Įkraunama...
Įkraunama...

Vokiečių kalbos ypatumai

QUOTE(Gerve+2 @ 2012 01 30, 09:32)
Sveikos  4u.gif
Norejau isverst zodi kruopstus, sakau - [/I]skrupulös (skrupulingas). Pasirodo, vokiskas skrupulös turi rysku neigiama atspalvi  doh.gif  , reiskianti mazdaug "kruopstus iki fanatizmo", priedo raso "veraltet". Tai labiau tiktu zodi kruopstus versti präzis, akkurat[I]. Del gewissenhaft nezinau, abejoju  g.gif

I lietuviskus zodynus tai nebemegstu ziuret, nes esu radus ten rimtu klaidu  ax.gif

Aš irgi versčau - präzis, akkurat. Nežinau, iškurio krašto LT esi kilus, bet ar neteko girdėti:"Tai akuratnas vaikas" arba "Akuratnai dirba" (atidžiai, kruopščiai).
Skrupulingas, beje, ir lietuvių kalboje turi neigiamą atspalvį. Kartais sako: "Skrupulas" (tasai, kuris prie visko kabinėjasi, kad viskas iki smulkmenų gerai, gražiai ar teisingai padaryta būtų). Arba "Kas čia per skrupulai" (= ko kabinėjiesi) biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo RRodamer: 30 sausio 2012 - 21:36
QUOTE(RRodamer @ 2012 01 30, 21:32)
Aš irgi versčau - präzis, akkurat. Nežinau, iškurio krašto LT esi kilus, bet ar neteko girdėti:"Tai akuratnas vaikas" arba "Akuratnai dirba" (atidžiai, kruopščiai).
Skrupulingas, beje, ir lietuvių kalboje turi neigiamą atspalvį. Kartais sako: "Skrupulas" (tasai, kuris prie visko kabinėjasi, kad viskas iki smulkmenų gerai, gražiai ar teisingai padaryta būtų). Arba "Kas čia per skrupulai" (= ko kabinėjiesi)  biggrin.gif

Taip, akuratnai dirba teko daug kartu girdeti.
Bet tarp kruopstus ir skrupulingas man atrodo beveik lygybes zenkla galima deti lietuviu kalboj. Skrupulai - taip sutinku, jau kai "kabinejasi" kas. 4u.gif
Atsakyti
Anoj temoj apie namų užduotis pradinėj mokykloj kalbėjom, tai čia mažas trečioko namų darbelis. Buvo duota apie 20 daiktavardžių, jie reikia surasti veiksmažodį ("tun" Wort) ir prieveiksmį ("wie" Wort). Tarp tų visų žodžių buvo ir "Brille".
Mano vyras (moksliukas iš pašaukimo) biggrin.gif surado pora veiksmažodžių ir vieną prieveiksmį.
Taigi žodžiui "Brille" reikia surasti bendros šaknies vieksmažodį (ką veikia?) ir tos pačios šaknies prieveiksmį (kaip?)
Pabandykit. Jei nerasit, po poros dienų parašysiu atsakymą smile.gif
Atsakyti
nu gerai, iš atsakymų supratau ...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Coccinela: 01 vasario 2012 - 22:50
QUOTE(RRodamer @ 2012 02 01, 22:19)
Anoj temoj apie namų užduotis pradinėj mokykloj kalbėjom, tai čia mažas trečioko namų darbelis. Buvo duota apie 20 daiktavardžių, jie reikia surasti veiksmažodį ("tun" Wort) ir prieveiksmį ("wie" Wort). Tarp tų visų žodžių buvo ir "Brille".
Mano vyras (moksliukas iš pašaukimo)  biggrin.gif  surado pora veiksmažodžių ir vieną prieveiksmį.
Taigi žodžiui "Brille" reikia surasti bendros šaknies vieksmažodį (ką veikia?) ir tos pačios šaknies prieveiksmį (kaip?)
Pabandykit. Jei nerasit, po poros dienų parašysiu atsakymą  smile.gif

Is serijos Frosch- froscher- am froschesten (sako, buna, cia vaikai taip paraso biggrin.gif )

