Įkraunama...
Įkraunama...

Katinas kandžiojasi

QUOTE(Sophi @ 2011 06 23, 21:33)
Pradedant nuo to, kad šuniui reikia vado ir t . t. ir pan.

katės taip pat yra gaujos gyvūnai ir pas jas taip pat galioja hierarchijos dalykai.
Taigi, "vado" poreikis arba poreikis tapti vadu pas jas taip pat yra.

Užsitrauksiu jūsų nemalonę, bet katino kandžiojimasis, skirtingai nuo šuns, nėra jokia patologija. Esu perskaičius nemažai knygų apie kates ir tas klausimas daugiau mažiau liečiamas visose. Išvada daroma vienoda - tai yra normalu ir tokios katės nėra jokios psichopatės. Domėjausi tuo, nes pačiai buvo aktualu blush2.gif Ką daryt - nesudaryt sąlygų įkąst. Kai pažįsti savo katę, tai nėra sudėtinga smile.gif Nes kandama paprastai tik tam tikrose situacijose, o ne šiaip atėjau ir įkandau biggrin.gif

Man patinka diskusijos, ypač kai jos remiasi informacija ar patirtimi. 4u.gif Taip, kad apie "nemalones" nekalbekim drinks_cheers.gif
Šiuo atveju norėčiau padiskutuoti apie kandžiojimosi tipą.
kaip tik ant kelių sėdi "špingalietas" kačiukas, kuris bando sukandžioti mano pirštus, nes jais aš barbenu per klaviatūrą. Man faina smile.gif aš jį paniurkau ir "papykstu" maždaug taip:"svoločiau tu, baik kandžiotis". Jam 2,5mėnesio žioplas padaras kuris tokiu būdu bando žaisti.
Manau, kad tokio amžiaus šuniukas elgtųsi taip pat. beje, mano draugė nusipirko žirgą kai šis buvo 8mėn kumeliukas ir jis taip pat žaisdamas kandžiodavosi.
Taigi, pritariu kandžiojimasis nėra jokia patologija tai yra normalus dalykas.

kada tai tampa "nenormalu". Aš apie tai jau rašiau kitoje temoje>> pvz suaugusi katė/katinas sėdi pas Jus ant kelių, Jūs ją glostote...ramybė, gėris, jaukumas. Staiga katei "nusibosta" ji staigiai atsisuka kanda Jums į ranką arba iš jėgos dręskia ir nubėga. Jums normalu? man ne. Nes žmogus šiuo atveju nedarė NIEKO SKAUSMINGO AR BLOGO.
tai nėra "patologija" (genetiškai agresyvią katę per savo patirtį sutikau tik 1) tai yra hierarchiniai dalykai. Katė būdama aukščiau šios gaujos hierarchijoje "paaiškino" kad jau atsibodo. Greičiausiai ji jau buvo tai paaiškinusi keletą sekundžių anksčiau savo kūno kalba 9uodegos judesiu, ausimis, pasišiaušusiais plaukais ar pan), bet mes žmonės ir šitų niuansų nepastebėjome.
nenoriu dabar plėstis į kitus pavyzdžius. Bet jei turėtume kitų pavyzdžių su džiaugsmu padiskutuočiau kas yra normalu kas ne. 4u.gif

Lyginti gyvūnus su vaikais yra neetiška tie vaikų, tiek gyvūnų atvžvilgiu smile.gif
O aš nelyginau tongue.gif aš parašiau, kad visi norėdami gerai sugyventi vienoje gaujoje(šeimoje, visuomenėje ar kaip bepavadinsi) privalo kažką išmokti tam kad prisiderintų ir visi jaustųsi komfortiškai.

idealus gyvūnas jums turėtų būti šuo 4u.gif Ir šuo būtų laimingas, ir jūs, o jūsų kate būt nenorėčiau schmoll.gif

daug metų auginau šunis dar turėjau strazdą (rastą iškritųsį iš lizdo ir išmaitintą), laukinį (iš zoo sodo) katiną ir dabar daug labai "šuniškų" kačių. Manau, kad mano augintiniai laimingi. lotuliukas.gif jei Jums taip neatrodo tai čia Jūsų reikalas, nematau prasmės įrodinėt.

