni, bet kuo ilgiau minkysit tuo ji taps malonesne, elastingesnė.
Pastatyti tešlą šiltai, kad pakiltų dvigubai. Vėliau tešlą padalinti į tris dalis. Iškočioti liežuvėlius ir juos susukti į volelius.
Va taip:
Supinti pynę, dėti ją į aliejumi išteptą skardą ir pastatyti kilti maždaug valandai ar 1.5 val.
Pakilusią pynę patepti išplaktu kiaušinio tryniu ir kepti 180 C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.
Atvėsinti ant grotelių.
Skanaus!!!
QUOTE(astulka1 @ 2011 03 20, 23:07)
Kai iškepa duonelė - dar karštą reikia patepti vandenuku, arba dar šiltą įdėti į maišelį. Bus minkštutėlė..
Arba aptepti vos ištrauktą iš orkaitės sviestuku, labai skanu ir plutelė minkštutė tampa
Kaip iškepti ruginę duoną, kad jos vidus būtų nešlapias, o viršus neapdegęs?
QUOTE(saulyte33 @ 2011 05 06, 10:52)
Kaip iškepti ruginę duoną, kad jos vidus būtų nešlapias, o viršus neapdegęs?
čia ne tiek kepimo problema, kiek pačios tešlos.
Ar per mažai pakyla, ar per daug vandens.
QUOTE(keistuole @ 2011 05 06, 10:54)
čia ne tiek kepimo problema, kiek pačios tešlos.
Ar per mažai pakyla, ar per daug vandens.
Ar per mažai pakyla, ar per daug vandens.
Sveikos,
kepdama ruginę duonelę aš,taippat susidūriau su šita pačia problema.
Ir,ilgai pati iešojau atsakymo,ir,džiaugiuosiu,kad atradau ir noriu pasidalinti,mano manymu,tai ruginę duonelę reikia pakankamai ilgiau kildinti.
Aš,kuomet kildinu duonelę uždengiu maistine plėvele,kad jai būtų šilta ir,is duonytės ant plėvelės susikaupia visa drėgmė,kuri išgaruoja iš duonytės.
Visa tai aš užtikau sv.puslapyje,it tuo patarimu pasinaudojau.
Antra,tuo pačiu vakar aš,bandžiau kepti {naminį batoną}
Kepiau pagal{Širšių lizdas blogspot.com autorės pateiktą receptą}
Tuo pačiu nariu pasiūsti autorei
Aš,tik truputį dadėjau savo priedų tai paruoštą masę įdėjau tokios masės{tarkuotas česnakas+tarkuotas sviestas+dž. mairūnas+džkrapai}
Vistik gavosi nuostabaus skonio naminis batonas su prieskoniais.
Iškepusį batona aptepiau kaimišku sviestu uždengiau plėvele.
Viršus gavosi minkštutis.
Jau kaip savimi nusivyliau, nepavyksta man ruginės duonos iškepti
Pirmą kartą buvo šlapia,bet valgoma,o antrą ir trečią (šiandien) metama lauk,viduje tapati košė kurią įdėjau
ir nesvarbu kiek ją kepk košė,tik viršus dega
Gal kas gali pasakyti ką ne taip darau.
Raugą laikau šaldytuve,savaitę gal dvi,paruoštą tešlą palaikiau parą laiko,pakilo,korėta visa pasidarė.
įdėjau į 140 ikaitinta orkaitę,nustačiau 155 pradejus kilti padidinu iki 180,kepu funkcija viršus ir apačia,ji dar pakyla,kepu pusę val.nepamenu po kiek laiko buvo ppraėję,bet pastebėjau,kad ji pakrito, paskui pakeičiau į funkcija viršus apačia ventiliatorius ir kepiau dar 15min. Pluta buvo šviesi,daili,vidus žalias,žalias.
paskui banždiau kepti,bet galiu kepti kiek noriu ,košė nesikeičia,o viršus jau dega,net prapjoviau vistiek ta košė nekepa,kas čia per sąmokslas prieš mane,nekepanti tešla
Pirmą kartą buvo šlapia,bet valgoma,o antrą ir trečią (šiandien) metama lauk,viduje tapati košė kurią įdėjau
Gal kas gali pasakyti ką ne taip darau.
Raugą laikau šaldytuve,savaitę gal dvi,paruoštą tešlą palaikiau parą laiko,pakilo,korėta visa pasidarė.
įdėjau į 140 ikaitinta orkaitę,nustačiau 155 pradejus kilti padidinu iki 180,kepu funkcija viršus ir apačia,ji dar pakyla,kepu pusę val.nepamenu po kiek laiko buvo ppraėję,bet pastebėjau,kad ji pakrito, paskui pakeičiau į funkcija viršus apačia ventiliatorius ir kepiau dar 15min. Pluta buvo šviesi,daili,vidus žalias,žalias.
paskui banždiau kepti,bet galiu kepti kiek noriu ,košė nesikeičia,o viršus jau dega,net prapjoviau vistiek ta košė nekepa,kas čia per sąmokslas prieš mane,nekepanti tešla
QUOTE(marmari @ 2011 05 08, 18:27)
na aš ne specialistė, bet duona kepama aukštesnėj temperatūroj
O daugumoj siūlo dėt iki 230 ar net 250 įkaitintą orkaitę su vandeniu apačioj, taip kept 10-12 min, tada mažint iki 200-220 ir dar kept 45-50 min.
QUOTE(keistuole @ 2011 05 08, 18:18)
na aš ne specialistė, bet duona kepama aukštesnėj temperatūroj
O daugumoj siūlo dėt iki 230 ar net 250 įkaitintą orkaitę su vandeniu apačioj, taip kept 10-12 min, tada mažint iki 200-220 ir dar kept 45-50 min.
O daugumoj siūlo dėt iki 230 ar net 250 įkaitintą orkaitę su vandeniu apačioj, taip kept 10-12 min, tada mažint iki 200-220 ir dar kept 45-50 min.
O aš pradėjau dėt į neįkaitintą orkaitę. Temperatūrą nustatau 230 laipsnių ir taip vadinamą 3D kaitinimą- karšto oro pūtimą. Taip kokias 10-15 min. Tada sumažinu kaitrą iki 180 laipsnių ir dar valandėlę kepu.