Ant smugio radau viena zodi: brillieren - blizgeti. Ar tiks? bigsmile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gerve+2: 01 vasario 2012 - 22:41
sėdėjom ir laužėm galvą su MB g.gif na nebent brillant ir brillieren? bet kad jau labai nelogiška.. nes net duden pažiūrėjau, kilmė tai tik lotyniška ar prancūziška bendra, juk žodis brillant ne iš žodžio Brille kilęs.. kaip pvz. Haus, häuslich, hausieren.. nebent užduoty reik rast žodžius vienodom šaknim, na tada tai jo.. blink.gif
Atsakyti
QUOTE(moocho @ 2012 02 01, 22:45)
sėdėjom ir laužėm galvą su MB g.gif na nebent brillant ir brillieren? bet kad jau labai nelogiška.. nes net duden pažiūrėjau, kilmė tai tik lotyniška ar prancūziška bendra, juk žodis brillant ne iš žodžio Brille kilęs.. kaip pvz. Haus, häuslich, hausieren.. nebent užduoty reik rast žodžius vienodom šaknim, na tada tai jo.. blink.gif

Teisingai 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Maniškis irgi tik nešnekėdamas ir besvarstydamas juos atrado. O mes taip išmąstėm, kad "brillant" yra susijęs su žodžiu briliantas, o tai yra šlifuotas brangakmenis. Akinių stiklai irgi yra šlifuojami, taigi kilmė kaip ir panaši. Čia dar šiek tiek apie žodžio "Brille" etimologiją
"Die Bezeichnung „Brille“ leitet sich vom spätmittelhochdeutschen Wort berille ab. Dieses wiederum wird zurückgeführt auf das Mineral Beryll.[3] Man bediente sich um 1300 Linsen aus geschliffenen Halbedelsteinen, meist Berylle genannte Bergkristalle".
Brillant reiškia "puiku", brillieren - spindėti. Na, viskas kaip ir susiję.
Žodžiu, čia tik pamąstymai smile.gif
Atsakyti
bet labai sunki užduotis, o dar vaikam.. prašom mum lengvesnių bigsmile.gif 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Gerve+2 @ 2012 01 30, 09:32)
Sveikos  4u.gif
Norejau isverst zodi kruopstus, sakau - [/I]skrupulös (skrupulingas). Pasirodo, vokiskas skrupulös turi rysku neigiama atspalvi  doh.gif  , reiskianti mazdaug "kruopstus iki fanatizmo", priedo raso "veraltet". Tai labiau tiktu zodi kruopstus versti präzis, akkurat[I]. Del gewissenhaft nezinau, abejoju  g.gif

I lietuviskus zodynus tai nebemegstu ziuret, nes esu radus ten rimtu klaidu  ax.gif

pats teisingiausias zodis manau siuo atveju butu - fleißig mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(lampadele @ 2012 02 05, 17:20)
pats teisingiausias zodis manau siuo atveju butu - fleißig  mirksiukas.gif

Fleißig - darbshtus... Kruopshtus lygu darbshtus? ax.gif
Atsakyti
Sveikos, gera temele radau, labai reiktu prisiminti vokieciu kalba, nes labai prireikia gyv.situacijoje. Dabar isvyksiu po keliu dienu, bet grisiu kovo pradzioje ir prisijungsiu prie jusu . thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Gerve+2 @ 2012 02 05, 17:25)
Fleißig - darbshtus... Kruopshtus lygu darbshtus?  ax.gif

fleißig pirma reiksme - kruopstus, stropus
pvz. eine fleißige Schülerin, fleißig lernen
(praktiskai, jei nori pagirt moksleivi - tai kito zodzio geresnio or populiaresnio nera smile.gif)
dar prisiminiau zodeli tüchtig - irgi stroputis smile.gif

antra reiksme - darbstus
pvz. mein Mann war heute sehr fleißig (hat viel getan, erledigt) - mano vyras sian buvo tikras saunuolis (stroputis, darbstuolis) - neblogai padirbejo, daug naudingo nuveike tongue.gif

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo lampadele: 08 vasario 2012 - 22:10