Įkraunama...
Įkraunama...

Kepam duoną orkaitėje

Atlekiu pasipasakoti, kaip sekasi įveikti duonos kepimą orkaitėje karsta.gif
Vis dar nepasiduodu, bet jau dirvožemio nebetrešiu lotuliukas.gif

vakar iškeppiau ir duona gavosi labai gera, tobulinti dar galima, bet lyginant visus ankstesnius variantus, labai gera, įtakos turėjo turbūt ir tai, kad sūnus duoną savo rankelėm užminkė thumbup.gif

Kepiau funkcija apačia, ir konvekcija, kažkas panašaus, tai ji pakilo, vietomis dar galėjo kilti, nes šlapia, keliose vietose, bet nedaug. Įkaitinau iki 210 ir įdėjus nustačiau iki 180, po pusvalandžio pperstačiau į 170, keppiau apei valandą.

mano orkaitė žymiai labiau kaitina iš viršaus, išstudijavome instrukciją, todėl taip man ir gaudavosi, pluta užsidėdavo ir ji nebesppėdavo iškilti ir jau kepdavo.

O dabar liko sureguliuoti temperatūrą, gal kas turite kokių pasiūlymų, labai lauksiu, mirksiukas.gif
Atsakyti
Laba 4u.gif
as del raugo norejau paklausti, visur skaitau kad pastatyti siltai apie 25-26 C, kur jus ji laikote, kai tokie orai namie iki 21... ,kur man ji 4 dienas laikyti ar uztenka 21-22C
Aciu 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Ulė @ 2011 06 24, 13:33)
Laba 4u.gif
as del raugo norejau paklausti, visur skaitau kad pastatyti siltai apie 25-26 C, kur jus ji laikote, kai tokie orai namie iki 21... ,kur man ji 4 dienas laikyti ar uztenka 21-22C
Aciu 4u.gif

užtenka ir šitos temp.(juk ir šaldytuve kiek rūgsta)
Atsakyti
QUOTE(Ulė @ 2011 06 24, 14:33)
Laba 4u.gif
as del raugo norejau paklausti, visur skaitau kad pastatyti siltai apie 25-26 C, kur jus ji laikote, kai tokie orai namie iki 21... ,kur man ji 4 dienas laikyti ar uztenka 21-22C
Aciu 4u.gif


tiesioog procesas vyks kiek lėčiau 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Ulė @ 2011 06 24, 14:33)
Laba 4u.gif
as del raugo norejau paklausti, visur skaitau kad pastatyti siltai apie 25-26 C, kur jus ji laikote, kai tokie orai namie iki 21... ,kur man ji 4 dienas laikyti ar uztenka 21-22C
Aciu 4u.gif


As laikau vonioje, pririsu kibiriuka su raugu prie gyvatuko ir ta kibiriuka dar kokiu megztuku apmuturiuoju biggrin.gif
Atsakyti
Aciu mergaites uz atsakymus, sian paskutine dienele mano raugui,kepsiu wub.gif
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2011 06 24, 19:03)
užtenka ir šitos temp.(juk ir šaldytuve kiek rūgsta)

Aš laikau šaldytuve ir viskas gerai... ax.gif
Atsakyti
QUOTE(oma @ 2011 06 28, 16:27)
Aš laikau šaldytuve ir viskas gerai... ax.gif

jus laikot jau pagaminta raugą, o Ulė dar raugino mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo nataliuncik: 28 birželio 2011 - 17:49
Sveikos. Pabandžiau šiandien ruginę duonutę su mielėmis. Raugą savo seniai jau pražudžiau, o duonos naminės užsinorėjau iki negalėjimo. biggrin.gif Tai susiradau receptą su mielėm. Darosi lengvai, bet ne visai greitai. Iš viso kildinau 4 val. Taigi,