Kandžiojimą ir drąskymąsi reikėtų atskirti nuo sysiojimo bet kur, nes priežastys gali būti visiškai skirtingos - skirtingi ir jų spendimo būdai

Žinoma. Tiesiog šiuo atveju kalbėjau apie hierarchinius dalykus.

kad atsiranda konkurencija - kai gyvūnas, kuriam buvo skiriamas visas dėmesys, staiga to dėmesio netenka. Gyvūnas sustresuoja ir elgiasi pagal savo instinktus. Visada sakiau, kad gyvūno laikymas nėra jokia gyvenimo pramoga - tai darbas, o gyvūnai ir vaikai - labai sunkus darbas, deja, pakeliamas ne visiems.

pritariu visu 100proc ypac del darbo.
tačiau vienas momentas: instinktas katino, kuris šeimoje yra gaujos vadas ir katino kuris žemesniame lygyje skiriasi. Kaip ir jo streso iššauktas elgesys.
ir vėlgi, žmonės turėtų nepamiršti prisiimti atsakomybės už tuos kuriuos prisijaukino ir parsiveždami kūdikį iš ligoninės bent jau pasidomėti kaip jiems reikėtų elgtis su namie gyvenančiu augintiniu, tam kad tą stresą kiek įmanoma sumažint.

Aš žinau tik savo pareigas, t. y. aš, kaip ir kiekvienas kitas save gerbiantis gyvūno šeimininkas, privalau užtikrinti, kad mano gyvūnas:
1. nejaustų alkio ir troškulio;
2. nejaustų nepatogumo;
3, nejaustų baimės ir nerimo;
4. nejaustų skausmo ir, reikalui esant, būtų gydomas;
5. galėtų elgtis pagal savo prigimtį.

Ne, apie tuos pačius - skiriasi tik mūsų požiūris į tuos dalykus 4u.gif

Mūsų suvokimas apie pareigas sutampa. tik norėčiau išgirsti išsamesnį aprašymą kas Jūsų požiūriu yra "elgesys pagal prigimtį".
tarkim poreikis drąskyti nagus yra prigimtinis dalykas. Draskyti bet kur kad ir į baldus ar drąskyti į drąskyklę. Aš būčiau už drąskyklę, bet juk tuo pačiu gaunasi kad aš tarsi ir neleidžiu jam elgtis pagal savo prigimtį, nes jam daug maloniau drąskyti nagus į kilimą ar į lovą.

Taigi kitaip suformuosiu: kas Jūsų požiūriu katei gali būti leidžiama elgtis ir kas draudžiama?
Atsakyti
QUOTE(Sophi @ 2011 06 23, 22:45)
atino kandžiojimasis, skirtingai nuo šuns, nėra jokia patologija. Esu perskaičius nemažai knygų apie kates ir tas klausimas daugiau mažiau liečiamas visose. Išvada daroma vienoda - tai yra normalu ir tokios katės nėra jokios psichopatės. Domėjausi tuo, nes pačiai buvo aktualu blush2.gif Ką daryt - nesudaryt sąlygų įkąst. Kai pažįsti savo katę, tai nėra sudėtinga smile.gif Nes kandama paprastai tik tam tikrose situacijose, o ne šiaip atėjau ir įkandau biggrin.gif

nežino, nes ir aš apie jas nežinau blush2.gif Aš žinau tik savo pareigas, t. y. aš, kaip ir kiekvienas kitas save gerbiantis gyvūno šeimininkas, privalau užtikrinti, kad mano gyvūnas:
1. nejaustų alkio ir troškulio;
2. nejaustų nepatogumo;
3, nejaustų baimės ir nerimo;
4. nejaustų skausmo ir, reikalui esant, būtų gydomas;
5. galėtų elgtis pagal savo prigimtį.

drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif
smagu skaityti tokias diskusijas, tiek nerealios tiek jusu bei kitu pasisakymus, turininga tema, super thumbup.gif

p.s auginu ir sunis ir kates... kazkaip man rodos, kates tuo ir zavi, kad yra tokios nepriklausomos, nereikia ju "dresuoti" lotuliukas.gif nors pas mus namie siuo metu 10 kaciu nei viena nedaro ko nereikia ir jokia dresura neuzsiimam...gal sunys pamokina, kaip reikia "zmoniskai"elgtis? smile.gif NORS, savo pazistamom, kurios turi laukinukes duodu nerealios patarimus...prisiskaicius sitoje temoje... 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo soncco: 23 birželio 2011 - 22:24
QUOTE(Nereali @ 2011 06 23, 23:19)

Taigi kitaip suformuosiu: kas Jūsų požiūriu katei gali būti leidžiama elgtis ir kas draudžiama?

