Įkraunama...
Įkraunama...

Nėščiųjų cholestazė

Sveikos. Turbut ir man sita bjaurybe pristojo.
Daugiau nei pries savaite prasidejo niezulys. Prasidejo lygiai nuo 29 savaites. Bet man pirmiau pradejo niezteti ausis, kakla, lyg ir veida, bet jokio berimo nebuvo. Po poros dienu vis labiau niezti visa kuna. Ypac vakarais arba kur siltesnese patalpose, arba nuo siltu rubu. Maudytis po karstu dusu ziauru, nuo karsto vandens isvis atrodo kad nusidraskysiu viska. O kur pakasau toj vietoj degint pradeda ir dar labiau niezti. Nuo intensyvaus kasimo lyg ir matosi kaip paberimas, bet ten atrodo lyg poros pasikelia nuo kasimosi, nustojus kasytis vel oda issilygina.
Klausiau gines kas cia gali buti, tai sako gal alergija, gal nuo salcio, o gal nestumo toksikoze, tai tik slapimo rugsties is kraujo tyrima liepe pasidaryt. Nieko visiskai nepatare ka galeciau naudoti. O apie toki dalyka kaip cholestaze net neuzsimine. Gal nezino g.gif . Reiks turbut eit pas seimos gydytoja ir klaust kas cia daros, ir uzsimint apie cholestaze, tikiuosi zinos kas tai yra.

Baisu. Lengviau kurioms tas tik pries pati gala pasireiskia, o man dar 2 menesiai, ir neisivaizduoju kaip reiks taip islaukt jei visa ta laika taip niezes.
O ar galima tuos kepenu fermentu tyrimus darytis savo iniciatyva jei gydytoja nesusipras duot siuntimo tyrimams? Ir kazin kiek dar kainuoja verysad.gif .
Noreciau zinot jei cia ta bjaurybe liga.

Visoms negaluojancioms stiprybes 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(libraja @ 2010 12 05, 00:45)
Šią savaitę vėl kartojau kepenų fermentų tyrimus - padidėjusi šarminė fosfotazė verysad.gif . Na, dabar bent jau objektyviai matyti niežulio priežastis (dėl kurio visiškai negaliu miegoti naktimis  verysad.gif ). Kitą savaitę vėl kartosiu tyrimus. Prognozuojamas gimdymas anksčiau laiko... Taip kad nesulauksiu 2011, gimdysiu dar šiais.

Ant kiek jums sarmine fosfataze padidejusi? Ka gydytojai sako?
As paskutini karta dariausi kepenu tyrimus kai man buvo 36 sav. ir 5 d. (dbr jau virs 39 sav.). Sarmine fosfataze buvo jau 240, t.y. padidejusi virs normos daugiau nei dvidugabai, visi kiti kepenu fermentai geri. Ginekologas sake, kad tai tikrai nera cholestaze, o tiketina, kad vis delto del alergijos ir tulzies p. akmenliges sukilo man ji. Daugiau liepe nebekartot tyrimu smile.gif
O siaip man niezulys, galima sakyti, visai isnyko, nes pasalinom ir namu alergena smile.gif

Papildyta:
QUOTE(Vi83 @ 2010 12 05, 14:27)
Sveikos. Turbut ir man sita bjaurybe pristojo.
Daugiau nei pries savaite prasidejo niezulys. Prasidejo lygiai nuo 29 savaites. Bet man pirmiau pradejo niezteti ausis, kakla, lyg ir veida, bet jokio berimo nebuvo. Po poros dienu vis labiau niezti visa kuna. Ypac vakarais arba kur siltesnese patalpose, arba nuo siltu rubu. Maudytis po karstu dusu ziauru, nuo karsto vandens isvis atrodo kad nusidraskysiu viska. O kur pakasau toj vietoj degint pradeda ir dar labiau niezti. Nuo intensyvaus kasimo lyg ir matosi kaip paberimas, bet ten atrodo lyg poros pasikelia nuo kasimosi, nustojus kasytis vel oda issilygina.
Klausiau gines kas cia gali buti, tai sako gal alergija, gal nuo salcio, o gal nestumo toksikoze, tai tik slapimo rugsties is kraujo tyrima liepe pasidaryt. Nieko visiskai nepatare ka galeciau naudoti. O apie toki dalyka kaip cholestaze net neuzsimine. Gal nezino  g.gif . Reiks turbut eit pas seimos gydytoja ir klaust kas cia daros, ir uzsimint apie cholestaze, tikiuosi zinos kas tai yra.