Ruginė mielinė duona

235g ruginių miltų
155-235g duoninių kvietinių miltų (dėjau 812 tipo)
155g pilno grūdo kvietinių miltų
2 a.š. druskos
2 a.š. kmynų
1 pakelis (7g) sausų mielių
375ml šilto vandens
1 valg.š. alyv. aliejaus
80ml šiltos melasos (neturėjau, tai įdėjau 2 a.š. salyklo)

Sumaišyti ruginius miltus, 125g duoninių miltų ir rupius kvietinius miltus. Dėti druską, kmynus. Kitame dubenyje sumaišyti vandenį, aliejų ir melasą (arba salyklą). Skystą masę pilti į miltų mišinį. Jeigu reikia, pridėti duoninių miltų. Minkyti 15 min. Aš jungiau mikserį ir su mikseriu lėšiausiu greičiu gerai viskas išsimaišė.
Tešlą uždengti rankšluosčiu ir pastatyti į tamsią vietą (labai gerai spintelė) 1-1,5h.
Tešla turi būti pakilusi du kartus.
Toliau dariau vadinamąjį Stretch and fold. Tiesiog sulankstymas du kartus. Pavaizduota čia 5 foto. Sulanksčius dėti į dubenį, uždengti pakildinti 0,5h. Tada vėl pakartoti sulankstymą ir vėl atidėti tešlą 0,5h. Išėmus vėl darome trečią kartą stretch and fold ir dedame tešlą jau į aliejuotą formelę. Paliekame 0,5h pakilti. Įkaitiname orkaitę 190C ir kepame 25-30min. Aš kepiau gerokai ilgiau, gal 50min. Taip kad reikia pajausti pačiam, kada kepalėlis gatavas. Namai pakvimpa rugiais. wub.gif

Duona labai skani, minkštutė, kvapni. Sėkmės bandančioms 4u.gif

user posted image
Atsakyti
Beje, mano pateiktoje nuorodoje fokačios receptas puikus. Skylutės garantuotos, traškus viršus, ilgai šviežias išliekantis vidus. Mmm ax.gif
Atsakyti
Sveikos 4u.gif Aš dar visai žalia duonos kepime. Kepiau vos 2 akrtus, pagal tokį receptą :

1 stiklinė kviečių sėlenų
1 stiklinė linų sėmenų (galima mažiau)
1 stiklinė trijų grūdų arba keturių grūdų dribsnių
1 stiklinė saulėgrąžų
½ stiklinės cukraus
1 arbatinis šaukštelis druskos
800 gr miltų
1 litras vandens

Viską išmaišyti, įdėti raugą ir dar kartą išmaišyti. Tešlą laikyti 12 val. kambario temperatūroje.

Po 12 val., kai masė pakilo – pamaišyti ir atidėti šiek tiek raugo kitam kartui. Raugas gali būti neilgiau 6 d. šaldytuve.

Tešlą sudedam į skardą, pateptą aliejumi ir pabarstytą sezamo sėklomis. Viršų suglostyti vandeniu, pabarstyti sezamo sėklomis.

Skardą dėti į šaltą orkaitę ir kepti apie 1 val. 10 min. 200o temperatūroje. "


Pirmą kartą kepdama vandens pyliau apie 800ml, miltų dėjau apie 700g visų kitų produktų dėjau tiek kiek reikia pagal receptą. Kepiau 70min. 200 laipsnių temp. Štai kas gavos :

user posted image
user posted image


Antrą kartą kepiau užvakar. Šįkart laikiausi visos receptūros, tik kepiau siauroj ir aukštoj formoj. Duona gavosi drėgnesnė, nei aną kartą. Kame reikalas? g.gif Draugė kepą tokią pačią, bet jai gaunasi sausesnė ir sakė, kad skonis visai kitas.

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Burbuliuke ;)p: 30 birželio 2011 - 13:48
man gavosi sitokia duonele,niam niam kaip skanu !!!! http://adf.ly/1yOTi
Atsakyti