labai idomu isgirsti sophi ir jusu nuomone siuo klausimu, bet noriu dar pastebeti toki dalyka...kate katei nelygi..pati auginu britus ir meskenus..jeigu mano britas padarytu ka nors panasaus kaip meinas, jau susimastyciau ar tikrai viskas tvarkoj biggrin.gif ir ar nereikia imtis kokiu priemoniu..vis tik britas labai sudekoratyvinta veisle, o meskene yra islike laukiniskumo..taip, kad negalima i si klausima atskayti vienareiksmiskai... 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(soncco @ 2011 06 23, 22:20)
drinks_cheers.gif  drinks_cheers.gif  drinks_cheers.gif
smagu skaityti tokias diskusijas, tiek nerealios tiek jusu bei kitu pasisakymus, turininga tema, super thumbup.gif

p.s auginu ir sunis ir kates... kazkaip man rodos, kates tuo ir zavi, kad yra tokios nepriklausomos, nereikia ju "dresuoti" lotuliukas.gif nors pas mus namie siuo metu 10 kaciu nei viena nedaro ko nereikia ir jokia dresura neuzsiimam...gal sunys pamokina, kaip reikia "zmoniskai"elgtis? smile.gif  NORS, savo pazistamom, kurios turi laukinukes duodu nerealios patarimus...prisiskaicius sitoje temoje... 4u.gif

Daugelis (nesakau, kad visos, nes dažniausiai turiu omenyje savo veislę) kačių turi savybę susitapatinti su aplinkiniais.
Mano vienas kačiukas buvo parduotas i levreciu veislyna. Mazdaug po metu man parase seimininke, kad ji jau 100proc isitikino, jog katinas galvoja, kad jis yra levrete.
jis guledavo su suniukais, prausdavo juos, kartais lipdavo ant kalyčiu, atvezus jam kate jis nelabai norejo ja dometis (na tarkim atveze kai jis buvo dar pilnai nesubrendes). Taipogi visiems kitiems poelgiams buvo galima rasti paaiskinimu, bet kai katinas atistojo prie specialaus irengimo suniukams sysioti (ten ne visi eina i lauka. Irengimas tokia apvali didele "lekste" su viduryje stulpeliu) ir pasysiojo PAKELES KOJA blink.gif ir poto dar kelis kartus tai padare. Seimininke pasake, kad norejo katino o turi dar viena levrete biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

O jei kate yra viena namie (ypac maniskes) tai man dazniausiai atrodo, kad jos laiko save zmonemis arba mus kazkokiomis ne visai normaliomis katemis biggrin.gif tarkim jei leidziam kazkam miegoti su savimi jos miega po kaldra, galva padejusios ant pagalves ir dar pageidautina man pazastyje iskisus viena letena laukan. doh.gif

Pas mus mokymasis yra itin greitas. Aš jau esu forume pasakojus, kad kates ismokino mano vaika (tuo metu jam buvo apie metai) atsidaryti duris.. na visas tas sudetingumas kaip palenkti rankena, tada patraukti duris ir tt wink.gif
Papildyta:
QUOTE(soncco @ 2011 06 23, 22:46)
labai idomu isgirsti sophi ir jusu nuomone siuo klausimu, bet noriu dar pastebeti toki dalyka...kate katei nelygi..pati auginu britus ir meskenus..jeigu mano britas padarytu ka nors panasaus kaip meinas, jau susimastyciau ar tikrai viskas tvarkoj biggrin.gif ir ar nereikia imtis kokiu priemoniu..vis tik britas labai sudekoratyvinta veisle, o meskene  yra islike laukiniskumo..taip, kad negalima i si klausima atskayti vienareiksmiskai... 4u.gif

Va va o jei palyginti brita su orientalu ar peterboldu ......... lotuliukas.gif diena ir naktis.

beje apie meinus. As juokiausi, kad kai Dievas dalino balsa orikai/petrikai stovejo pirmi, o meinai tuo metu prie ugio buvo biggrin.gif Nes man taip keista... maniskiai sveria maksimum 4kg o balselis toks mAAAAAu, o meinas 10+kg ir taip sveeelniai tyliai "me". neatitikimas visiskas kaip is anekdoto "piva plia" lotuliukas.gif
ech noreciau, kad maniskiai toki balseli turetu..... thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Nereali @ 2011 06 23, 23:52)
Daugelis (nesakau, kad visos, nes dažniausiai turiu omenyje savo veislę) kačių turi savybę susitapatinti su aplinkiniais.
Mano vienas kačiukas buvo parduotas i levreciu veislyna. Mazdaug po metu man parase seimininke, kad ji jau 100proc isitikino, jog katinas galvoja, kad jis yra levrete.
jis guledavo su suniukais, prausdavo juos, kartais lipdavo ant kalyčiu, atvezus jam kate jis nelabai norejo ja dometis (na tarkim atveze kai jis buvo dar pilnai nesubrendes). Taipogi visiems kitiems poelgiams buvo galima  rasti paaiskinimu, bet kai katinas atistojo prie specialaus irengimo suniukams sysioti (ten ne visi eina i lauka. Irengimas tokia apvali didele "lekste" su viduryje stulpeliu) ir pasysiojo PAKELES KOJA  blink.gif  ir poto dar kelis kartus tai padare. Seimininke pasake, kad norejo katino o turi dar viena levrete biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
ti duris.. na visas tas sudetingumas kaip palenkti rankena, tada patraukti duris ir tt wink.gif