Baisu. Lengviau kurioms tas tik pries pati gala pasireiskia, o man dar 2 menesiai, ir neisivaizduoju kaip reiks taip islaukt jei visa ta laika taip niezes.
O ar  galima tuos kepenu fermentu tyrimus darytis savo iniciatyva jei gydytoja nesusipras duot siuntimo tyrimams? Ir kazin kiek dar kainuoja  verysad.gif .
Noreciau zinot jei cia ta bjaurybe liga.

Visoms negaluojancioms stiprybes  4u.gif  4u.gif

As tyrimus dariausi savo iniciatyva. Siaip jie nera lb brangus (bent jau Vilniaus Sorpo centre), svyruoja nuo 9 iki 12 lt uz viena fermenta. O gal jums siaip oda sauseja? Ir nuo salciu labai tiketina, kad gali taip reaguot. O nuo siltu rubu, ypac jei jie naturalus, tai jautresne oda irgi sureaguoja. As va sia salta savaite vis naturalios angoros megztuka uzsidedu, tai jauciu odos dilgciojima nemalonu.
Atsakyti
Ant kiek jums sarmine fosfataze padidejusi? Ka gydytojai sako?
As paskutini karta dariausi kepenu tyrimus kai man buvo 36 sav. ir 5 d. (dbr jau virs 39 sav.). Sarmine fosfataze buvo jau 240, t.y. padidejusi virs normos daugiau nei dvidugabai, visi kiti kepenu fermentai geri. Ginekologas sake, kad tai tikrai nera cholestaze, o tiketina, kad vis delto del alergijos ir tulzies p. akmenliges sukilo man ji. Daugiau liepe nebekartot tyrimu smile.gif
O siaip man niezulys, galima sakyti, visai isnyko, nes pasalinom ir namu alergena smile.gif

Man padidėjusi nedaug virš normos, tačiau tiek terapeutė, tiek mano ginekologė, tiek KMUK ginekologė (buvau su siuntimu) liepė kartoti tyrimus ir stebėti pokyčius.
O kokia jums alergija ir kokį namų alergeną pašalinote? Kaip tą alergiją nustatė? Ar gėrėte kokius antihistamininius vaistus?
Atsakyti
Beje, mano šeimos gydytoja atkreipė dėmesį į štai ką:
"Apie 20 proc. atvejų pasireiškia neįprastos INC formos:
• Ankstyvos pradžios forma (niežėjimo pradžia – pirmosios nėštumo savaitės).
• Tipiškų vietų niežėjimas nesant kepenų fermentų pokyčių.
• Niežėjimo susilpnėjimas prieš gimdymą išliekant kepenų fermentiniam aktyvumui.
• Pogimdyminė forma, kuriai būdingas geltos sindromas ir užsitęsusi eiga."

Manau, kad tai baisiausia - tyrimai nieko nerodo, bet cholestazė yra, o ji labai pavojinga kūdikiui.
Atsakyti
QUOTE(SweetTalk @ 2010 12 05, 17:30)
As tyrimus dariausi savo iniciatyva. Siaip jie nera lb brangus (bent jau Vilniaus Sorpo centre), svyruoja nuo 9 iki 12 lt uz viena fermenta. O gal jums siaip oda sauseja? Ir nuo salciu labai tiketina, kad gali taip reaguot. O nuo siltu rubu, ypac jei jie naturalus, tai jautresne oda irgi sureaguoja. As va sia salta savaite vis naturalios angoros megztuka uzsidedu, tai jauciu odos dilgciojima nemalonu.

Dekui uz info, kazkaip man bus ramiau jei tuos tyrimus pasidarysiu, kad nebutu taip kad praziopsosiu. Nes poto jei kas nutiktu, tai visi tik peciais kilnotu, juk nieks atsakomybes neprisiimtu kad nesuziurejo.
Atsakyti
QUOTE(libraja @ 2010 12 05, 18:47)
Man padidėjusi nedaug virš normos, tačiau tiek terapeutė, tiek mano ginekologė, tiek KMUK ginekologė (buvau su siuntimu) liepė kartoti tyrimus ir stebėti pokyčius.
O kokia jums alergija ir kokį namų alergeną pašalinote? Kaip tą alergiją nustatė? Ar gėrėte kokius antihistamininius vaistus?

