Įkraunama...
Įkraunama...

Kepam duoną orkaitėje

QUOTE(maraboo @ 2011 02 13, 22:22)
Ne tik spalvą ir skonį wink.gif
Šioks toks trumpas aprašymas čia smile.gif
Tiesa, tų salyklų įvairių būna... Fermentuotų, nefermentuotų... Tai ir savybės jų skiriasi.

na čia jei tik eina kalbą apie nefermentuotą salyklą, nes fermentuotas ir duoda duonai tą duonišką spalvą, skonį ir kvapą tikros lietuviškos duonos mirksiukas.gif
Atsakyti
Kepu duona visad is raugo, kury kas karta atsikabinu naujam kepimui. Taip jy ir gavau, atkabino man jo kita kepejele. Ir pati ne vienai jau daviau. saldytuve jis laikosi labai ilgai, viena drauge islaike 5 savaites ir poto kepe duona, iskilo, rugo gerai, gavosi labai skani.
Receptas mano paprastas. 2 stiklines miltu, 2 sausktai cukraus, 1 sausktas druskos, kmynu, viska uzpilti 1.8l verdancio vandens, gerai isblenderiuoti ar iplakti mikseriu kad nesigautu grumulu. I praaususia mase supilti rauga. Pamaisanta laikyti lygiai 2 paras. Ipilti 0.5 stiklines cukraus, ismaisyti, atsikabinti raugo kitam kartui. Likusia mase uzminkyti miltais, kokiais nori, dedi kokiu nori priedu. Uzminkyta duona dar kildinu 8-12 valandu. Kepu 200laipsniu orkaiten 1-1.5h. Iskepta aptepu saldintu vandeniu, suvynioju i celofana, kas suminkestutu pluta, apkloju siltai 1h. Is karto nepavyko, kol atradau tinkamiausia forma jos kepimui, dabar gaunasi thumbup.gif

O sakykit tas salyklas, jis naudojamas vietoj raugo ar kartu su juom? Kaip suprasti ta iki 6% miltu kiekiui? g.gif Gal kas esat jy bande, galit pakomentuoti 4u.gif

Beje, siandien bandziau naminy batona kepti, gavosi super thumbup.gif Dabar noreciau dar ismokti kepti vadinama daniska duona, skuridnimui tinkama, gal kas zinot recepta isbandyta 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(laizanika @ 2011 02 14, 20:53)
O sakykit tas salyklas, jis naudojamas vietoj raugo ar kartu su juom? Kaip suprasti ta iki 6% miltu kiekiui?  g.gif Gal kas esat jy bande, galit pakomentuoti  4u.gif

kartu su juo
maždaug ant 500g dedu 2v.š. fermentuoto salyklo, tada duona gaunasi tokia tikra, su svaiginančiu kvapu, juoda ir labai skani wub.gif
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2011 02 14, 12:04)
fermentuotas[/url] ir duoda duonai tą duonišką spalvą, skonį ir kvapą tikros lietuviškos duonos  mirksiukas.gif

Kazkaip skaitau ir galvoju - na kepdavo mociute namine duona dideliame peciuje ant ajeru. Skonis ispudingas, iki dabar prisimenu, ir vaizdas nuostabus. Jokiu salyklu nenaudojo. Tai dabar tipo be jo nesigauna normali duona g.gif Kepu su naminiu raugu be jokiu salyklu, gaunasi tikrai kvapni ir juoda duona thumbup.gif Daug skanesne negu is parduotuves, pralaikau dvi savaites maiselyje ir net nepelyja thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(ruta_zalia @ 2011 02 15, 07:52)
Kazkaip skaitau ir galvoju - na kepdavo mociute namine duona dideliame peciuje ant ajeru...

ojei kaip atsimenu ir as si geri wub.gif dar tokio skonio duonos neteke paskutiniu metu ragauti... gaila baisiai unsure.gif
as nezinau ...susimasciau, kad ko gero ka as turiu omeny tai gal net ne salyklas yra g.gif zodziu pasidomejau jo sudeti... tai is mieziu grudu daroma. brinkoma, dziovinama ir malama. Viskas. kas tai tada butu lietuviskai g.gif va cia ir parodyta kaip namu salygomis ji pasidaryti blush2.gif

kad nebutu i tema atsinesu savaitgalio bandeles su saulėgrąžomis 4u.gif

user posted image user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aguonele: 15 vasario 2011 - 10:25
QUOTE(aguonele @ 2011 02 15, 11:22)
as nezinau ...susimasciau, kad ko gero ka as turiu omeny tai gal net ne salyklas yra  g.gif  zodziu pasidomejau jo sudeti... tai is mieziu grudu daroma. brinkoma, dziovinama ir malama. Viskas. kas tai tada butu lietuviskai  g.gif


Visdelto manau, kad sis produktas yra salyklas, tik nezinau kodel jis man daugiau su alaus gamyba asocijuojasi g.gif Ir visuomet jauciu jo specifini kvapa vaziuodama pro Ragucio alaus gamykla doh.gif
Atsakyti
na kol nebandzius tai negaliu leistis i diskusijas blush2.gif pabandysiu, tada zinosiu.
Atsakyti
QUOTE(ruta_zalia @ 2011 02 15, 08:52)
Kazkaip skaitau ir galvoju - na kepdavo mociute namine duona dideliame peciuje ant ajeru. Skonis ispudingas, iki dabar prisimenu, ir vaizdas nuostabus. Jokiu salyklu nenaudojo. Tai dabar tipo be jo nesigauna normali duona  g.gif  Kepu su naminiu raugu be jokiu salyklu, gaunasi tikrai kvapni ir juoda duona  thumbup.gif  Daug skanesne negu is parduotuves, pralaikau dvi savaites maiselyje ir net nepelyja  thumbup.gif