super.... thumbup.gif bet pas jus ir veisle tikrai neeiline, nors nieko apie ja daug nezinau, bet man , rodos, tokia laukine, ekstremali thumbup.gif mano tai ka dekoratyviniai paduskiniai ir mazvaikiai meskenai...ir turiu toki akivaizdu pastebejima, meskenai(lbiau laukiniai) guli su sunimis guolyje(sunu guolyje) miega, nesibaido ju anie kiek, jei sunys neguli guolyje jie(meskenai) susiburia kartu i GAUJA, tai jiems itin svarbu, o va britai, po viena..individualybes nerealios, kiekvienas turi savo vieta ir nenoriai uzleidzia biggrin.gif
nu bet su tuo siusiojimu ant stulpo...sakes!!! blink.gif
Papildyta:
QUOTE(Nereali @ 2011 06 23, 23:57)
beje apie meinus. As juokiausi, kad kai Dievas dalino balsa orikai/petrikai stovejo pirmi, o meinai tuo metu prie ugio buvo biggrin.gif Nes man taip keista... maniskiai sveria maksimum 4kg o balselis toks mAAAAAu, o meinas 10+kg ir taip sveeelniai tyliai "me". neatitikimas visiskas kaip is anekdoto "piva plia"  lotuliukas.gif
ech noreciau, kad maniskiai toki balseli turetu..... thumbup.gif

tikrai taip! thumbup.gif meskeno balselis kerintis, tai netgi ne miauksejimas, kazkokia "kalba" thumbup.gif sedi katinas...dyyyydelis...laukinio-uzmusancio zvilgsnio ir tik "mykt mykt"... lotuliukas.gif wub.gif wub.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo soncco: 23 birželio 2011 - 23:03
QUOTE(Nereali @ 2011 06 23, 23:19)
katės taip pat yra gaujos gyvūnai ir pas jas taip pat galioja hierarchijos dalykai.
Taigi, "vado" poreikis arba poreikis tapti vadu pas jas taip pat yra.

Jei pripažįstam teoriją, kas naminė katė išsivystė iš vilpišio, tai jie labiau vienišiai unsure.gif
O kačių hierarchijos teorija jūsų asmeninė ar platesnio masto. Prisipažinsiu - nesu apie tai nei girdėjus, nei skaičius blush2.gif
kada tai tampa "nenormalu". Aš apie tai jau rašiau  kitoje temoje>> pvz suaugusi katė/katinas sėdi pas Jus ant kelių, Jūs ją glostote...ramybė, gėris, jaukumas. Staiga katei "nusibosta" ji staigiai atsisuka kanda Jums į ranką arba iš jėgos dręskia ir nubėga. Jums normalu? man ne. Nes žmogus šiuo atveju nedarė NIEKO SKAUSMINGO AR BLOGO.

Esat tikra, kad katės suvokia tokį jausmą kaip nuobodulys unsure.gif Ir net tada kai žmogus nedaro nieko skausmingo ar blogo, katė yra gyva. Negana to, tai yra ne tiesiog gyvūnas - tai yra plėšrūnas. Tai vėlgi kačių paveikslui duoda savų spalvų.

Mano atveju yra dar blogiau, nes įkandusi ji niekur nebėga, o kandžioja toliau, jei tik leistum. Kad taip neatsitiktų pamačius, kad akyse jau laksto velniukai, gražiuoju būna paprašyta nešdintis nuo kelių ir draugiškai išsiskiriama. Jei jau situacija tampa kritiška, geriausiai padeda izoliacija - užtenka minutės ir karšti šūdai jau būna atvėsę... Ji atkeliavo į namus jau beveik 2 metų ir nesijaučiau turinti moralinę teisę perlaužt jos charakterį. Su kačiukais - taip, kiek galima, reikia siekt taisyt, ką galima pataisyt.
Literatūroje toks elgesys vadinamas meilumo ir kandžiojimosi sindromu. Kaip galimos priežastys nurodomos "vaikystės trauma", nebuvimas, kur realizuot prigimtinės energijos, ... Aišku - tai tik hipotezės, kaip yra iš tikrųjų - galai žino unsure.gif Pačiu idealiuoju atveju, žinoma, to neturėtų būti, bet gyvenimas diktuoja savaip. Reikia pripažint ir tai, kad gyvenimas butuose katėms nėra idealus variantas, bet yra kai yra. Ir elgesio sutrikimai dažnesni būtent į laisvę neišeinančioms katėms.
Mūsų suvokimas apie pareigas sutampa. tik norėčiau išgirsti išsamesnį aprašymą kas Jūsų požiūriu yra "elgesys pagal prigimtį".
tarkim poreikis drąskyti nagus yra prigimtinis dalykas. Draskyti bet kur kad ir į baldus ar drąskyti į drąskyklę. Aš būčiau už drąskyklę, bet juk tuo pačiu gaunasi kad aš tarsi ir neleidžiu jam elgtis pagal savo prigimtį, nes jam daug maloniau drąskyti nagus į kilimą ar į lovą.