Siaip mane buvo isbere, alergine reakcija patvirtino dermatologas ir alergologas (pas mus tuo metu vyko remontas namie, tai man alergija prasidejo nuo statybiniu dulkiu). Vaistu jokiu as negeriau, tiesiog tepiau isbertas vietas. O naktinio niezejimo pas mane niekad nebuvo ir, tfju-tfju, nera. clap_1.gif
Jums tikriausiai visi isvardinti daktarai turejo ir pasakyt, kad sarmine fosfataze nera pagrindinis fermentas, nurodantis INC, nes ji gali pakilti ir del placentos, ir del kitu dalyku. Gydytojai labiausiai atkreipia demesi i ALT (ypatingai), AST ir bilirubina. + vienas is simptomu tai stiprus naktinis niezejimas.
As stebejau pokycius 6 savaites, kilo tik SF. Mane priziurintis ginius (jis AK gimdymo skyriaus vedejas) pasake, kad tai tikrai ne INC. Ir dar patare maziau inete skaityt ka kitos mamos raso smile.gif Tai as ir apsiraminau.

Linkiu, kad jums INC nebutu nustatyta 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo SweetTalk: 05 gruodžio 2010 - 22:19
Jums tikriausiai visi isvardinti daktarai turejo ir pasakyt, kad sarmine fosfataze nera pagrindinis fermentas, nurodantis INC, nes ji gali pakilti ir del placentos, ir del kitu dalyku. Gydytojai labiausiai atkreipia demesi i ALT (ypatingai), AST ir bilirubina. + vienas is simptomu tai stiprus naktinis niezejimas.

Na, cia matyt, kiek gydytoju, tiek nuomoniu. Nes butent viena mano gerbiama ginekologe mano, kad siame procese svarbiausia yra SF. Be to, ji aiskiai echoskopu mato, kad kepenys pakeltos, uzpaustos. Be to, man tikrai nera alergijos, visi kiti tyrimai geri, o naktinis niezejimas labai stiprus. Aisku, gydytojams tokiu atveju labai sunku diagnozuoti, bet, kaip jau rasiau auksciau - 20 proc. sios ligos atveju pasireiskia neiprasta forma, tame tarpe ir be fermentu pokyciu. Kas bebutu - tegul kas nors garantuoja, kad tokia mano bukle nepakenks vaikui. O garantuoti niekas negali, todel as pasikliaunu atsargesnemis gydytoju nuomonemis siuo aveju.
Labai dziaugiuosi, kad jums ne INC 4u.gif , noreciau, kad ir man niezulys praeitu, bet... yra kaip yra... Einu palysiu po vesiu dusu - siek tiek padeda trumpam smile.gif
Atsakyti
O as jau vakar galvojau, kad man jau turbut rimsta tas niežėjimai, nes diena taip gera buvo. O pasirodo gera buvo tik dėl to kad vėsūs namai buvo apie 17-18 silumos tik. Bet atejo laikas i lova, tai siaubas doh.gif , kasiausi kaip nezinau kas, nuejau aliejukais pasitepiau, sakau gal nuo issausejimo, gal aprims. Kur gi, rezultatas - pajuode paakiai nuo neissimiegojimo verysad.gif.
Va diena, ir vėl viskas aprimę.
Reiks turbūt lėkt darytis tyrimus, nes kol pas gydytoja priesiu tai dar svaite praeis.