Jus pati pasaket esminy skirtuma, duona musu mociutes kepdavo tikroje krosneje, iskurendavo ja malkomis, paklodavo ajeru. Tokia kaime teviskeje dar yra, ir duona joje kepdavo, daug duonos, atsimenu kaip ji tikrai ilgai issilaikydavo thumbup.gif Dabar dar kepam kugely, skanesnio nei krosknyje kugelio neiskepsi niekur thumbup.gif Ir duonis kvapas is krosnies ir orkaites nesulyginamas schmoll.gif

aguonele, tai ka jus apraset ir yra salykla, tik skirtumas kad jy anksciau pasidarydavo patys, o dabar galima nusipirkti. Kad jy naudotu mociute duonai nepamenu, bet alui girai tikra kazka dziovindavo mirkydavo maldavo g.gif

nataliuncik, aciu uz patarima, pabandysiu su salyklu. O kur jo butu galima nusipirkti?
Atsakyti
smile.gif user posted image

Uploaded with ImageShack.us
Sveikutes ,kepejeles. Atkeliauju ir as su savo antruoju baltos duonos kepalu. Esu naujoke,bet gavosi visai gerai ax.gif Ir labai skani duonele gavosi. Recepta pasiskolinau is cia kazkur,su medumi.

Ziuriu,iskilo daug diskusiju del ajeru. Galima bus vasara pririnkti,paruosti,prisidziovinti. O tada jau galesiu ir Jums pasiulyti. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(juratere @ 2011 02 15, 11:38)

Ziuriu,iskilo daug diskusiju del ajeru. Galima bus vasara pririnkti,paruosti,prisidziovinti. O tada jau galesiu ir Jums  pasiulyti. 4u.gif

O Jus norite pasakyti kad iseis orkaitej su ajerais duona issikepti g.gif as jau matau skirtuma kepamos ant kepimo akmens, bet su ajerais neisivaizduoju bet suintrigavote bigsmile.gif

Laizanika aciu uz toki issamu paaiskinima 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(aguonele @ 2011 02 15, 12:42)
O Jus norite pasakyti kad iseis orkaitej su ajerais duona issikepti  g.gif  as jau matau skirtuma kepamos ant kepimo akmens, bet su ajerais neisivaizduoju bet suintrigavote  bigsmile.gif

Laizanika aciu uz toki issamu paaiskinima  4u.gif

aš kepu duoną su ajerais. Tik gaila, kad jau baigiasi. Per mažai prisidžiovinau. Ir skonis ir kvapas , na nemoku apsakyti!
Atsakyti
QUOTE(ruta_zalia @ 2011 02 15, 07:52)
Kazkaip skaitau ir galvoju - na kepdavo mociute namine duona dideliame peciuje ant ajeru. Skonis ispudingas, iki dabar prisimenu, ir vaizdas nuostabus. Jokiu salyklu nenaudojo. Tai dabar tipo be jo nesigauna normali duona  g.gif  Kepu su naminiu raugu be jokiu salyklu, gaunasi tikrai kvapni ir juoda duona  thumbup.gif  Daug skanesne negu is parduotuves, pralaikau dvi savaites maiselyje ir net nepelyja  thumbup.gif

mūsų seneliai, proseneliai patys daigindavo, džiovindavo, maldavo ruginius grūdus taip pasigamindami salyklą

QUOTE(aguonele @ 2011 02 15, 10:22)

as nezinau ...susimasciau, kad ko gero ka as turiu omeny tai gal net ne salyklas yra  g.gif  zodziu pasidomejau jo sudeti... tai is mieziu grudu daroma. brinkoma, dziovinama ir malama. Viskas. kas tai tada butu lietuviskai  g.gif 

čia taip pat salyklas, tik miežinis, jį naudoja alaus gamyboj mirksiukas.gif

QUOTE(laizanika @ 2011 02 15, 11:17)

nataliuncik, aciu uz patarima, pabandysiu su salyklu. O kur jo butu galima nusipirkti?

gamykla yra Kaune, vilniečiai kooperuojasi ir perkam, o vietoj išsidalinam. dar yra DeLonoj, bet ten trigubas antkainis unsure.gif , bet iš bėdos ir ten galima paimt

QUOTE(juratere @ 2011 02 15, 11:38)

Ziuriu,iskilo daug diskusiju del ajeru. Galima bus vasara pririnkti,paruosti,prisidziovinti. O tada jau galesiu ir Jums  pasiulyti. 4u.gif

būtu labai labai gerai thumbup.gif lauksim
Papildyta:
QUOTE(Terra2 @ 2011 02 15, 12:26)
aš  kepu duoną su ajerais. Tik gaila, kad jau baigiasi. Per mažai prisidžiovinau. Ir skonis ir kvapas , na nemoku apsakyti!

na aš ajerų mažai turėjau, tai jo...bet dar daug turiu pridžiovintu klevų, kopūstlapių, tai t.p. skonis nepakartojamas thumbup.gif
Atsakyti