Geriausias variantas, žinoma, draskyklė, bet katei mielesnis sofos kampas - ką gi, išgyvensim. Ta sofa ar kitas baldas nėra jokios vertybės, dėl kurių būtų verta labai jaudintis. Nebus šitų - bus kiti blush2.gif

Mano atveju, kas nedraudžiama, tas leidžiama, taigi draudžiama:
1. Iššokt iš 5 aukšto.
2. Lipt ant stalo, kai gaminu.
3. Lipt į indus.
4. Laipiot, miegot ant klaviatūros.
Atsakyti
Jop, mano geriausios draugės katinas gyvena trečius metus, vis dar kandžiojasi.. šeimininkė neleidžia, sudrausmina jį, bet matyt nepakankamai... rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Sophi @ 2011 06 24, 17:14)
Jei pripažįstam teoriją, kas naminė katė išsivystė iš vilpišio, tai jie labiau vienišiai
O kačių hierarchijos teorija jūsų asmeninė ar platesnio masto. Prisipažinsiu - nesu apie tai nei girdėjus, nei skaičius 

Na šiaip tai versiją apie vilpišį girdžiu pirmą kartą blink.gif (labiau girdėta iš felis bengalensis), bet kadangi katės jau buvo dar prieš mūsų erą... Na jei pažiūrėjus išnykusių kultūrų atradimus ir jose vaizduojamas kates (gana dažnai ne po vieną...)
O palikus versijas ramybėje atkreipkite dėmesį- tiesa dbar tai jau sunkaiu padaryt- į gatvėje lakstančias kates, labai dažnai jos būna kelios. Na kitas niuansas, kad jau LT sunku pamatyti gatvines kačių gaujas, bet pažiūrėkite kitų šalių "animal planet" akcijas kai gaudomos benamės katės, sterilizuojamos ir paleidžiamos atgal į gatvę.

Pas mane namie gyvena 10+ kačių ir kačių gaujoje aš matau labai ryškią hierarchiją. Pvz kol "glav koshka" nesurujoja kitos taip pat nerujoja arba tai daro paslėptai. katinai dabar yra išskaidyti, nes kol buvo gaujoje tai "vyriausias" kergė kitus ir žemesnio sluoksnio katinai net nesikergdavo.
Taip, kad mintys apie hierarchiją pas mane yra daugiau iš patirties nei iš literatūros (nors literatūros taip pat yra).

Esat tikra, kad katės suvokia tokį jausmą kaip nuobodulys

pavadinkim tai ne "nuoboduliu" o "man jau nebemalonu" tiesiog žmogus neįžvelgė niuansų, kada katei tai tapo "nebe malonu". anyway, žmogus nedarė nieko skausmingo, kad katė galėtų neadekvačiai sureaguoti. Normalios katės kai joms jau "nebemalonu' tiesiog nušoka ir nueina.
Beje, atkreipkit dėmesį kaip katės žaidžia su savo kačiukais arba kai rodo filmus apie didžiasias kates- ten labai aiškiai matosi ką sau leidžia aukštesnio soc.sluoksnio patelės/patinai ir kaip elgiasi žemesnio soc.sluoksnio gaujos nariai.

Mano atveju yra dar blogiau, nes įkandusi ji niekur nebėga, o kandžioja toliau, jei tik leistum.

O nebandėt adekvačiai sureaguot? Jums skauda kai kanda = Jūs kaip lygiavertis priešininkas ginatės ty duodate per savo "letena" jai per snukį? smile.gif

Kad taip neatsitiktų pamačius, kad akyse jau laksto velniukai, gražiuoju būna paprašyta nešdintis nuo kelių ir draugiškai išsiskiriama. Jei jau situacija tampa kritiška,  geriausiai padeda izoliacija - užtenka minutės ir karšti šūdai jau būna atvėsę...

mano požiūriu Jūs jai nusileidžiate tipo :"oj atsiprašau, gal galėtumėte ponia man nekąsti- aš savo klaidą supratau ir daugiau taip nedarysiu" biggrin.gif

O į izoliaciją kaip katė patenka? Jūs ją nunešate kur nors ir uždarote ar tiesiog pati išeinate iš kambario?