O ar svarbu but nevalgius is ryto, ar nera skirtumo kada daryt tuos kepenu fermentus?
Atsakyti
QUOTE(libraja @ 2010 12 06, 00:14)
Na, cia matyt, kiek gydytoju, tiek nuomoniu. Nes butent viena mano gerbiama ginekologe mano, kad siame procese svarbiausia yra SF. Be to, ji aiskiai echoskopu mato, kad kepenys pakeltos, uzpaustos. Be to, man tikrai nera alergijos, visi kiti tyrimai geri, o naktinis niezejimas labai stiprus. Aisku, gydytojams tokiu atveju labai sunku diagnozuoti, bet, kaip jau rasiau auksciau - 20 proc. sios ligos atveju pasireiskia neiprasta forma, tame tarpe ir be fermentu pokyciu. Kas bebutu - tegul kas nors garantuoja, kad tokia mano bukle nepakenks vaikui. O garantuoti niekas negali, todel as pasikliaunu atsargesnemis gydytoju nuomonemis siuo aveju.
Labai dziaugiuosi, kad jums ne INC  4u.gif , noreciau, kad ir man niezulys praeitu, bet... yra kaip yra... Einu palysiu po vesiu dusu - siek tiek padeda trumpam  smile.gif

Matot, jums yra naktinis niezejimas, pas mane visai kitos atvejis. Zinokit, jau tiek daktaru del INC is kantrybes isvedziau smile.gif) Gi 1 k. atvaziavau i AK priimamaji ir sakau - man cholestaze, guldykit. blush2.gif Tai patikrino ir ginekologas kitas, ir terapeute ir dar chirurga iskviete - patare neprisigalvot, nes pakilusi SF nieko nereiskia. O kai savo ginekologui dar pasakiau apie tai, kad reikes skatinti man gimdyma, nes neva turiu cholestaze (gi prisiskaiciau inete daug ko), tai jis isvis pakraupo ir velniu atrase blush2.gif thumbup.gif
O siaip apie tas neiprastas formas, tai bet kokia nescioji gali prisigalvot - fermentai geri, niezejimo nera, o man tikrai cholestaze! g.gif Manau, nereikia kvarsinti sau galvos ir pasitiketi daktarais.

O kaip jums tas Excipial'is? Visai nepadeda? Beje, o kurias vietas jums labiausiai niezti?

Papildyta:
QUOTE(Vi83 @ 2010 12 06, 10:56)
O as jau vakar galvojau, kad man jau turbut rimsta tas niežėjimai, nes diena taip gera buvo. O pasirodo gera buvo tik dėl to kad vėsūs namai buvo apie 17-18 silumos tik. Bet atejo laikas i lova, tai siaubas  doh.gif , kasiausi kaip nezinau kas, nuejau aliejukais pasitepiau, sakau gal nuo issausejimo, gal aprims. Kur gi, rezultatas - pajuode paakiai nuo neissimiegojimo  verysad.gif.
Reiks turbūt lėkt darytis tyrimus, nes kol pas gydytoja priesiu tai dar svaite praeis.

O ar svarbu but nevalgius is ryto, ar nera skirtumo kada daryt tuos kepenu fermentus?

Svarbu tyrimus darytis ant tuscio skrandzio!
Zinokit, nenoriu gasdinti, bet cholestaze butent naktiniu niezejimu pasireiskia, o diena jo gali visai nebut. Tad pasidarykit tyrimus tikrai, bus ramiau.
Papildyta:
QUOTE(SweetTalk @ 2010 12 06, 13:53)
Matot, jums yra naktinis niezejimas, pas mane visai kitos atvejis. Zinokit, jau tiek daktaru del INC is kantrybes isvedziau smile.gif) Gi 1 k. atvaziavau i AK priimamaji ir sakau - man cholestaze, guldykit. blush2.gif Tai patikrino ir ginekologas kitas, ir terapeute ir dar chirurga iskviete - patare neprisigalvot, nes pakilusi SF nieko nereiskia. O kai savo ginekologui dar pasakiau apie tai, kad reikes skatinti man gimdyma, nes neva turiu cholestaze (gi prisiskaiciau inete daug ko), tai jis isvis pakraupo ir velniu atrase  blush2.gif  thumbup.gif
O siaip apie tas neiprastas formas, tai bet kokia nescioji gali prisigalvot - fermentai geri, niezejimo nera, o man tikrai cholestaze!  g.gif Manau, nereikia kvarsinti sau galvos ir pasitiketi daktarais.

O kaip jums tas Excipial'is? Visai nepadeda? Beje, o kurias vietas jums labiausiai niezti?

