Ilgai nesinorėjo čia rašyti. Netikęs pokalbis. Siūlau moderatorėms jį uždaryti, nes skatina vaidus ir destrukciją.
Norėjau parašyti tik toms kurios abejoja (toms kurios pirko/perka/pirks nerašau, nesivarginkite, nekomentuokite).
Abejojančioms:
Mes moterys bręstame, spuogais apsikrauname, ištystame, vėl suapvalėjame, sunokstame, pastojame, gimdome, žilstame, prakaituojame, raukšlėjamės, senstame... Niekas gyvenime nepraeina be pėdsakų. Tik ankstyva mirtis - vaistas nuo raukšlių. Kvaila priešintis prigimčiai.
Aš žmones skirstau į turinčius vaikų, ir neturinčius (be visų kitų kategorijų, aiškų). Pirmieji - savo vaiko buvimą ir gerovę regi aukščiau savosios, jų gyvenimas sukasi nebe apie save, apie kitą/kitus. Antrieji - pirmųjų nesupras. Tarp antrųjų kartais pasitaiko netyčia paklydusių ir apsivaikavusių. Jie leidžia visą gyvenimą bandydami "atsigauti" po gimdymo, "atgauti formas" ir t.t.t.... "ištrinti" vaiko atėjimo pėdsakus, atiduoti jį lavinimo institucijoms greičiau, sėkmingiau... Jų deja nemažai.
Bet mes visos turime šansą TAPTI motinomis be išlygų, be jokių gręžiojimųsi į buvusį grožį/gyvenimą/fiziologiją/karjerą. Taip, vaikui gimus viskas pasikeičia, bet to nesigailima. Nes gyvenimas staiga tampa NUOSTABIAI KITOKS.
Linkiu taip ir padaryti - atsiduoti savo hormonams, evoliucijos / Dievo šauksmui (kam kas svarbiau), intuicijoms - ir BŪTI mama. O ne bijoti ir ieškoti lengvesnio (o ar tikrai?) kelio. Niekas neprilygsta moteriai nėštumo pabaigoje - kai ji pritvinksta motinystės, kūdikio, gimdymo nuojautos ir baimės, džiugesio, kad tuoj susitiks su kūdikiu, hormonų ir kitų fluidų. Jos stiprybės, gebėjimų ir ryžto nesuvokti negimdžiusioms. Sulaukite, gimdykite, žindykite - neieškokite minusų iš anksto.
Minusai atsiranda tik dėl netinkamai suteiktos pagalbos, blogai pasirinktos strategijos (juk kartais prireikia CP iš tiesų), blogų medikų ir sunkių ligų/būklių (jų labai reta).
Mano abu gimdymai vaginaliniai ir natūralūs (be medikamentų ir kitokios pagalbos). po nėštumų ir gimdymų buvę šalutiniai reiškiniai: vienos siūlės plyšimukas (pirmo gimdymo), hemorojus (pagydomas per keleta savaičių), sunkumas nueiti į tualetą - trumpai po pirmo gimdymo. Po žindymo (antrasis tebesitęsia) - pakitusi krūtų forma (oi

). Skausmo buvo, bet jis - kaip druska gyvenimui... Be druskos gyvenimas prėskas.
Esu gydytoja, mokslininkė. Tvirtinu, kad visi veiksniai veikiantys motiną ir kūdikį nėštumo ir gimdymo metu TURI įtakos: vaistai, operacijos, gimdymo būdas, maistas, oras, nuotaika, aplinka... Rinkimės atsakingai.
Ir nebijokime būti moterimis ir mamomis.
O ta mama, aprašyta Lryte, mano akyse - puiki mama. Lenkiu galvą.