Ji atkeliavo į namus jau beveik 2 metų ir nesijaučiau turinti moralinę teisę perlaužt jos charakterį. Su kačiukais - taip, kiek galima, reikia siekt taisyt, ką galima pataisyt.

nemažai mano kačių/katinų iškeliavo į naujus namus būdami vyresnio nei 2 metų amžiaus. mano pačios pirmoji peterbaldė atkeliavo pas mus būdama 3,5 metų amžiaus.
Kai kuriais atvejais būdavo pabandoma pasitikrinti ar nepasikeitė katės vieta šioje naujoje gaujoje, bet iš karto labai aiškiai pasakius, kad "sorry, tavo vieta vistik lieka žemiau nei žmogus" daugiau tokių bandymų nebūdavo.
2 metai stabilios spichikos gyvūnui nėra daug. nesakau, kad įmanoma pakeisti gyvūną, bet pasiekti, kad jis nesikandžiotų ir nesidrąskytų galima.
Nebent JUS TAI TENKINA - tada tiesiog neliečiam šios temos ir tiek.

Literatūroje toks elgesys vadinamas meilumo ir kandžiojimosi sindromu. Kaip galimos priežastys nurodomos "vaikystės trauma", nebuvimas, kur realizuot prigimtinės energijos, ... Aišku - tai tik hipotezės, kaip yra iš tikrųjų - galai žino unsure.gif Pačiu idealiuoju atveju, žinoma, to neturėtų būti, bet gyvenimas diktuoja savaip.

meilumo ir kandžiojimosi sindromas yra šiek tiek kitaip. Aš turiu vieną katę pas kurią yra šitas sindromas. Kaip tai atrodo. Ji žiauriai meili, lenda, trinasi, glostosi ir toks jausmas kad nori prisiliesti prie tavęs visu savo kūnu. Kai ji labai įsijaučia į trinimasi ji kanda. Pvz trinasi su savo snukiu man i veidą ir lėtai tarsi pratęsdama savo trinimąsi įkanda man į nosį biggrin.gif Nenustodama murkti. tarsi "oj kaip myliu, suvalgysiu kaip myliu biggrin.gif"
tačiau ji niekada šito nedaro iš agresijos. Dabar aš pasiekiau tai, kad ji tik apžiotų ir lengvai spusteltų, nes anksčiau įkasdavo taip iš dūšios. dabar pusteli dantimis ir staigiai pradeda laižyti tą vietą smile.gif (beveik kaip šuo biggrin.gif)

Reikia pripažint ir tai, kad gyvenimas butuose katėms nėra idealus variantas, bet yra kai yra. Ir elgesio sutrikimai dažnesni būtent į laisvę neišeinančioms katėms.

Na nenoriu leisti į diskusiją dėl buto.per daug pavojų yra gatvėje, kad būtų galima leisti kates ten.
dėl elgesio sutrikimų pastebėjau, kad dažniau būna problemos toms katėms, kurios negauna dėmesio. tarkim mano veislės katės, kurios yra žiauriai aktyvios ir žiauriai bendraujančios, jos depresuoja jei yra vienos. Todėl jei žmonės pastoviai būna darbe aš siūlau, kad jie turėtų 2 kates namie.

Geriausias variantas, žinoma, draskyklė, bet katei mielesnis sofos kampas - ką gi, išgyvensim. Ta sofa ar kitas baldas nėra jokios vertybės, dėl kurių būtų verta labai jaudintis. Nebus šitų - bus kiti blush2.gif

pas mane namie draskykliu daugiau nei lovu biggrin.gif Bet šiaip aš irgi nereaguoju skaudžiai jei kas iš mažiukų bando padrąskyt lovos kampą wink.gif

Mano atveju, kas nedraudžiama, tas leidžiama, taigi draudžiama:
1. Iššokt iš 5 aukšto.
2. Lipt ant stalo, kai gaminu.
3. Lipt į indus.
4. Laipiot, miegot ant klaviatūros.