Papildyta:
Svarbu tyrimus darytis ant tuscio skrandzio!
Zinokit, nenoriu gasdinti, bet cholestaze butent naktiniu niezejimu pasireiskia, o diena jo gali visai nebut. Tad pasidarykit tyrimus tikrai, bus ramiau.

Va dar straipsnis neblogas apie INC: http://www.medicine....e...37&subid=gm
Su viena citata "Šarminės fosfatazės padaugėjimas neturi didesnės diagnostinės vertės dėl placentoje gaminamo izoenzimo."
Atsakyti
O siaip apie tas neiprastas formas, tai bet kokia nescioji gali prisigalvot - fermentai geri, niezejimo nera, o man tikrai cholestaze! g.gif Manau, nereikia kvarsinti sau galvos ir pasitiketi daktarais.

Jus ne iki galo perskaitet - butent niezejimas yra tipiskas. Jei man nebutu to bjauraus niezulio, as iki siol nezinociau tokio zodzio kaip cholestaze, tuo labiau niekam nebutu ateje i galva man daryti kepenu fermentu tyrimu. O apie tas netipiskas formas man pasake gydytoja ir sutinku su jumis, kad reikia pasitiketi gydytojais.

Exipialis padeda desimciai minuciu. Vietu negaliu isvardinti, nes visas kunas yra vienas didelis niezulys, pradedant padais (kuriuos jau sunkiai pasiekiu pasikasyti) ir baigiant krutine unsure.gif Neniezti tik galvos ir veido. Diena irgi niezti, bet niezulys kazkoks tarsi prislopintas, galima isbuti nesikasius... Nors va dabar rasau ir kasau delnus i kompa doh.gif

O as jau vakar galvojau, kad man jau turbut rimsta tas niežėjimai, nes diena taip gera buvo. O pasirodo gera buvo tik dėl to kad vėsūs namai buvo apie 17-18 silumos tik. Bet atejo laikas i lova, tai siaubas doh.gif , kasiausi kaip nezinau kas, nuejau aliejukais pasitepiau, sakau gal nuo issausejimo, gal aprims. Kur gi, rezultatas - pajuode paakiai nuo neissimiegojimo verysad.gif.

Kaip jus suprantu! Atrodo, kad apie mane parasyta... Paakiai tikrai pajuode, bet as tada diena stengiuosi pamiegoti... Temperatura name irgi sumazinom trimis laipsniais nei iprastai, nes nors paprastai as megstu kuo silciau, dabar siluma - didziausias priesas. Nezinau, kaip reiketu istverti, jei butu vasara g.gif
O kaip suprast, kad pas gytydoja tik po savaites prieisit? Pas mus nesciasias be eiles priima...
Atsakyti
QUOTE(libraja @ 2010 12 06, 16:08)
Kaip jus suprantu! Atrodo, kad apie mane parasyta... Paakiai tikrai pajuode, bet as tada diena stengiuosi pamiegoti... Temperatura name irgi sumazinom trimis laipsniais nei iprastai, nes nors paprastai as megstu kuo silciau, dabar siluma - didziausias priesas. Nezinau, kaip reiketu istverti, jei butu vasara  g.gif
O kaip suprast, kad pas gytydoja tik po savaites prieisit? Pas mus nesciasias be eiles priima...

As tai diena dirbu ir neturiu kada diena issimiegot, o vakare jau sunku. Mat kol viskas gerai buvo susitariau kad i dekreta iseisiu tik 34 savaiciu, nes viskas puiku buvo, dabar nebegaliu atsisakyt dirbt, nes viskas suplanuota kad turiu darbus pasidaryt, uzbaigt, ir mokine paruost. Ir dabar daugiau nieko blogo be to niezulio nejauciu, na dar ta neissimiegojima irgi galima prie blogiu priskirti.
Pas gydytoja sunku prieiti, nes ji tik du kart per savaite tedirba toje klinikoje kur as prisirasiusi, ir dar rytais, kai as dirbu. Ir be eiles sunku pakliuti, nes ir taip daug zmoniu buna.
Atsakyti
Tai va... o as jau antra diena guliu KMUK... Nors fermentai ir nedaug pakite, bet butinai liepe gultis, geriu ursofalka, stebes kaip veikia. Krauja man eme po pietu, ne "ant tuscio skrandzio", matyt tas neturi reiksmes...
Atsakyti