Sveikos. Pabandžiau šiandien ruginę duonutę su mielėmis. Raugą savo seniai jau pražudžiau, o duonos naminės užsinorėjau iki negalėjimo.

Tai susiradau receptą su mielėm. Darosi lengvai, bet ne visai greitai. Iš viso kildinau 4 val. Taigi,
Ruginė mielinė duona 235g ruginių miltų
155-235g duoninių kvietinių miltų (dėjau 812 tipo)
155g pilno grūdo kvietinių miltų
2 a.š. druskos
2 a.š. kmynų
1 pakelis (7g) sausų mielių
375ml šilto vandens
1 valg.š. alyv. aliejaus
80ml šiltos melasos (neturėjau, tai įdėjau 2 a.š. salyklo)
Sumaišyti ruginius miltus, 125g duoninių miltų ir rupius kvietinius miltus. Dėti druską, kmynus. Kitame dubenyje sumaišyti vandenį, aliejų ir melasą (arba salyklą). Skystą masę pilti į miltų mišinį. Jeigu reikia, pridėti duoninių miltų. Minkyti 15 min. Aš jungiau mikserį ir su mikseriu lėšiausiu greičiu gerai viskas išsimaišė.
Tešlą uždengti rankšluosčiu ir pastatyti į tamsią vietą (labai gerai spintelė) 1-1,5h.
Tešla turi būti pakilusi du kartus.
Toliau dariau vadinamąjį
Stretch and fold. Tiesiog sulankstymas du kartus. Pavaizduota
čia 5 foto. Sulanksčius dėti į dubenį, uždengti pakildinti 0,5h. Tada vėl pakartoti sulankstymą ir vėl atidėti tešlą 0,5h. Išėmus vėl darome trečią kartą stretch and fold ir dedame tešlą jau į aliejuotą formelę. Paliekame 0,5h pakilti. Įkaitiname orkaitę 190C ir kepame 25-30min. Aš kepiau gerokai ilgiau, gal 50min. Taip kad reikia pajausti pačiam, kada kepalėlis gatavas. Namai pakvimpa rugiais.
Duona labai skani, minkštutė, kvapni. Sėkmės bandančioms