1. Pas mus 2-as aukštas, bet ant langų yra grotelės. tai daug paprasčiau nei bandyti paaiškinti, kad ten lipti negalima. Pries porą metų pas draugus katė iškrito (užsimušė) is 15aukšto balkono, nors jai nuo vaikystės buvo pastoviai kalama, kad ten negalima.....Vieną kartą nesužiūrėjo.
2. Didžiosios žino, mažiukus tiesiog uždarau tuo metu į kitą kambarį biggrin.gif
3. kaip tik vakar mažas katukas tiesiogine prasme įskrido pas mane į lėkštę ir visas laimingas iškrido iš ten su visu lėkštės turiniu biggrin.gif taigi, oficialiai tai draudžiama biggrin.gif realiai....... doh.gif
4. laptopas jau beveik perinstaliuotas kačiu pagalba, stacionaraus klaviatura pasikisa po stalu. Jei laptopas NEREALU yra uzdrausti tai daryti, nes klaviatura yra silta ir kate to nedarys tik prie zmogaus, bet jei palikai atidaryta laptopa- esi pats kaltas smile.gif

Mano požiūriu čia ne esminiai draudimai, nes realiai jie vykdomi bus tik tada kai Jūs šalia, kai Jūsų nebus katė viską pamirs wink.gif
Atsakyti
QUOTE(Nereali @ 2011 06 24, 21:56)
O nebandėt adekvačiai sureaguot? Jums skauda kai kanda = Jūs kaip lygiavertis priešininkas ginatės ty duodate per savo "letena" jai per snukį? smile.gif
mano požiūriu Jūs jai nusileidžiate tipo :"oj atsiprašau, gal galėtumėte ponia man nekąsti- aš savo klaidą supratau ir daugiau taip nedarysiu" biggrin.gif

Išbandyta daug kas: purkštukas su vandeniu, piršto kišimas į gerklę, apšnypštimas, ausų sprigtavimas, stiprus atstūmimas ranka, bet visais atvejais tai sukelia tik dar didesnį jos įniršį: "riaumoja", bėga iš paskos, kimba į kojas kaip šuo cool.gif

Konstatavau jai "asmenybės suskilimą": viena jos pusė labai švelni ir miela, bet kita gerklę perkąstų, jei galėtų unsure.gif
O į izoliaciją kaip katė patenka? Jūs ją nunešate kur nors ir uždarote ar tiesiog pati išeinate iš kambario?

Ji būna išnešama iš kambario, paliekama viena ir uždaromos durys, bet kaip jau sakiau efektyviausia iki tokios stadijos neprieit visai.
Nebent JUS TAI TENKINA - tada tiesiog neliečiam šios temos ir tiek.

Praradu viltį ką nors pakeist ir su tuo susitaikiau. Bet kuriuo atveju ji yra mylima tokia, kokia yra smile.gif
meilumo ir kandžiojimosi sindromas yra šiek tiek kitaip. Aš turiu vieną katę pas kurią yra šitas sindromas. Kaip tai atrodo. Ji žiauriai meili, lenda, trinasi, glostosi ir toks jausmas kad nori prisiliesti prie tavęs visu savo kūnu. Kai ji labai įsijaučia į trinimasi ji kanda. Pvz trinasi su savo snukiu man i veidą ir lėtai tarsi pratęsdama savo trinimąsi įkanda man į nosį biggrin.gif Nenustodama murkti. tarsi "oj kaip myliu, suvalgysiu kaip myliu biggrin.gif"
tačiau ji niekada šito nedaro iš agresijos. Dabar aš pasiekiau tai, kad ji tik apžiotų ir lengvai spusteltų, nes anksčiau įkasdavo taip iš dūšios. dabar pusteli dantimis ir staigiai pradeda laižyti tą vietą smile.gif (beveik kaip šuo biggrin.gif)

O kaip atskirt, kai kanda iš meilės ir iš agresijos smile.gif Vienas iš požymių, kad manoji kąs yra būtent rankų laižymas blink.gif Ir tas kandimas toks ne ne iki galo - odos ji niekada nėra perkandus. Ką reiškia tikras katino įkandimas sužinojau tik pernai - kaime įsisegė į pirštą praktiškai iki kaulo - vaikščiojau su dviem skylutėm, kol užgijo rolleyes.gif
Na nenoriu leisti į diskusiją dėl buto.per daug pavojų yra gatvėje, kad būtų galima leisti kates ten.

drinks_cheers.gif be jokios abejonės, tiesiog abstrakčiai palyginau.
dėl elgesio sutrikimų pastebėjau, kad dažniau būna problemos toms katėms, kurios negauna dėmesio. tarkim mano veislės katės, kurios yra žiauriai aktyvios ir žiauriai bendraujančios, jos depresuoja jei yra vienos. Todėl jei žmonės pastoviai būna darbe aš siūlau, kad jie turėtų 2 kates namie.

taip, dienas manoji leidžia viena, bet su jos charakteriu baisoka būtų imt dar vieną unsure.gif kad nebūtų pragaras abiem unsure.gif
Mano požiūriu čia ne esminiai draudimai, nes realiai jie vykdomi bus tik tada kai Jūs šalia, kai Jūsų nebus katė viską pamirs wink.gif

biggrin.gif Mano darbas padaryt, kad visa tai jai būtų nepasiekiama: balkone yra tinklas (neiššoktų, jei ir norėtų), žmonių maistas jai ir šiaip nelabai įdomus, o kai nori pasicekavint užsikaria ant šaldytuvo ir stebi eismą iš viršaus, o kompo, kai nesėdžiu, tiesiog stengiuosi nepalikt taip, kad galėtų užlipt ant klaviatūros.
Atsakyti
QUOTE(Sophi @ 2011 06 25, 18:03)
(...)

Na principe manau, kad mūsų diskusija išsisėmė 4u.gif Buvo gera padiskutuot 4u.gif

Ne veltui sakoma, kad išmokinti yra 10 kartų lengviau nei permokinti.
Taigi, visada yra geriau išauklėti, nei paskui bandyti perauklėti tai kas jau įsišaknijo.

Jūsų atveju katė atsirado pas jus jau 2 metų amžiaus su savo įpročiais. galbūt kažką dar būtų įmanoma pamodeliuot, jei būtų POREIKIS. Bet mano nuomone Jūs tiesiog išmokote gyventi su ja ir tiesiog išvengti konfliktinių situacijų- tai yra gerai.

Čia dažniausiai kyla diskusijos tada kai atsiranda kažkas "trečias'- draugė/draugas, vaikas ar pan. Arba kai taip gyventi tampa nebeįmanoma 4u.gif

Pvz. mano sesers katė namuose myli tik 1 žmogų- jos vaiką (kuriam jau 18metų, katei maždaug 6). Ji laiko jį savo šeimininku, savo gaujos vadu. Sesuo yra kažkas panašaus į "namų tvarkytoją" , "maisto davėją" ir "wc valytoją" lotuliukas.gif vyras, žmogus kurio ji tiesiog vengia. kai katė dar buvo jauna aš pati buvau "žalia" ir mažai ką galėjau paaiškinti, dabar jau yra per vėlu kažką keisti... be to ir NEREIKIA, nes visi toje šeimoje yra patenkinti vieni kitais. Taip, kad kai kada tieiog neiko nereikia keisti 4u.gif
Atsakyti
Katinų tokia prigimtis. Jie mėgsta kandžiotis, priklausomai nuo kiekvieno katino charakterio, nes tikrai ne kiekvienas katinas kandžiojasi, dauguma turbūt TAIP.

Mano pačios katukė kandžiojasi, bet tik tuomet, kai susinervuoja. Jeigu kas nors netinka, ji mėgsta savo pyktį išlieti draskydamasi ir kandžiodamasi ir būtinai- ant mano rankos. Ranka lieka kaip po karo; apdraskyta, apkandžiota ir tik manosios katės dėka. 4u.gif

Pas mane darbovietėj yra katinas. Jis labai ramaus būdo, atrodo geras iš pirmo žvilgsnio, glaustosi, myli moteris, nenulipa nuo rankų, mėgsta ir nori draugauti, jis draugiškas, sekioja iš paskos kaip šuniukas. Glosčiau, glosčiau aš jį, o tas kaip kando staigiai į ranką, taip ir įsikando, kad net paleist neketino. Teko per ausį stipriau kepštelti, nes skausmas buvo nepakeliamas. Aštriadantis tas katinas. biggrin.gif , bet puolė tai tikrai netikėtai ...

Tai čia matomai priklauso nuo katino charakterio. Ne kiekvienas katinas mėgėjas kandžiotis.
Atsakyti
Pas anyta mano irgi tokia pati situacija, suzverejes katinas, beje, ruskis melynas, dabar jam 6 metai, kandziojasi nuo pat mazumes...zinoma, niekas jo neauklejo deramai...o dabar situacija baisi, neimanoma nei praeiti pro ji, baisus urzgimas, toks jausmas, kad namie tigra laiko fear.gif kojos, rankos iki krauju suestos...na, nezinau, nenormalu tai, sakykim kaip norim...su vyru jau galvojam plana kaip ji greiciau "nuskausminti", paimtume ir isveztume uzmigdyti, neimanoma taip gyventi su gyvunu vienam bute, juo labiau, kad ir vaikus paliekame pas juos kartas nuo karto...tikrai neketinu rizikuoti vaiku sveikata del beprocio katino. Pati labai myliu kates ir nesu kazkokia gyvunu skerdike, kaip galejo pasirodyti, tiesiog viskam yra ribos nono.gif
Atsakyti